Άρθρα

«Ο Γιάννης Καισαρίδης και η Βέροια» / γράφει ο Γιώργος Καλογήρου

———–

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, στο θερινό χώρο της  Γκαλερί Παπατζίκου,στη Βέροια, προβλήθηκε η ταινία (ντοκιμαντέρ) του Γιάννη Καισαρίδη που έχει τίτλο “Πηγή είναι ο Λόγος-Αναζητώντας την Αόρατη Πόλη»

Η ταινία, που αναφέρεται αποκλειστικά στη Βέροια, γυρίστηκε στα πλαίσια του εορτασμού των δέκα χρόνων από  την απονομή του Βραβείου «Πρόσβαση στη μάθηση» από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, στη Δημόσια Κεντρικά Βιβλιοθήκη της πόλης μας.

Πρόκειται για μια εξαίρετη ταινία με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, το ευτυχές αποτέλεσμα της οποίας οφείλεται στον πολυτάλαντο Γιάννη Καισαρίδη (σενάριο- σκηνοθεσία) αλλά και σε μια σειρά από ταλαντούχους συμπολίτες μας που τον πλαισίωσαν.

Δεν θα αναφέρω, για οικονομία χώρου, τα ονόματα των συνεργατών του, που άλλωστε ήδη δημοσιεύτηκαν. Θα κάνω μόνο μια εξαίρεση. Θα υπογραμμίσω ότι η μουσική με την οποία έντυσε την ταινία ο συμπολίτης συνθέτης Σούλης Λιάκος, είναι εκπληκτική και προσθέτει αρκετούς «πόντους» στο όλο αποτέλεσμα.

Όσα πιο πάνω ανέφερα αποτελούν μια σύντομη εισαγωγή που οδηγεί στον κύριο στόχο αυτού του σημειώματός  που είναι η ανάδειξη της προσωπικότητας και  της σημαντικότητας του  Γιάννη Καισαρίδη καθώς και η επισήμανση της σχεδόν  ανύπαρκτης είσπραξης, από ολόκληρη την πόλη, των ωφελημάτων που μπορούν να προκύψουν από τις δυνατότητες αυτού του χαρισματικού συμπολίτη.

Ο Γ. Καισαρίδης έχοντας στη φαρέτρα του τρία πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ( Πολιτικές Επιστήμες, Ελληνική Φιλολογία, Θέατρο) διορίστηκε καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και παράλληλα ασχολήθηκε κυρίως με την συγγραφή βιβλίων και το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, σε μικρούς χώρους της πόλης, που τις παρακολουθούσαν λίγοι άνθρωποι.

Όλα τα βιβλία του αναφέρονται στη Βέροια και εκδόθηκαν από γνωστούς Εκδοτικούς Οίκους της Χώρας, ένα δε από αυτά κατέκτησε το Κρατικό Βραβείο  Λογοτεχνίας.

Ο Κασαρίδης δίνεται ολοκληρωτικά σε ό,τι δημιουργεί και αυτό, σε συνδυασμό με το πλούσιο ταλέντο του σε όλους τους τομείς της δράσης του, τον κατατάσσει ανάμεσα στις σπουδαιότερες πνευματικές και καλλιτεχνικές Μορφές της πόλης μας.

Και το  ερώτημα που γεννιέται είναι τι έκανε η πόλη για να προβάλλει αυτό το εκλεκτό τέκνο της και κυρίως τι έκανε για να ωφεληθεί αυτή από τις προφανείς δυνατότητές του που διακρίνονται για το υψηλό επίπεδό τους;

Νομίζω τίποτα η σχεδόν τίποτα για να καλυφθώ από κάτι που δεν γνωρίζω. Και έχουμε ευθύνη για αυτό όλοι οι πολίτες αυτής της πόλης. Όχι μόνο οι ηγέτες της. Είχαμε υποχρέωση, ο καθένας από το μετερίζι του, να αντιληφθούμε τι συμβαίνει, να κινηθούμε, να πιέσουμε πρόσωπα, φορείς και καταστάσεις ώστε ο σεμνός αλλά πλούσιος σε προσόντα αυτός λάτρης της Βέροιας,να βρεθεί στη θέση που του αξίζει, για το καλό της πόλης και κατ’ επέκταση της Χώρας μας. Γι’ αυτό και μόνο γι’ αυτό.

  Γιώργος Ι. Καλογήρου