Απόψεις Άρθρα Κόσμος

Ανησυχητική κλιμάκωση από τις ΗΠΑ – Παίζουν συγχρόνως σε δύο σκακιέρες

——–

Χρίστος Καλουντζόγλου

Την στρατηγική των «πολέμων δι΄ αντιπροσώπων» επιλέγουν οι ΗΠΑ, έχοντας ως δεδομένους τους Ευρωπαίους και έτοιμους τους αντιπάλους τους.

Δύο κεφάλαια συγχρόνως ανοίγει η Ουάσινγκτον σε μία προσπάθεια να προλάβει την σινο-ρωσική συμμαχία και την αλλαγή ισορροπιών στην παγκόσμια σκακιέρα: από τη μία έχει το μέτωπο με τους Ρώσους, με τους οποίους έχει ουσιαστικά εμπλακεί με αντιπρόσωπο την Ουκρανία και από την άλλη δηλώνει έτοιμη να παίξει παράλληλα στην σκακιέρα της Άπω Ανατολής, προειδοποιώντας την Κίνα ότι θα υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής.

Επιθετική ρητορική Μπάιντεν με στόχο την Κίνα

Η δήλωση του προέδρου Μπάιντεν στο Τόκιο ότι η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί να εμπλακεί στρατιωτικά στο πλευρό της Ταϊβάν προκάλεσε την εμφανή αμηχανία των συμβούλων του Λευκού Οίκου (που έσπευσαν να δώσουν διευκρινίσεις), αλλά είναι βέβαιο πως δεν έγινε κατά λάθος από τον Αμερικανό πρόεδρο- το θέμα έχει ήδη συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες.

Στην Ταϊπέι οι αναλυτές μελετούν τα δεδομένα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προσπαθώντας να χαράξουν τη δική τους στρατηγική σε περίπτωση που απειληθεί από την Κίνα, όπως γράφει το Reuters. Στο πλευρό τους έχουν αμερικανούς συμβούλους.

Και στην περίπτωση της Ταϊβάν τον αποφασιστικό τον έχουν οι ΗΠΑ, που ήδη έχουν στείλει απόστρατους στρατιωτικούς στην Ταϊπέι από τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το «ασύμμετρο οπλοστάσιο» απέναντι στον κόκκινο στρατό

Η κατάσταση στην περιοχή βρίσκεται σε ισορροπία τρόμου εδώ και χρόνια. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, στο πλαίσιο της πολιτικής της «Μίας Κίνας». Πολιτική την οποία αποδεχόταν ως τώρα η Ουάσιγκτον, αλλά φαίνεται πως επανεξετάζονται όλα τα δεδομένα.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν είναι υποστηρικτής της ιδέας του «ασύμμετρου οπλοστασίου» για να είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές οι δυνάμεις της χώρας σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής η Ταϊβάν αποκτά αυτοκινούμενους εκτοξευτές πυραύλων.

Ο Μα Τσενγκ-Κουν, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Μελέτη των Κινεζικών Στρατιωτικών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει δώσει το παράδειγμα με την χρήση ευέλικτων οπλικών συστημάτων.

«Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί πλήρως το ασύμμετρο οπλοστάσιο πολύ αποτελεσματικά και μέχρι τώρα αποκρούει επιτυχώς την ρωσική προέλαση», δήλωσε ο Μα Τσενγκ-Κουν στο Reuters. «Αυτό ακριβώς αναπτύσσουν προληπτικά οι δικές μας ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε όπλα όπως οι φορητοί εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών Kestrel, που έχουν αναπτυχθεί σε εμπλοκή εκ του σύνεγγυς. «Από την αποτελεσματικότητα της Ουκρανία μπορούμε να αποκτήσουμε κι εμείς αυτοπεποίθηση», είπε ο ο καθηγητής Μα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει φέτος την ετήσια παραγωγή πυραύλων Hsiung Feng IIE, που μπορούν να πλήξουν στόχους στο εσωτερικό της Κίνας.

Σκληρή απάντηση από το Πεκίνο

Γι αυτό και το Πεκίνο έσπευσε να απαντήσει με σκληρή γλώσσα στον Μπάιντεν. «Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την σθεναρή αποφασιστικότητα, την έντονη θέληση και την ισχυρή ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ουάνγκ Ουενμπίν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να αποφύγουν να στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν».

Πολλαπλοί στόχοι από τις ΗΠΑ

Η δήλωση Μπάιντεν ότι δεσμεύεται να εμπλακεί στρατιωτικά για να υποστηρίξει την Ταϊβάν είναι συγχρόνως μία προειδοποιητική βολή προς το Πεκίνο, μία διαβεβαίωση αποφασιστικότητας για τους Ταϊβανέζους, αλλά και μία κίνηση που δείχνει την αυτοπεποίθηση των ΗΠΑ, με παραλήπτες του μηνύματος τους Ρώσους.

Προς την Μόσχα η Ουάσινγκτον έστειλε κι άλλο ένα μήνυμα, με τη διαρροή της πληροφορίας ότι μελετάται η αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Κίεβο, για την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας που πρόσφατα επαναλειτούργησε. Την πληροφορία δημοσίευσε η  Wall Street Journal και προκάλεσε έντονες συζητήσεις, καθώς εάν πραγματοποιηθεί το σενάριο τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει την κατά μέτωπο αντιπαράθεση αμερικανικών και ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Επικίνδυνα σενάρια στο Πεντάγωνο για ειδικές δυνάμεις στο Κίεβο

Η Ουκρανία έτσι κι αλλιώς έχει μετατραπεί σε «πεδίο βολής» και αυτή την στιγμή ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία δείχνουν διατεθειμένες να εγκαταλείψουν το μπρα-ντε-φερ για την επικράτηση στη νέα γεωστρατηγική σκακιέρα.

Σύμφωνα με την WSJ στρατιωτικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ σταθμίζουν σχέδια για αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Κίεβο για να αναλάβουν την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας, που πρόσφατα επαναλειτούργησε, καθώς η διπλωματική αποστολή βρίσκεται μέσα στην εμβέλεια των ρωσικών όπλων.

Το σενάριο ισορροπεί ανάμεσα στην πρόθεση που έχει εκφράσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για αποφυγή της κλιμάκωσης της έντασης, αλλά και στους φόβους για την ασφάλεια των Αμερικανών διπλωματών. Βεβαίως η Ουάσινγκτον γνώριζε ότι η αμερικανική πρεσβεία είναι στην εμβέλεια των ρωσικών όπλων, όταν αποφάσισε να επαναλειτουργήσει η διπλωματική αποστολή στην ουκρανική πρωτεύουσα. Αν τελικά σταλούν δυνάμεις κλιμακώνεται επικίνδυνα η αμερικανική εμπλοκή και εγκαταλείπεται η τακτική του «πολέμου δι΄ αντιπροσώπων» στην Ουκρανία.

Το Πεντάγωνο σχολιάζοντας το δημοσίευμα είπε πως «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» για την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων, ούτε έχει παρουσιαστεί ακόμα κάποιο πλάνο στον πρόεδρο Μπάιντεν.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας στο Στέιτ Ντιπάρτεντ, για πιθανές προϋποθέσεις σε θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από την επαναλειτουργία της πρεσβείας στο Κίεβο», δήλωσε το Πεντάγωνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του  ιστότοπου The Hill, προσθέτοντας ότι «ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις – ούτε έχουν συζητηθεί συγκεκριμένες προτάσεις – σε υψηλόβαθμο επίπεδο για την επιστροφή μελών του αμερικανικού στρατού στην Ουκρανία γι αυτόν, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο».

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

τίΠοτα