Γονιμότητα: Ο γνωστός εχθρός που μπορεί να την πλήξει ανεπανόρθωτα

...................

Ένα ακόμα «θύμα» του χρόνιου στρες αποκάλυψε κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο Endocrinology και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Σύμφωνα με τα ευρήματά, το παρατεταμένο άγχος θα πλήξει τη γονιμότητα μέσα από ορμονικές διαταραχές.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του στρες έχουν ήδη αναδειχεί από παλαιότερες μελέτες. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη είχε συνδέσει τα υψηλά επίπεδα της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνης που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του στρες με επιπλοκές της αναπαραγωγικής λειτουργίας, ενώ επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland είχαν διαπιστώσει πως ο παρατεταμένος φόβος και το άγχος εξαιτίας έντονων στρεσογόνων παραγόντων μπορεί να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στη σύνθεση σπέρματος. 

Για την πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong της Κίνας, οι ερευνητές χώρισαν σε τρεις ομάδες 100 περίπου θηλυκά ποντίκια, εκθέτοντας τη μία σε ουρλιαχτά, την δεύτερη σε λευκούς θορύβους διαφόρων συχνοτήτων και την τελευταία σε θορύβους παρασκηνίου. Η διαδικασία επαναλαμβανόταν καθημερινές, επί τρεις ώρες κάθε πρωί, για 21 ημέρες. Στο τέλος του πειράματος, ποντίκια από κάθε ομάδα υποβλήθηκαν σε ευθανασία για έλεγχο του ωοθηκικού τους αποθέματος και των ορμονικών τους επιπέδων, ενώ τα υπόλοιπα οδηγήθηκαν την επομένη και 24 ημέρες μετά το ηχητικό πείραμα σε χώρους με αρσενικά ποντίκια ώστε να ζευγαρώσουν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • τα ποντίκια από την ομάδα ακρόασης έντονων κραυγών γέννησαν κατά μέσο όρο εννέα νεογνά στην πρώτη εγκυμοσύνη και οκτώ στη δεύτερη

  • 13 και 11,8 γεννήθηκαν αντίστοιχα στην ομάδα λευκού θορύβου, ενώ

  • 13.9 και 12.4 ήταν τα νεογνά στην ομάδα ήχων στο παρασκήνιο.

Οι ερευνητές απέδωσαν τον σημαντικά χαμηλότερο αριθμό νεογνών της πρώτης ομάδας στα μειωμένα επίπεδα δύο ορμονών από το στρες που τους προκάλεσε το ουρλιαχτό. Πρόκειται για τα οιστρογόνα που επηρεάζουν το μηνιαίο κύκλο και την ορμόνη ΑΜΗ (αντι-μυλλέριος ορμόνη) που εκκρίνεται από τα κύτταρα των ωοθυλακίων στο αίμα μιας γυναίκας και αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο δείκτη του ωοθηκικού αποθέματος της γυναίκας. Όπως πράγματι έδειξε η μελέτη, τα ποντίκια της πρώτης ομάδας είχαν περισσότερα κατεστραμμένα ωάρια στις ωοθήκες τους.

ygeiamou

 

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 45113 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

Ειδήσεις με Διάρκεια