Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Παρουσιάστηκε το επετειακό του Λεύκωμα σε μια πανηγυρική εκδήλωση
Το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας επισφράγισε τα 40 χρόνια του προσφοράς στον Πολιτισμό με την έκδοσή του Λευκώματος “Νύφες & προικιά”, παρουσιάζοντάς το στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης.
Παρουσιαστές ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας, η Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Νάντια Μαχά – Μπιζούμη και ο Εθνογράφος και Ερευνητής της Λαϊκής Παράδοσης Γιώργης Μελίκης.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την είσοδο στη σκηνή της έξοχης χορωδίας “Ηχώ Βερόης”, που τραγούδησε με τον δικό της, ιδιαίτερο τρόπο, παλιά βεροιώτικα τραγούδια, με τη συνοδεία οργάνων. Ήταν ένας πρωτότυπος μουσικός πρόλογος στα όσα θα ακολουθούσαν, που φόρτισε συναισθηματικά το κλίμα.
Συντονίστρια της εκδήλωσης η Δικηγόρος και Αντιδήμαρχος Συρμούλα Τζήμα- Τόπη.
Η για δέκα χρόνια Πρόεδρος του Λυκείου Έλλη Μάλαμα, αφού έδωσε τη διαδρομή του Λυκείου μέσα σε μια πόλη με έντονο πολιτιστικό παρελθόν, ευχαρίστησε εκείνους που συνέβαλαν στην έκδοση του Λευκώματος, ενός έργου που καταγράφει με συνέπεια και υψηλή αισθητική την πορεία της πόλης μέσα στο χρόνο.
Συγκινητική στιγμή εκτίμησης της προσφοράς στο πρόσωπο που ίδρυσε το Λύκειο πριν από 42 χρόνια ήταν η απόδοση του τίτλου της Επίτιμης Προέδρου στην Αλκμήνη Γαλανοπούλου – Μπεμπέτσου, που μίλησε από στήθους για την ίδρυση του Λυκείου, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα των 26 γυναικών που το οραματίστηκαν και το πραγματοποίησαν.
Στη συνέχεια διαβάστηκαν χαιρετισμοί του Μητροπολίτη και του Αντιπεριφερειάρχη, ενώ τον Δήμαρχο Βέροιας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Τσαχουρίδης, που μετέφερε τους χαιρετισμούς του.
Η κοινωνική ανθρωπολόγος Νέλλη Μελίδου- Κεφαλά, που επιμελήθηκε το Λεύκωμα, ανεβαίνοντας στο βήμα μίλησε για τις δυσκολίες που παρουσιάζει μια τέτοια έκδοση, αλλά και για τους πολύτιμους συνεργάτες που είχε το Λύκειο στην έκδοσή του Λευκώματος, με σημαντικότατη για την γενική του εικόνα την καλλιτεχνική φωτογράφιση των κειμηλίων.
Ο Μανώλης Ξυνάδας, συντελεστής από ιστορικής πλευράς στην έκδοση μαζί με την Ολυμπία Μπέτσα, μίλησε για τη σημασία ενός τέτοιου λευκώματος, προτρέποντας για τη συνέχιση ανάλογων ενεργειών στον χώρο του Πολιτισμού.
Οι κεντρικοί ομιλητές ξεκίνησαν με πρώτο τον Πρωτοσύγκελο Αθηναγόρα Μπίρδα που έδωσε πρώτα τη δική του εμπειρία από τον χώρο της παράδοσης, καθώς τον έζησε παιδί στο χωριό του, όπου όλες οι εκδηλώσεις του πολιτισμού ήταν γνήσιες, πηγάζοντας από τη λαϊκή ψυχή.
Στη συνέχεια, πέρασε στις πληροφορίες γύρω από τα προικοσύμφωνα, που ξεκινούσαν στη Βέροια σύμφωνα με κώδικες της Μητρόπολης από το 1895 και έφταναν μέχρι και το 1958, καθώς είναι κατοχυρωμένα στο Αρχείο της, κώδικες που έχουν μελετηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τον Γιώργο Χιονίδη και τον Παύλο Πυρινό.
Μιλώντας για τον σκληρό θεσμό της προίκας, που εξόντωνε οικονομικά την οικογένεια της νύφης, και τον ρόλο της Εκκλησίας, που κάποιες φορές προέτρεπε στη μείωσή της, ενημέρωσε για τις συμφωνίες μεταξύ των συμβαλλομένων και για τα συμφωνηθέντα ποσά ανάλογα με την κοινωνική τάξη.
Η Νάντια Μαχά – Μπιζούμη χαρακτήρισε κοπιώδη την έκδοση του Λευκώματος, ενός έργου με χαρακτήρα λαογραφικό και εθνογραφικό, επιμένοντας ειδικά στο κεφάλαιο της ενδυμασίας.
“Τα ρούχα εκπροσωπούν την ταυτότητά μας, την προσωπικότητά μας, απεικονίζουν τον άνθρωπο και την κοινωνική του σχέση με τους άλλους, υπηρετούν τη συλλογικότητα. Ειδικά τα νυφικά ενδύματα αντανακλούν την πολιτισμική εξέλιξη” πρόσθεσε
Η ομιλήτρια χαρακτήρισε το Λεύκωμα ένα μικρό αριστούργημα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.
Ο Γιώργης Μελίκης, δηλώνοντας έμβιος, δια βίου και βιωματικός της παράδοσης, χαρακτήρισε την επέτειο των 40 χρόνων ζωής του Λυκείου έναν συμβολικό γάμο του με την κοινωνία του τόπου, που η έκδοση του Λευκώματος έρχεται να τον επισφραγίσει επετειακά.
Πρόσθεσε πως η εμπειρία του αυτή θα εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο με την εγκατάσταση των κειμηλίων στο νέο μουσείο, που θα είναι η απαρχή και νέων πρωτοβουλιών.
Για το βιβλίο επεσήμανε πως κάποιες παραλείψεις του θα συμπληρωθούν σίγουρα σε μια β’ έκδοση, ελπίζοντας σε μεταβάσεις προς νέες πρακτικές.
Μιλώντας για τις κυρίες του Λυκείου, που σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος σε σχέση με τη μικρή βοήθεια που δέχονται απ’ έξω, έκλεισε λέγοντας πως με την προσφορά τους αυτή στον πολιτισμό υπηρετούν τη δουλειά και τη χαρά και ταυτόχρονα αυτήν τη χαρά τη μοιράζουν στο κοινωνικό σύνολο.
Τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών περίμενε ένας πλούσιος μπουφές και φυσικά το ίδιο το Λεύκωμα για όσους ήθελαν να το αποκτήσουν.
Φωτογραφίες: faretra.info