Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Παύλεια 2022: Εγκαινιάστηκε η εικαστική έκθεση «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία» στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών

……………….

Δήμητρα Σμυρνή

Εγκαίνια σήμερα στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών για την εικαστική έκθεση«Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία»  της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκης, που εντάχθηκε στα Παύλεια 2022, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.

Στον άνετο εκθεσιακό χώρο του Εκκοκκιστηρίου, όπου τα έργα μπορούσαν να αναπνέουν και να αναδεικνύονται, 25 καλλιτέχνες έδωσαν τα πορτρέτα νεομαρτύρων – ανδρών και γυναικών –  που βρήκαν το θάνατο στην πορεία προς την Ελευθερία, αρνούμενοι να αλλαξοπιστήσουν.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που βασίζεται σε μια ιδέα του εικαστικού Γεωργίου Κόρδη, υπογράφει ο Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας, ο οποίος σήμερα ήταν παρών στα εγκαίνια ξεναγώντας τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα  και τους επισκέπτες.

Τα έργα, διαφόρων τεχνοτροπιών, όπως ακουαρέλες, αυγοτέμπερες, χαρακτικά, ψηφιακή ζωγραφική κ.α. χαρακτηρίζονται από τη διάθεση να δώσουν τις μορφές με τη διττή τους ιδιότητα την ανθρώπινη, αλλά και την καθαγιασμένη μέσα από το μαρτύριό τους.

Μορφές επιμήκεις, με βλέμμα πέρα από τα εγκόσμια, αλλά με χρώματα ζωντανά που κερδίζουν το θεατή με τις εναλλαγές τους, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον τον επισκεπτών, που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν γι’ αυτούς από τον κ. Ντούρο παράλληλα με την μουσική υπόκρουση του πιάνου,  που έπαιζε μοναχός από τη Μονή Τιμίου Προδρόμου της Βέροιας.

Παρούσα στην έκθεση και μια από τους καλλιτέχνες, η Σοφία Αμπερίδου, η οποία εξήγησε στους παρισταμένους τα θέματα και το περιεχόμενο των έργων της, Η Αγία Κασσάνδρα, που ζωγράφισε, είναι η προγιαγιά των δύο Υψηλάντηδων και μαρτύρησε στην Τραπεζούντα. Η δεύτερη αγιογραφία της αναφέρεται σε μαρτύριο του προπάππου της στην ίδια πόλη.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, εγκαινιάζοντας την Έκθεση, προλόγισε λέγοντας:

“Ο Ελληνισμός τίμησε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21. Στην Ημαθία θεωρήσαμε χρέος μας να τιμήσουμε κι εμείς τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας.

Ο αγώνας προς την ελευθερία ήταν μια μακρά διαδικασία, όπου η πίστη οδήγησε προς την αυτοσυνειδησία. Η εκκλησία μας σεμνύνεται για τους μάρτυρές της, τους οποίους τιμά.

Η επέτειος των 200 χρόνων ήταν η αφορμή για τη σημερινή έκθεση.”

Στη συνέχεια ο Γιάννης Ναζλίδης,  ο οικοδεσπότης του Εκκοκκιστηρίου, μίλησε με εμφανή συγκίνηση έτσι:

” Σήμερα έρχονται οι νεομάρτυρες να ευλογήσουν τον χώρο. Ο Δέσποτας, γλυκός και ωραίος, είναι ο πατέρας όλων μας.

Η θυσία διδάσκει, διδάσκει εμάς που ζούμε σε μια εύκολη εποχή, για να μας θυμίσει τη δική τους δύσκολη εποχή, την εποχή των νεομαρτύρων.

Ευχαριστούμε τον δεσπότη μας κι όλους εσάς που ήρθατε απόψε, για ν’ ανάψουμε μαζί το κερί της μνήμης.”

Ο διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας Αθανάσιος Ντούρος είπε:

“Χαιρόμαστε που είμαστε σ’ αυτόν τον θαυμάσιο χώρο! Πλάι στους γνωστούς μεγάλους ήρωες του Αγώνα θέση έχουν και οι άγνωστοι, άνδρες και κοπέλες που μαρτύρησαν, καταργώντας με τη θυσία τους τον θάνατο.

Δυστυχώς η σημερινή εγωκεντρική εποχή δεν μας βοηθάει να καταλάβουμε την αξία  της πορείας τους.”

Ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, Ηγούμενος της Μονής του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής,  μίλησε με συγκίνηση για το” Μύρον των Νεομαρτύρων”.

“Η Βέροια έχει κι αυτή το μερίδιό της στους νεομάρτυρες. Παράδειγμα ο Άγιος Τιμόθεος που το λείψανό του εξέπεμπε φως κ όταν πετάχτηκε στα σκουπίδια, το 1430. Τη μνήμη του τη γιορτάζουμε σε λίγες μέρες, στις 12 Ιουνίου. Δίπλα στον Τιμόθεο και ο Αρσένιος “είπε

Μιλώντας για τις δύο επετείους, αυτήν των 200 χρόνων από το ’21 και των 200 από τη Μικρασιατική Καταστροφή,  ανέλυσε το βαθύτερο νόημα του μύρου, που  μετατρέπεται σε σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος. Όσο για το μαρτύριο, το χαρακτήρισε το τέλειο χάρισμα, τιμώντας έτσι τη μνήμη των  ανώνυμων πλάι στους 170 επώνυμος νεομάρτυρες.

Σε δευτερολογία του  ο Μητροπολίτης θέλησε να εξηγήσει καλύτερα την έννοια του μάρτυρα, που όχι μόνο δεν αναιρεί την έννοια του ήρωα, αλλά την ενισχύει, αναφερόμενος στον μαρτυρικό θάνατο των 1241 μαρτύρων του Ολοκαυτώματος της Νάουσας και των γυναικών που θυσιάστηκαν στην Αράπιτσα για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων και αλλαξοπιστήσουν.

Συντονιστής της εκδήλωσης ο Μάκης Λιόλιος, μέλος του ΔΣ του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 20 Ιουλίου και από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022. Ώρες λειτουργίας: 10.00 με 13.00  και 18.30 με 21.30

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ