Κουζίνα

Ανατολίτικο ρεβανί γεμιστό με κρέμα (παραδοσιακή συνταγή)

—-

Βάσω Κατσανικάκη

Ένα ανατολίτικο γλύκισμα που θα τραβήξει την προσοχή με την εντυπωσιακή του όψη και την υπέροχη γεύση του. Λιώνει στο στόμα καθώς είναι αφράτο και ζουμερό, είναι γεμιστό με βελούδινη κρέμα, ιδανικά εμποτισμένο με αρωματικό σιρόπι και πασπαλισμένο με ξηρούς καρπούς.

Υλικά για τη Συνταγή1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό ή χοντρό ή συνδυασμός και των δύο

½ φλιτζάνι ζάχαρη

¼ φλιτζανιού ινδοκάρυδο

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

3 μεγάλα αυγά

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 φλιτζάνι γιαούρτι

¾ φλιτζανιού σπορέλαιο

Για μετά

1 κουταλιά της σούπας νερό

Για την κρέμα

2 φλιτζάνια γάλα πλήρες

4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

¾ φλιτζανιού νερό

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 τσιμπιά βανιλίνη

Ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αρχικά βάλτε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι και φέρτε τα σε βρασμό. Μόλις κοχλάσει, χαμηλώστε την ένταση και αφήστε το για 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει καλά. Ετοιμάστε το ρεβανί, ξεκινώντας με την προθέρμανση του φούρνου στους 180ο C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά για το κέικ, μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα και χωρίστε τη ζύμη στη μέση. Βάλτε το μισό μίγμα σε μία προετοιμασμένη φόρμα 22-23 εκατοστών και ψήστε το για 15 λεπτά.

Στο μεταξύ, όσο ψήνεται το ρεβανί, ετοιμάστε την κρέμα. Διαλύστε το κορν φλάουρ σε ένα ποτηράκι με λίγη από την ποσότητα του γάλακτος και αδειάστε το σε ένα κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Βάλτε το κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα, βράστε το μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να πήξει. Μόλις βγάλετε το ταψί με το ρεβανί από το φούρνο, ρίξτε την γέμιση της κρέμας και ισιώστε την επιφάνειά της με ένα κουτάλι. Ρίξτε μια κουταλιά της σούπας νερό στο υπόλοιπο μίγμα του κέικ και ανακατέψτε καλά. Αδειάστε το πάνω από την γέμιση με την κρέμα και ισιώστε το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι.

Βάλτε το ταψάκι στο φούρνο και ψήστε για επιπλέον 40-50 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, βγάλτε το από το φούρνο και περιχύστε το όπως είναι καυτό με το κρύο σιρόπι. Καλύψτε το ταψί και αφήστε το σκεπασμένο για 15 λεπτά, να “πιει” το σιρόπι και να κρυώσει. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή σερβίρετέ το σκέτο και απολαύστε!!!

 topontiki.gr

Σημείωση Φαρέτρας: Για το Εκλεκτό Ρεβανί Βέροιας μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας