Διεθνής Ημέρα Μουσείων / Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας: Ο Γιάννης Γραικός παρουσίασε στο κοινό τον “τοίχο της μνήμης”
Ένας «τοίχος της μνήμης», που σηκώνει το βάρος τόνων αλλά και αιώνων, ανοιχτός για το κοινό, με ξενάγηση από τον Αρχαιολόγο Γιάννη Γραικό. Αφορμή η 18η Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων.
Ένα ευχάριστο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον ψυχαγωγικό απόγευμα, με την κατά κυριολεξία ετυμολογική έννοια του όρου, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, με αέρα και σποραδικό ψιχάλισμα, διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας (ΕΦΑ) στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας, την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Με αφορμή το περιεχόμενο του συμβολισμού της ημέρας, ο Αρχαιολόγος Γιάννης Γραικός ξενάγησε δεκάδες φίλους των Μουσείων, της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, παρουσιάζοντας εκτενώς τα ευρήματα – εκθέματα των επιτύμβιων στηλών από τον 1ο αιώνα μ.Χ., στον λεγόμενο «τοίχο της μνήμης». Έναν ειδικά διαμορφωμένο εκθετήριο χώρο μεταλλικής, λεπτής κατασκευαστικής αισθητικής αλλά παράλληλα προδιαγραφών υψηλής αντοχής, ανάρτησης πολλών τόνων μαρμάρου, που πραγματικά «σηκώνει» επιβλητικά και υποβλητικά, όχι μόνο το βάρος της ύλης αλλά και της μνήμης αιώνων, όπως αυτή μυσταγωγικά χαλκεύθηκε σε εκατοντάδες ανάγλυφες παραστάσεις, που η μία μετά την άλλη, σε παράταξη, συναποτελούν μια νοητή αλυσίδα σύνδεσης της ιστορίας και της νεκρολογίας του ανθρώπου στη Μακεδονία, τις Αιγές και την αρχαία Βέροια, με την προσωπική, οικογενειακή και εθνική του παράδοση, ανά εποχή.
Η αναβάθμιση και επέκταση του Μουσείου ανέδειξε μοναδικά τα εκθέματα
Στην ιστορία της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας, από την ανέγερσή και τη διαμόρφωση των εξωτερικών κυρίως χώρων του, από τη δεκαετία του 60’ μέχρι και σήμερα, αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ξενάγησης ο Γιάννης Γραικός, υπογραμμίζοντας τη σημασία προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων, κάτι που επετεύχθη τα τελευταία κυρίως χρόνια, μετά από πολλές χωροταξικές δυσκολίες, (τα μουσεία εντός των οικιστικών ιστών δεν επεκτείνονται εύκολα), με την αναδιαρρύθμιση του προαυλίου χώρου, μετά από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, για την οικοδόμηση τοιχίου ασφαλείας και την εξοικονόμηση περισσότερης επιφάνειας προς το πρανές της πλαγιάς, όπισθεν του οικοπέδου, χωρίς τον κίνδυνο διολίσθησης των εκθεμάτων.
Παράλληλα εστίασε με έμφαση στην ιδανική ανάδειξη των μνημείων στον «τοίχο της μνήμης», ενός χώρου που εγκαινιάστηκε προ 10 μηνών, μετά από εντατική τριετή εργασία και σχετική μελέτη ανάπλασης, εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (από το 2012) δίνοντας την ευκαιρία και την εμπειρία, όπως σημείωσε, της προσωπικής οπτικής ξενάγησης με ελεύθερη είσοδο, ή ακόμη και στους περαστικούς, επί της οδού Ανοίξεως, όταν το μουσείο παραμένει κλειστό.
Μνήμη – Σχέση – Ταυτότητα. Αλληλένδετες έννοιες στο ελληνικό πνεύμα
Η συλλογή των εκθεμάτων του «τοίχου της μνήμης» απαρτίζεται κυρίως από επιτύμβιες στήλες, των αρχαίων νεκροταφείων της Βέροιας, οι οποίες σύστηναν, στην εκάστοτε εποχή, στους παροδίτες που τις έβλεπαν τους νεκρούς, στους οποίους αναφέρονταν οι απεικονιζόμενες παραστάσεις, για την εδραίωση μιας σχέσης μνήμης.
«Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει και ο συγκεκριμένος τοίχος της μνήμης ως έκθεση, επαναφέροντας τις επιτύμβιες στήλες σε μια ζωντανή σχέση με τους σημερινούς παροδίτες της οδού Ανοίξεως. Για μένα, σχέση και μνήμη ταυτίζονται και αντιστρόφως. Γι αυτό ακριβώς η έννοια της μνήμης είναι μια πολύ κεντρική ιδέα στην αρχαία ελληνική σκέψη αλλά και μέχρι σήμερα…», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η μουσειολογική μελέτη, πολύ σοφά, όπως είπε, έφερε στο ύψος του διαβάτη τις παραστάσεις των εκθεμάτων, σχεδόν πρόσωπο με πρόσωπο και με την ανάρτηση ενδεικτικών λεζάντων, στο κάτω μέρος κάθε εκθέματος, δίνεται η μετάφραση επιγραφών, εφόσον υπάρχουν, στα νέα Ελληνικά και τα Αγγλικά, αν και οι περισσότερες στήλες είναι ανεπίγραφες.
Ο κ. Γραικός δεν παρέλειψε να ενημερώσει το κοινό για το πρόγραμμα των ημερήσιων εκδηλώσεων της ΕΦΑ Ημαθίας που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μάϊου, στο πλαίσιο εορταστικού προγράμματος, υπό την αιγίδα της της ΕΦΑ Ημαθίας και των «Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών» .
Φωτογραφίες: faretra.info