Πολιτισμός

Πόπη Φιρτινίδου. Ταλαντούχα, ουσιαστική και αθόρυβη

……………………..

Η Πόπη Φιρτινίδου είναι γνωστή στην πόλη. Είναι γνωστή  και ιδιαίτερα αγαπητή στους μαθητές της του πιάνου και στους γονείς τους, γιατί γι’ αυτήν η διδασκαλία δεν είναι διαδικασία, αλλά λειτουργία  ψυχική και σωματική, είναι άψογη τεχνική, μα πάνω απ’ όλα είναι Τέχνη.

Πολλοί, όμως, ίσως δεν ξέρουν και τις άλλες πλευρές της. Διαθέτει το πτυχίο της Φυσικού -η ορθολογιστική πλευρά του χαρακτήρα της-  χωρίς να έχει ασκήσει ποτέ το επάγγελμα και έχει γράψει και εκδώσει μέχρι τώρα τρία βιβλία. Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας για κάποια χρόνια, αφήνει τη θέση και ξαναγυρίζει στις πολλές ώρες της διδασκαλίας του πιάνου, όπου αισθάνεται ότι είναι ο  ζωτικός και δημιουργικός της χώρος.

Πόσα μικρά παιδιά δεν πήρε στα χέρια της και τα οδήγησε στο πτυχίο ή και στο δίπλωμα! Τι σχέσεις θαυμασμού, εκτίμησης και βαθιάς αγάπης από τη μεριά τους έχει χτίσει!

Χθες ανακοινώθηκε μία σημαντική διάκρισή της, που αντανακλά και στη Βέροια. Διακρίθηκε με τον θεατρικό της μονόλογο “Η κλεμμένη πλάτη” στον  Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μονολόγου επί Σκηνής, που έγινε στην Αθήνα, ανάμεσα στους 9 διακριθέντες πανελλαδικά, με συμμετοχή περίπου 250 συγγραφέων και ερμηνευτών μονολόγων.

Έτσι η Βέροια και η Πόπη Φιρτινίδου, με την ερμηνεύτρια του μονολόγου της, την Παναγιώτα Κασιμιάδου, πάνε μετά τους προκριματικούς στον τελικό, όπου διαγωνίζονται 8 άλλες πόλεις, ανάμεσά τους και η Αθήνα.

Εκείνο, που αξίζει να σχολιάσει κανείς, πέρα από την δεδομένη χαρά όλων μας και τις ευχές μας που την συνοδεύουν, είναι ο χαρακτήρας της! Αθόρυβη, ταλαντούχα και ουσιαστική σ’ έναν κόσμο, όπου κυριαρχεί η ψεύτικη και εφήμερη λάμψη.

Δήμητρα Σμυρνή

Φωτογραφία: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας