Κόσμος Πολιτική

Η Άγκυρα ακύρωσε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα

———-

Η Τουρκία ακύρωσε κάποιες και ανέβαλε κάποιες άλλες προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα λόγω της Σύμβασης του Μοντρέ εν μέσω της πολεμικής σύγκρουσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu την Τρίτη.

«Εάν είχαμε συνταχθεί με τις κυρώσεις, δεν θα μπορούσαμε να εκπληρώσουμε τον ρόλο διαμεσολάβησης που έχουμε τώρα. Εφαρμόσαμε τη Σύμβαση του Μοντρέ στα πολεμικά πλοία, αλλά ο εναέριος χώρος, αυτό τον διάδρομο, πρέπει να τον κρατήσουμε ανοιχτό. Εκτός της σύμβασης, υπήρξαν αιτήματα από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες για να περάσουν πλοία. Έχουμε τη δικαιοδοσία σύμφωνα με τη σύμβαση και ακυρώσαμε ή αναβάλαμε τις προγραμματισμένες ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Παίζουμε σημαντικό ρόλο και εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας», είπε όπως μεταδίδει το TASS.

Ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε ότι η Άγκυρα «είπε από την αρχή ότι θα προσχωρούσε στις κυρώσεις του ΟΗΕ» μόνο εάν επιβληθούν επίσημα στη Ρωσία. «Ο καθένας μπορεί πλέον να επιβάλει κυρώσεις σε όποιον θέλει. Αυτή είναι η δουλειά τους. Επιλέξαμε τον ρόλο του μεσολαβητή, προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα ευκολότερα. Και αυτή η θέση είναι ευπρόσδεκτη στην ΕΕ, στον κόσμο», είπε. Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι η πολιτική της Τουρκίας να μην συνταχθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα παράκαμψής τους μέσω της Άγκυρας.

banner-article

Ροη ειδήσεων