Άρθρα Κόσμος

Πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών CY 284, από Αθήνα προς Λευκωσία / Η πραγματική ιστορία πίσω από μια ξεχασμένη θηριωδία

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Κυκλοφόρησε και η 3 έκδοση του βιβλίου του βρετανού ερευνητή Simon Hepworth με τις έρευνές του για την ανατίναξη του αεροπλάνου των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών στις 12 Οκτωβρίου 1967 ως πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών CY 284, από Αθήνα προς Λευκωσία κοντά στο Καστελλόριζο.  Λόγω της πανδημίας καθυστερήσαμε να προβάλουμε την 3η έκδοση, (2021) παρόλο που αυτή διαφημιζόταν από την www.amazon.co.uk   και άλλες ιστοσελίδες,  από τις οποίες  είναι διαθέσιμα τα βιβλία του συγγραφέα.

Εμπλουτισμένη με νεότερες πληροφορίες και στοιχεία, αναλύσεις βρετανικών εκθέσεων και ρίχνοντας περισσότερο φώς για το ποίοι ευθύνονται για τον άδικο εκείνο χαμό 66 ανθρώπων,   το τρίτο βιβλίο φέρει τον  χαρακτηριστικό τίτλο « Πτήση CY 284 –Bealine Charlie Oscar – Η πραγματική ιστορία πίσω από μια ξεχασμένη θυριωδία», σε  αντίθεση με τις δύο πρώτες εκδόσεις που φέρουν τον τίτλο «Bealine CharileOscar – Το μυστήριο της πτήσης 284».

https://www.amazon.co.uk/Bealine-Charlie-Oscar-Mystery-Flight/dp/1911255363

https://www.amazon.co.uk/Bealine-Charlie-Oscar-Forgotten-Atrocity/dp/1911255509

Αναμνηστική Πλάκα στο αεροδρόμιο Heathrow

Xάρη στην αξιέπαινη  πρωτοβουλία της  Christine  Marlborough που ζει στην Αυστραλία, θυγατέρα της LilyMarlborough, μίας εκ των 66 δολοφονηθέντων θυμάτων της πτήσης CY 284, οι Βρετανικές Αερογραμμές συμφώνησαν με την εισήγησή της για κάποιο τρόπο διατήρησης της μνήμης όλων των θυμάτων, και  έχουν ήδη το 2021 διευθετήσει και τοποθετήσει Αναμνηστική Πλάκα με όλα τα ονόματα των θυμάτων, στο Garden ofRemembrance at St Georges Chapel  στο αεροδρόμιο Heathrow.

Τα εγκαίνια της Αναμνηστικής Πλάκας, θα γίνουν εν τη παρουσία συγγενών των θυμάτων, του συγγραφέα και άλλων άμεσα ενδιαφερόμενων στις 12 Οκτωβρίου 2022 , στις 12.00 μεσημέρι για έναρξη 12.30μ.μ.  (θα παραστεί και η γράφουσα).

« Πάντα σκεπτόμουν ότι δεν υπήρχε τίποτα που να τιμά το χαμό εκείνων των ανθρώπων…  Οι συγγενείς και φίλοι όσων ήσαν πάνω στο αεροπλάνο ευχαριστούν με ειλικρίνεια τις Βρετανικές Αερογραμμές για την γενναιόδωρη προσφορά τους ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μετά από 53 χρόνια είναι καλό να γνωρίζουμε ότι εκείνοι  οι 66 αθώοι άνθρωποι  τιμούνται», δήλωσε πέρσι η Christine.

 (Το αεροπλάνο ανήκε τότε στις Βρετανικές Ευρωπαϊκές Αερογραμμές που μετονομάστηκαν σε Βρετανικές Αερογραμμές).

Δύο φωτογραφίες με την Αναμνηστική Πλάκα τοποθετημένη στο Κήπο Αναμνήσεων στο Εκκλησάκι Αγίου Γεωργίου στο αεροδρόμιο Heathrow. Και μία  με τα ονόματα όλων των  θυμάτων επιβατών και πληρώματος  σε μεγέθυνση,  στο κάτω μέρος της οποίας αναγράφεται ότι η πλάκα είναι  δωρεά των ΒΑ εκ μέρους των συγγενών και φίλων των θυμάτων.

Σύντομο ιστορικό

 Το αεροπλάνο ήταν Κομήτης αρ. Εγγραφής G-ARCO των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών. Ξεκίνησε από το Λονδίνο ως πτήση της  ΒΕΑ  284 για Αθήνα όπου άλλαξε  και έγινε πτήση Κυπριακών Αερογραμμών CY 284 προς Λευκωσία. Κόπηκε στα δύο πλησίον του Καστελλορίζου από βομβιστική ενέργεια δολοφονώντας 66 επιβάτες και πλήρωμα.
Διεξήχθησαν ενδελεχείς  έρευνες  από βρετανικής πλευράς, η οποία είχε την ευθύνη εφόσον το αεροσκάφος ήταν βρετανικό εν πάση περιπτώσει,  και επιβεβαιώθηκε ότι το αεροπλάνο ανατινάχτηκε από βόμβα μεγάλης ισχύος στρατιωτικού είδους.

 Πρώτη δημοσίευση « Ελευθερία» Λονδίνου 30 Ιουνίου 2011 – δεύτερη 7  Ιουλίου 2011

Η πρώτη έρευνα και δημοσίευση βάση των βρετανικών εγγράφων και άλλων σχετικών,  για  την ανατίναξη του Κομήτη της πτήσης CY 284  έγινε με δύο ολοσέλιδες δημοσιεύσεις μας υπογραμμένες  από την γράφουσα  και τον Μιχάλη Θωμαΐδη, ο πατέρας του οποίου ήταν ένα από τα θύματα της τραγωδίας, στην ομογενειακή «Ελευθερία» Λονδίνου.  Ο Μ. Θωμαΐδης ήταν ο  άνθρωπος που επικοινώνησε μαζί μου ζητώντας μου να ερευνήσω στα βρετανικά αρχεία για το δυστύχημα.

Η πρώτη δημοσίευση μας ήταν στις 30 Ιουνίου 2011 με τίτλο «Η πρώτη ανατίναξη πολιτικού αεροπλάνου στην Ευρώπη στην πρόσφατη ιστορία –  Πτήση BEA/CY 284 προς Λευκωσία 12 Οκτωβρίου 1967 66 νεκροί... Μετά από 44 χρόνια ολόκληρα χρόνια κοντεύουμε την αλήθεια στο άλυτο αυτό θέμα».  Η δεύτερη στις 7 Ιουλίου 2011.  www.eleftheria.co.uk (Αρχείο προσβάσιμο).

«Ελευθερία»  Λονδίνο πρώτη δημοσίευση 30 Ιουνίου 2011

Η γνωριμία μας με τον βρετανό συγγραφέα Simon Hepworth

Ο συγγραφέας  Simon Hepworth.

Μετά από διάφορες αναδημοσιεύσεις των κειμένων μας, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτυχε να ενημερωθεί γι΄αυτά ο βρετανός ερευνητής και συγγραφέας Simon Hepworth, με τον οποίο γνωρίστηκα  μέσω του Μιχάλη Θωμαΐδη,  εφόσον το θέμα τον ενδιέφερε πάρα πολύ λόγω του ότι γνωρίζονταν οικογενειακώς με τους δολοφονηθέντες πιλότους του Κομήτη και ήσαν και γείτονες στο σπίτι του γονέων  του. Βρεθήκαμε στο Εθνικό Αρχείο και του υπέδειξα όλους τους σχετικούς φακέλους  και ξεκίνησε και ο ίδιος την δική του έρευνα για την αλήθεια.

Παρουσίαση στη Λεμεσό

Με αποτέλεσμα στις 11 Οκτωβρίου 2018 να πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, παρουσίαση της πρώτης του έκδοσης  με τίτλο «“Bealine Charlie OscarThe Mystery of Flight 284” (Bealine Charlie Oscar – Το μυστήριο της πτήσης 284»   με παρουσιαστές τον αγαπητό Διευθυντή του ΚΥΚΕΜ κ. Χρήστο Ιακώβου και την γράφουσα εν τη παρουσία του συγγραφέα Simon Hepworth.

H πείρα και γνώση του

Η μεγάλη πείρα του Simon Hepworth στην αστυνομία και αεροπορία ήταν Θεού δώρο για μας και τους συγγενείς των θυμάτων αυτής της μεγάλης τραγωδίας. Οι προσπάθειες μας ενδυναμώθηκαν για εντοπισμό της αλήθειας ως προς το ποιος/ποιοι και πώς ήταν υπεύθυνοι για τη βόμβα στο Bealine Charlie Oscar. Η σημαντική γνώση του για έρευνες αεροπορικών δυστυχημάτων και η μεθοδολογία του, οι διασυνδέσεις του με την αστυνομία και η γνώση του ειδικά,  για τις διαδικασίες σε τέτοιες έρευνες,  αποδείχτηκαν αναμφίβολα ένα σημαντικό βοήθημα στην εξήγηση μεθόδων που δεν γνωρίζαμε και αρχείων από άλλες πηγές.

Με ένα ευαίσθητο και σοβαρό τρόπο τα βιβλία του Simon Hepworth επιλαμβάνονται  των κρίσιμων ερωτημάτων και προβληματισμών, χρησιμοποιώντας πάντοτε τεκμηριωμένες αναφορές τιμώντας την αλήθεια και τη σοβαρή έρευνα.   Το δύο πρώτα του βιβλία έκλειναν με ένα αριθμό δίκαιων συμπερασμάτων βασισμένα στις πληροφορίες που βρίσκονταν δημόσιες κατά την ώρα της συγγραφής του βιβλίου. Το τρίτο του βιβλίο εμβαθύνει κατά πολύ με νεότερες πληροφορίες και εξηγήσεις και αναφορές για τις θέσεις τόσο του  Φόρειν ΄Οφις (Υπ. Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου), των βρετανικών αστυνομικών αρχών, της Μητροπολιτικής αστυνομίας, όσο και  των τότε κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και τις τότε πολιτικές αναμείξεις  εξού και ο χαρακτηριστικός του τίτλος.

Στρατηγός Γρίβας Διγενής

Απαρχής της τραγωδίας η εκδοχή ήταν πως η ανατίναξη στόχο είχε την δολοφονία του Στρατηγού Γρίβα Διγενή. Παραμένει η πιο ισχυρή  εκδοχή που διατηρήθηκε στο χρόνο. Και συμπληρώνει το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα,   με διάφορες αναφορές και μαρτυρίες για τους ηθικούς αυτουργούς και ότι όντως ο Στρατηγός θα ταξίδευε με εκείνη τη πτήση αλλά την τελευταία ώρα έμπιστοί του που ενημερώθηκαν σχετικά,  του άλλαξαν την πτήση…

Σημείωση: H γράφουσα τότε εργαζόταν για τις Κυπριακές Αερογραμμές στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

 *Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 26/6/2022 /  onisilos.gr

 

banner-article

Ροη ειδήσεων