Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Φώτη Σιμόπουλου “Κάπου στη Μακεδονία” / Μια έμμεση προσωπογραφία της Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Παρουσιάστηκε στον Πολυχώρο “Ελιά” της Βέροιας το τρίτο βιβλίο του Φώτη Σιμόπουλου με τίτλο “Κάπου στη Μακεδονία” εκδόσεις “Πνοή”.

Σε μια αίθουσα με πολλούς φίλους του συγγραφέα, το βιβλίο παρουσίασαν η βιβλιοθηκονόμος Βούλα Κοτσάλου και η φιλόλογος – συγγραφέας Ελένη Καραγιάννη. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο φιλόλογος-ποιητής και ηθοποιός Λευτέρης Κορυφίδης.

Η Βούλα Κοτσάλου, αφού έδωσε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα, χαρακτήρισε ιστορικό το μυθιστόρημα με στοιχεία μυθοπλασίας.

“Το βιβλίο κυλάει μέσα στα συνταρακτικά γεγονότα μιας 50ετίας, (1912 – 1964), και αποτελεί μια έμμεση προσωπογραφία της πόλης μας, της Βέροιας, καθώς οι κάτοικοί της προσπαθούν να επιβιώσουν αλληλεπιδρώντας.

Τα μεγάλα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Α’ και Β’ παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής, του Εμφύλιου, δίνονται στο βιβλίο μαζί με τις αξίες και τις ιδέες της εποχής.

“Γυναικεία πορτρέτα αλλά και έθιμα της εποχής δένουν με μια μεταφυσική ατμόσφαιρα που διατρέχει το βιβλίο, στηριζόμενο σε μια πλούσια βιβλιογραφία”ολοκλήρωσε η Βούλα Κοτσάλου.

Η Ελένη Καραγιάννη ξεκίνησε από τον τίτλο του βιβλίου που περιέχει τη λέξη “κάπου”, δημιουργώντας απορία και πρόσθετο ενδιαφέρον για τον τόπο, όπου εξελίσσονται τα γεγονότα του μυθιστορήματος, απορία όμως που  παίρνει γρήγορα την απάντησή της, καθώς αποκαλύπτεται πως πρόκειται για τη Βέροια.

Πόσο δύσκολα γράφεται ένα ιστορικό μυθιστόρημα, πόσο δύσκολα συμπορεύονται Ιστορία και Λογοτεχνία ήταν θέματα που απασχόλησαν την εισηγήτρια, που θεωρεί πως ο συγγραφέας του βιβλίου κατάφερε επάξια να σεβαστεί και τα δύο. Εντυπωσιακό και το ζωντάνεμα των ηρώων του, που  αποδόθηκαν με κινηματογραφική οπτική.

Πόλεμος και έρωτας δίνονται παράλληλα με λόγο πληθωρικό και μακροπερίοδο, εικονοπλαστική δύναμη και ατμοσφαιρική διάσταση.

“Πρόκειται για ένα βιβλίο που καταγράφει μια μεγάλη περίοδο που σφράγισε τη χώρα μας και ο αναγνώστης κλείνοντάς το αισθάνεται ευγνώμων γι’ αυτήν την κατάθεση από τη μεριά του συγγραφέα” τόνισε η Ελένη Καραγιάννη.

Ο Λευτέρης Κορυφίδης με την εξαιρετική φωνή του, διαβάζοντας κομμάτια από το βιβλίο, πολλαπλασίασε τη δυναμική του.

Ο συγγραφέας,  χαρούμενος ανάμεσα σε τόσους φίλους, ξεκίνησε από την αιτία που προκάλεσε τη γραφή του βιβλίου, που ήταν η όχι και τόσο κολακευτική εντύπωση που έχουν για την πόλη μας οι άλλοι.

“Θύμωσα, γιατί είμαι γέννημα θρέμμα της πόλης, έπαιξα στους δρόμους της ανάμεσα στα αγάλματά της, έζησα ανάμεσα στους ανθρώπους της…”είπε ξεκινώντας.

Κάνοντας αναφορές σε ανθρώπους της που θαύμαζε και θαυμάζει, όπως ο Στέλιος Σβαρνόπουλος, ο Θωμάς Βαφείδης, ο Πυθαγόρας Ιερόπουλος, πέρασε στον χρόνο που χρειάστηκε για να γράψει το βιβλίο, (τέσσερα χρόνια), και στην επιλογή του τίτλου του.

“Πέρα από την βιβλιογραφία που χρησιμοποίησα είχα για τα παλιότερα γεγονότα και πολλά ακούσματα που με βοήθησαν να δώσω πρόσωπα και πράγματα” ολοκλήρωσε ο Φώτης Σιμόπουλος, για να υπογράψει στη συνέχεια τα βιβλία του.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ