Σχόλια

Το μήνυμα της απογραφής

Το να μειώνεται και ο πληθυσμός της χώρας και του νομού και της πόλης μας, της  Βέροιας, είναι ένα μήνυμα και μήνυμα όσο ποτέ απαισιόδοξο.

Βέβαια, ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, μιας και έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, ώστε ήταν δυσάρεστο μεν, αναμενόμενο δε.

Και εδώ μιλούν πια οι αριθμοί της ΕΛΣΤΑΤ. Κι αυτοί δεν κάνουν, δυστυχώς, λάθος.

Στην Ημαθία, ο μόνιμος πληθυσμός είναι 130.026 πολίτες, μειωμένος κατά 7,5% συγκριτικά με την απογραφή του 2011. Οι 63.215 είναι άνδρες και οι 66.811 γυναίκες. Ο δήμος Βέροιας έχει 4483 λιγότερους πολίτες, ο δήμος Νάουσας έχει 2825 λιγότερους πολίτες και ο δήμος Αλεξάνδρειας έχει 3277 λιγότερους.

Η τελευταία απογραφή για το 2021 έδειξε, 10 χρόνια μετά από αυτήν του 2011, την παραπάνω μείωση του πληθυσμού στην Ημαθία. Το ζητούμενο είναι το γιατί και το τι θα γίνει για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Μπορούν οι νέοι μας να βρουν δουλειά στη χώρα και στον τόπο τους;

Μπορούν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες μια εγκυμοσύνη, χωρίς τον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους;

Μπορούν να επιλεγούν αυτές σε μια θέση αντί για έναν άντρα, που συμφέρει περισσότερο έναν επιχειρηματία η πρόσληψή του;

Μπορεί ένα νέο ζευγάρι να μεγαλώσει εύκολα ένα παιδί με όλες  τις οικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν την τελευταία δεκαετία;

Κι αν η υπογεννητικότητα δεν ήταν τόσο μεγάλη, ακόμη και σε περιόδους πολέμου, αυτό συνέβαινε γιατί οι απαιτήσεις για το μεγάλωμα ενός παιδιού ήταν μικρότερες. Τώρα και τα παιδιά και οι γονείς βλέπουν διαφορετικά τον κόσμο.

Η δικαιολογία πως δεν μπορούμε να διαθέσουμε κονδύλια για τέτοια θέματα άμεσης ανάγκης, υγείας και παιδείας, που έχουν σχέση και με τη μείωση του πληθυσμού και με την αξιοπρεπή του διαβίωση, αλλά μπορούμε να διαθέσουμε για αγορά όπλων, γιατί κινδυνεύουμε από τους “γείτονες”, σε λίγο δεν θα ισχύει, αφού κατά πώς πάμε δεν θα υπάρχει πληθυσμός να τον υπερασπιστούμε…

Η Πολιτεία πρέπει να δει μακριά, προσφέροντας τα στοιχειώδη για τη γέννηση ενός παιδιού και για το μεγάλωμα του, ελέγχοντας την ακρίβεια, ώστε να μπορεί να ανασάνει η νέα οικογένεια, προσφέροντας βοήθεια στις νέες μητέρες, ώστε να μπορούν να εργαστούν απερίσπαστες. Ξέρει τι χρειάζεται. Είναι απλά θέμα πολιτικής βούλησης.

Κι όσο για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν από μια αναπότρεπτη και ταχύτατη πληθυσμιακή συρρίκνωση, είναι μεγαλύτεροι απ’ όσο φανταζόμαστε.

far

 

banner-article

Ροη ειδήσεων

τίΠοτα