Ο λόγος για την Μονεμβασιά και την εκπληκτική καστροπολιτεία της. Ένα μέρος που όλες τις εποχές του χρόνου εντυπωσιάζει τον επισκέπτη αλλά και όσους έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν ακόμη και από φωτογραφίες μέχρι να το επισκεφθούν. Αυτή την όμορφη γωνιά της Ελλάδας που κάποτε ήταν γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία. Μια ξεχωριστή γωνιά σαν παραμύθι στον νομό Λακωνίας.
Το «Πέτρινο Καράβι» της Ελλάδας ή αλλιώς «Γιβραλτάρ της ανατολής»
Το όνομα Μονεμβασιά είναι σύνθετη λέξη. Και αν θες να μάθεις την ετυμολογική της προέλευση, αυτή προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Περπατώντας στην περιοχή θα δεις ότι πολλοί δρόμοι είναι στενοί και δεν μπορεί να περάσει αυτοκίνητο. Εκτός από Μονεμβασιά θα ακούσεις να την αποκαλούν και «Γιβραλτάρ της ανατολής». Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις το λόγο μιας και τυχαίνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.
Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασιά, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του. Παρατηρώντας την Μονεμβασιά από ψηλά, παρατηρείς ότι πρόκειται για ένα πραγματικά τεράστιο βυζαντινό φρούριο πάνω σε ένα βράχο. Ο βράχος αυτός έχει τη δική του ιστορία καθώς αποσχίστηκε από την ξηρά ύστερα από ένα φοβερό σεισμό πριν εκατοντάδες χρόνια. Ωστόσο έμεινε κάτι. Και αυτό δεν είναι άλλο από την μικρή μικρή νησίδα μήκους 400 μέτρων η οποία ενώνει το βράχο με την παλιά πόλη της Λακωνίας. Γι’ αυτό και ο Ρίτσος είχε αποκαλέσει τη Μονεμβάσια «πλοίο από πέτρα» ή αλλιώς Το «Πέτρινο Καράβι» της Ελλάδας.
Η Κάτω Πόλη και η ομορφιά της
Αυτό που σίγουρα θα σου κλέψει την καρδιά είναι η Κάτω Πόλη. Φτάνοντας εκεί θα περπατήσεις στο κεντρικό καλντερίμι το οποίο ξεκινά από την πύλη του Κάστρου. Τελικά θα φτάσεις στην κεντρική πλατεία ή αλλιώς σε ένα σημείο που μοιάζει με ένα μεγάλο μπαλκόνι που βλέπει στη θάλασσα. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Ένας ναός με μοναδικά έργα τέχνης και σπάνιες εικόνες. Από τις εικόνες της εκκλησίας ξεχωρίζει εκείνη της Σταύρωσης η οποία είχε κλαπεί και επέστρεψε πρόσφατα στην εκκλησία μετά από ένα μεγάλο αλλά και περιπετειώδες ταξίδι.
Μια άλλη σημαντική εκκλησιά στην Μονεμβασιά είναι επίσης η πέτρινη Μυρτιδιώτισσα, η οποία κτίστηκε το 1690. H εκκλησία οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε μέσα σε μυρτιές και μεταφέρθηκε από το νησί των Κυθήρων στη Μονεμβασιά. Αργότερα, η εκκλησία μετονομάστηκε σε «Παναγία Κρητικιά» επειδή τον 17ο αιώνα εγκαταστάθηκαν γύρω της πολλοί Κρητικοί.
Στην Κάτω Πόλη βρίσκεται επίσης και το σπίτι του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Αυτόν που της έδωσε το προσωνύμιο του Πέτρινου Καραβιού. Εκτός από το σπίτι του Ρίτσου, στην κεντρική πλατεία βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το συγκεκριμένο μουσείο χτίστηκε τον 16ο αιώνα και λειτουργούσε αρχικά ως τζαμί. Μια επίσκεψη στην περιοχή αποτελεί ταξίδι στο χρόνο και θα σε αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις…