Παρενθέσεις

Ο Κώστας Τσόκλης και το γαλάζιο του

………………..

Δήμητρα Σμυρνή

Ο Κώστας Τσόκλης, στα 92 του τώρα, πέρα από κάποιες τοποθετήσεις του τελευταία  που ξάφνιασαν, εξακολουθεί να αποτελεί έναν ιδιαίτερο πρωτοποριακό καλλιτέχνη,  που απέκτησε διεθνή απήχηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν άρχισε να εκθέτει τα προοπτικά “Αντικείμενα”.

Από τότε συνέχισε να πειραματίζεται συστηματικά με διάφορα μέσα έκφρασης, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τις κατασκευές, το βίντεο, την performance, το φως και τον ήχο, αναζητώντας νέους τρόπους προσέγγισης των αντικειμένων, της φύσης, των μύθων αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων.

Εκείνο που τον χαρακτηρίζει είναι η διαρκής αναζήτηση του καινούριου, προκαλώντας πολλές φορές το θεατή ακόμη και να αντιδράσει στην οπτική του.

Ο παρατηρητής των έργων του δεν μπορεί να μην επισημάνει την αδυναμία του στο γαλάζιο, σ’ όποια μορφή της καλλιτεχνικής του έκφρασης.

Είτε είναι συνώνυμο της αγάπης του για τη θάλασσα και τα νησιά, (που είναι),  είτε εκφραστικός δρόμος  μέσα από τον οποίο διοχετεύει αβίαστα την έμπνευσή του, το γαλάζιο και ο Τσόκλης πορεύονται μαζί εδώ και πολλά χρόνια.

Άλλωστε στην Τήνο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Μουσείο Τσόκλη πριν ακριβώς ένα χρόνο, φιλοξενώντας παλιά έργα του, αλλά και έργα του εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας.

…………………….

*Οι “Παρενθέσεις” είναι μικρά κείμενα, μικρές πινελιές σε θέματα πολιτισμού ή ζωής, που φωτίζουν γωνιές από μεγαλύτερα θέματα,  λειτουργώντας σαν παρεν-θέσεις.

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων