Υγεία

Ηλιακό έγκαυμα: Αυτές οι τροφές προσφέρουν ηλιοπροστασία

Όταν ο υδράργυρος βρίσκεται στα ύψη, είναι απαραίτητο να προστατεύεστε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου χρησιμοποιώντας αντηλιακό και αποφεύγοντας την παρατεταμένη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους.

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την προστασία από τον ήλιο και να αποτρέψετε ενδεχόμενο ηλιακό έγκαυμα.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο και ειδική στην υγεία του εντέρου Μέγκαν Ρόσι, καταναλώνοντας τροφές που περιέχουν μια συγκεκριμένη φυτοχημική ουσία, μπορείτε να αυξήσετε κατά 40% την προστασία από τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τέτοιες τροφές είναι όσες έχουν κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα.

«Αν και οι αντηλιακές κρέμες παίζουν σημαντικό ρόλο, η διατροφή μπορεί επίσης να να σας προστατεύσει από την υπεριώδη ακτινοβολία χάρη στις χημικές ουσίες λυκοπένιο και βήτα-καροτίνη που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, όπως το γκρέιπφρουτ, το καρπούζι, η παπάγια, οι κόκκινες πιπεριές και οι ντομάτες».

«Μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν 40 γραμμάρια πελτέ ντομάτας με ελαιόλαδο κάθε μέρα επί 10 εβδομάδες παρουσίασαν 40% λιγότερο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα από εκείνους που δεν το έκαναν».

Το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί να μας προστατεύσει και από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο καπνός.

«Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι χημικές ουσίες απορροφώνται πολύ καλύτερα από το σώμα μας όταν συνδυάζονται με καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο που χρησιμοποιήθηκε στην προαναφερθείσα μελέτη».

«Για να ενισχύσετε τα οφέλη αυτών των τροφών, κάντε τους κατάλληλους συνδυασμούς, όπως το ελαιόλαδο με τη ντομάτα ή φτιάξτε smoothie με γιαούρτι, καρπούζι και παπάγια», προτείνει η Δρ. Rossi.

Οι φυτικές τροφές δεν δουλεύουν μόνο εσωτερικά, ωφελώντας το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά και εξωτερικά για να μας προστατεύουν από τον ήλιο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες ενώσεις στα τρόφιμα, όπως τα καροτενοειδή, οι πολυφαινόλες και ορισμένες βιταμίνες, μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, και παράλληλα να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο λαμβάνει κάποιος τα αντιοξειδωτικά από τη διατροφή.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να προστατέψετε το δέρμα σας από τον ήλιο, καταλήγουν οι ειδικοί, είναι να βάζετε τακτικά αντηλιακό, να φοράτε γυαλιά ηλίου και φυσικά καπέλο.

Πηγή: mirror.uk.co /onmed.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας