Άρθρα Βέροια Πολιτισμός

Πέτρος Ρίστας “Η αισιοδοξία της πράξης νίκησε την αναβλητικότητα της σκέψης” – Με αφορμή τη Συναυλία Ειρήνης στη Βέροια

…………….


«Λατρεύω την αγάπη, γιατί με κάνει να σκέφτομαι. Λατρεύω τη σκέψη, γιατί με οδηγεί στην πράξη. Λατρεύω την πράξη, γιατί με κάνει ελεύθερο να σκέφτομαι και να αγαπώ.- -Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού. Ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός».
Μάνος Χατζιδάκις.

Αρχίζοντας με τις όμορφες αυτές ρήσεις του Μεγάλου Δασκάλου του Μ. Χατζιδάκι -Δάσκαλος δεν είναι μόνο αυτός που σου μεταδίδει «στείρες» γνώσεις, δάσκαλος είναι αυτός που σου μεταλαμπαδεύει το φως ,αυτός που σε  εμπνέει με τις πράξεις του στην ζωή , στην τέχνη, αυτός που έχει σαν στάση ζωής να σου μαθαίνει πώς να σκέφτεσαι, πώς να αγαπάς πώς  να μαθαίνεις μέσα από απλά καθημερινά πράγματα, που γίνεται η γέφυρα για να πατήσεις επάνω του και να συνεχίσεις το έργο του- ήθελα να εκφράσω κι εγώ τις σκέψεις μου για την συναυλία Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στον Χώρο Τεχνών .

Στο προσωπικό κάλεσμα του προέδρου της ΚΕΠΑ και φίλου Κ. Ρίζου, ανταποκρίθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη, αναλογιζόμενος ότι μπορώ κι εγώ με την ταπεινότητα μου και με τις μουσικές μου γνώσεις να προσθέσω ένα λιθαράκι τέχνης και πολιτισμού, ώστε να γίνει ο κόσμος καλύτερος, ειρηνικότερος με περισσότερη αλληλεγγύη και αδελφικότητα .

“Γιατὶ ἐμεῖς δὲν τραγουδᾶμε γιὰ νὰ ξεχωρίσουμε ἀδελφέ μου ἀπ᾿ τὸν κόσμο.
Ἐμεῖς τραγουδᾶμε γιὰ νὰ σμίξουμε τὸν κόσμο” Γ. Ρίτσος.

Σε καμία περίπτωση δεν  σκέφτηκα, σ’ αυτό το μουσικό κάλεσμα να προβάλλω τον εαυτό μου, μού
έχει δοθεί άλλωστε πολλές φορές η ευκαιρία να προβάλλω το μουσικό μου έργο: Μέγαρο μουσικής Αθηνών, Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, δεκάδες συναυλίες με επώνυμους και μη καλλιτέχνες και ένα πλούσιο διδακτικό έργο σε ωδεία και μουσικά σχολεία,σύνθεση μουσικής σε πολλές μουσικοθεατρικές παραστάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε πολλές θεατρικές σκηνές !

Ο κάθε ένας από τους καλλιτέχνες που πήραν μέρος σ αυτήν την συναυλία έχει την προσωπική του πορεία, και αλίμονο αν σκεφτόταν ο καθένας να προβάλλει τον εαυτό του μέσα από μια συναυλία Ειρήνης, αλληλεγγύης και ενωτικής προσπάθειας, για να σταματήσει επιτέλους να χύνεται αθώο αίμα.

Δίνω πολλά συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΚΕΠΑ Κο Κώστα Ρίζο ,γιατί απλά κατάφερε να ενώσει πολλές διαφορετικές φωνές, πολλά διαφορετικά ηχοχρώματα, κάτω από την ομπρέλα ενός κοινού στόχου .

Ίσως οι συνθήκες να έγιναν δύσκολες, καθώς η συναυλία έγινε στον Χώρο Τεχνών, αντί του ανοιχτού χώρου, αυτού του γηπέδου μπάσκετ, ίσως, όπως είπανε κάποιοι, να μην επετεύχθη απόλυτα ο στόχος, αλλά ποιος μπορεί να κάνει κριτική για μια τέτοια αξιόλογη πρωτοβουλία, να ενωθούν τόσες ποικίλες καλλιτεχνικές φωνές για έναν ειρηνικό σκοπό .

Η αισιοδοξία της πράξης νίκησε την αναβλητικότητα της σκέψης .

Ίσως αν ερχόταν διαφορετικά μουσικά σχήματα να είχε μεγαλύτερη επιτυχία, ίσως αν το κάλεσμα γινόταν σε συλλόγους, όπως ειπώθηκε, να είχε άλλη διάσταση.

Ας αναλάβουν όμως και άλλοι φορείς και άλλοι σύλλογοι τέτοιες πρωτοβουλίες, για να γίνει ο κόσμος μας ομορφότερος και να πάμε ένα βήμα ή και δύο πιο μπροστά και εμείς, όλοι οι άνθρωποι της τέχνης, θα στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στον οργανισμό που ονομάζεται ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας και στο Δημοτικό Ωδείο, στο οποίο είμαι καλλιτεχνικός Διευθυντής .

Το ωδείο μας, το οποίο ανήκει στην ΚΕΠΑ, έχει να επιδείξει ένα πλούσιο διδακτικό –καλλιτεχνικό έργο με εκατοντάδες σπουδαστές, με την χορήγηση εκατοντάδων πτυχίων και διπλωμάτων, αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού, με σπουδαστές οι οποίοι διαπρέπουν καλλιτεχνικά, αλλά και επαγγελματικά ως δάσκαλοι μουσικής. Οι καθηγητές του Ωδείου  προσφέρουν τα πάντα από γνώσεις για να στηρίξουν αυτό το Ωδείο, που έχει μια ιστορία 40 και πλέον χρόνων .

Ας αναγνωρίσουμε λοιπόν τον πολιτισμό και την παιδεία που προσφέρει το Ωδείο μας στην πόλη μας και γενικότερα τον πολιτιστικό οργανισμό που ονομάζεται ΚΕΠΑ και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να στηρίξουμε το ντόπιο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό δυναμικό της πόλης μας .

«Έχουμε την πάσα ευκολία να πλησιάζουμε τα φονικά, δεν έχουμε όμως καμιά για τα τριαντάφυλλα και για την μουσική» Οδυσσέας Ελύτης

ΠΕΤΡΟΣ ΡΙΣΤΑΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας