Ο Κ. Μητσοτάκης για το Δημογραφικό και την επέκταση του ολοήμερου σχολείου
Ομιλία στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση» πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς», είπε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του, καθώς είναι δύσκολο μέσα σε ένα μικρό διάστημα, να λυθούν προβλήματα δεκαετιών, με τις προτεινόμενες δράσεις, όπως είπε, να μην συναντούν συχνά τη συναίνεση των υπόλοιπων κομμάτων.
«Αυτές οι δυσκολίες όμως, δεν αλλάζουν τις κεντρικές μας επιλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου, που θα αναλάβει τον συντονισμό των πρωτοβουλιών, που διατρέχουν οριζόντια πολλά υπουργεία και περιουσίες.
Προτεραιότητα είναι, κατά τον πρωθυπουργό, η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, πως το κόστος για την αγορά νέου σπιτιού, όπως και τα ενοίκια, έχουν ανέβει σημαντικά, κάτι που συχνά αποτρέπει τα νέα ζευγάρια, από το να κατοικήσουν σε μεγαλύτερο σπίτι και να ξεκινήσουν δική τους οικογένεια.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που προβλέπει την εξάντληση κάθε διαθέσιμου μέσου, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του δημοσίου, την εφαρμογή αντικινήτρων και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανακαίνιση των παλαιών κατοικιών. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, σημείωσε, υπάρχει μεγάλο κτηριακό απόθεμα, που είναι αναξιοποίητο.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε δύο πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής, που βρίσκονται σε τελική ευθεία:
-
Την επέκταση των παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων έως τις 6 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνεται και η μελέτη των παιδιών και
-
Τη στελέχωση των μονάδων υγείας, κυρίως των νησιών, από γυναικολόγους και παιδιάτρους.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε επιγραμματικά στην «πρόκληση» προετοιμασίας του συστήματος υγείας, «για έναν πληθυσμό που σταδιακά γερνά», όπως είπε, ενώ έκανε μία σύντομη νύξη «για ένα θέμα που πρέπει να ανοίξει και στη χώρα μας και είναι η ένταξη στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών».
«Πρόκειται για μία απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε: την έλλειψη εργατικών χεριών που παρατηρείται τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον κλάδο των κατασκευών. Και όπως ξέρετε υπάρχει ήδη, έχουμε ήδη φαινόμενα σοδειών που δεν μαζεύονται, μεγάλα έργα τα οποία κινδυνεύουν σήμερα να καθυστερήσουν, επειδή πολύ απλά λείπουν από τη χώρα εργατικά χέρια.
Ταυτόχρονα όμως, η ώριμη και κυρίως η συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει και την πληθυσμιακή μας υποχώρηση. Και η εμπειρία μας από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών, είναι μία εμπειρία θετική για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους. Και η εικόνα των μαθητικών μας παρελάσεων θα αποδεικνύει, ότι πράγματι αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας».
«Θα ήθελα να επαναλάβω την αισιόδοξη φράση του Χαρίλαου Τρικούπη: “Η Ελλάς προώρισται να ζήση και θα ζήση”. Αναγνωρίζω, όμως, ότι όταν μιλάμε για το δημογραφικό, κάθε προσπάθεια μπορεί να μοιάζει άνιση μπροστά στο μέγεθος του στοιχήματος», πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης, για να κλείσει την ομιλία του, σημειώνοντας, πως προτιμά να προσανατολίσει την αισιοδοξία του πρώτα από όλα στη συνειδητοποίηση του προβλήματος και μετά στη ρητή διαβεβαίωση, ότι η πολιτεία εργάζεται ήδη για την επίλυσή του.