Άρθρα Κοινωνία Υγεία

Ντόμινο κατάρρευσης του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης / Παραιτήθηκε ο διευθυντής του αναισθησιολογικού, χάνονται μοσχεύματα


Παραιτήθηκε ο διευθυντής του αναισθησιολογικού τμήματος ● Φόβοι για φυγή των ειδικευόμενων ● Εφιαλτική η καθημερινότητα με οργισμένους ασθενείς.

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με την έλλειψη αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης -το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας-, κατάσταση που αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση με την παραίτηση που υπέβαλε την περασμένη Δευτέρα ο διευθυντής του αναισθησιολογικού τμήματος, με αποτέλεσμα -εκτός των ατέλειωτων διαδικαστικών ζητημάτων που ανακύπτουν- να απομένουν μόλις 8 γιατροί της ειδικότητας, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ατελείωτη λίστα επειγόντων και προγραμματισμένων περιστατικών.

Οι πληροφορίες σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τον διευθυντή Κώστα Κατσανούλα σε παραίτηση είναι συγκεχυμένες, σε κάθε περίπτωση οι προειδοποιήσεις είχαν σταλεί («Εφ.Συν.» 17.06.2022, «Να έρθει στις 30 του μήνα η κ. Γκάγκα, να της δώσουμε τα κλειδιά των κλινικών»). Συνάδελφοί του πάντως εκφράζουν ήδη άλλους, χειρότερους φόβους: δεδομένου ότι ο κ. Κατσανούλας ήταν εξαιρετικά αγαπητός στον κύκλο των ειδικευόμενων αναισθησιολόγων (10 με 15 άτομα περίπου) υπάρχει περίπτωση η παραίτησή του να οδηγήσει σε ντόμινο φυγής αυτού του υπερπολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού.

Η κατάσταση κατατείνει σε… εφιάλτη καθώς τέλος της χρονιάς συνταξιοδοτούνται άλλοι δύο αναισθησιολόγοι του τμήματος, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν αναισθησιολόγο από άλλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που στάλθηκε επικουρικά στο Ιπποκράτειο να έχει δηλώσει κι αυτός την παραίτησή του!!!

Το οδυνηρό αδιέξοδο που δημιουργείται στη λειτουργία των τμημάτων του νοσοκομείου δίνει με παράδειγμα στην «Εφ.Συν.» ο παιδοχειρουργός Χρήστος Στεφανίδης: «Ηρθε χθες οικογένεια με παιδί 3,5 ετών που χρήζει επέμβασης στην ουρήθρα. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε πριν από 2 χρόνια και βρίσκεται στην… ατέλειωτη ουρά περιστατικών για τα οποία ψάχνουμε σειρά για χειρουργείο και δεν βρίσκουμε. Τι να κάνουμε λοιπόν όταν μόνο το δικό μας τμήμα έχει ογκολογικά περιστατικά που απαιτούν άμεση επέμβαση; Είπα στους γονείς, που ήταν με το δίκιο τους πολύ θυμωμένοι, ποιος νομίζουν ότι φταίει που δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση κι ας του κάνουν μήνυση. Φταίω εγώ, ο υπουργός Υγείας ή ο πρωθυπουργός;». Το δράμα αποτυπώνεται και στη δήλωση του καθηγητή Παθολογίας του ΑΠΘ Αλέξανδρου Γαρύφαλλου για περιστατικό «ασθενή με πιθανό λέμφωμα που παραπέμφθηκε σε άλλο νοσοκομείο για βιοψία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου. Έφυγε βρίζοντας»!!!

Με ανακοίνωσή, του το Σωματείο Εργαζομένων του Ιπποκρατείου καταδικάζει «τη συνεχή, τα δυο τελευταία χρόνια, εγκληματική αδιαφορία του υπουργείου Υγείας», σημειώνοντας ότι «δεν είναι ούτε θέμα διοίκησης του νοσοκομείου ούτε υπάρχουν πλέον περιθώρια, η αποτυχία θα έχει ονοματεπώνυμο» καθώς «ακυρώνονται από απλά χειρουργεία μέχρι βιοψίες και μεταμοσχεύσεις». Προτείνουν άμεσα: α) «προσωρινή ανακατανομή των αναισθησιολόγων που ήδη υπηρετούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς» υπηρετούν 8 αναισθησιολόγοι, στο ΓΝΘ «Αγιος Δημήτριος» 8 και στο «424 ΓΣΝΕ» 15 αναισθησιολόγοι) ενώ στο Ιπποκράτειο 9», και β) «προσωρινή επίταξη ιδιωτών αναισθησιολόγων, μέτρο που αποσκοπεί και στην αποφυγή της έμμεσης διοχέτευσης των ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα».

Με δισέλιδη ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) αναφέρεται στο πρόβλημα και ζητά «εδώ και τώρα προσλήψεις αναισθησιολόγων με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Καμία δικαιολογία δεν είναι αποδεκτή όταν χάνονται μοσχεύματα!»

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων