Κόσμος

Αζοφστάλ: Το τελευταίο προπύργιο για τη Μαριούπολη

Ολοκληρωτική η καταστροφή στην στρατηγικής σημασίας πόλη, η οποία ασφυκτιά από τη ρωσική πολιορκία. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι ξεριζωμένοι Ουκρανοί μπορεί να μην βρουν καν σπίτια για να επιστρέψουν μετά το τέλος του πολέμου. (AP Photo/Alexei Alexandrov)
—————

Έληξε το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση. Σε δεινή θέση οι ουκρανικές δυνάμεις, την ώρα που συνεχίζονται οι απειλές εκατέρωθεν. Το Κίεβο προειδοποιεί πως εάν η Μαριούπολη πέσει θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ώρα μηδέν ξανά για το στρατηγικής σημασίας λιμάνι, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο των πιο αιματηρών συγκρούσεων του πολέμου, ενώ η ανθρωπιστική καταστροφή είναι τεραστίων διαστάσεων.

Η ουκρανική πλευρά φαίνεται πως βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το τελευταίο προπύργιο του Κιέβου στη Μαριούπολη, το τεραστίων διαστάσεων εργοστάσιο του Αζοφστάλ, όμως η επίσημη ρωσική κατάληψη της πόλης είναι μάλλον αναπόφευκτη.

Το σημερινό τελεσίγραφο της Μόσχας για παράδοση απορρίφθηκε από τις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις, ανάμεσά τους και πολλοί μαχητές του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, ενώ η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι ήδη σημειώνεται πρόοδος.

Μετά τη λήξη του τελεσιγράφου οι σφοδρές μάχες ξεκίνησαν εκ νέου, με τους αυτονομιστές να υποστηρίζουν ότι «η κατάσταση είναι οριακή, αλλά συνεχώς κάνουμε βήματα προόδου. Ήδη μπαίνουμε στις εγκαταστάσεις του Αζοφστάλ και το Ίλιτς (η έτερη μεγάλη βιομηχανική εγκατάσταση της περιοχής) είναι πρακτικά δικό μας». Αυτά είναι τα λόγια του στρατιωτικού διοικητή των δυνάμεων του Ντονέτσκ. Οι αυτονομιστές αναφέρουν ότι η πόλη, η οποία περικυκλώθηκε στις 7 Μαρτίου, είναι κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της υπό τον έλεγχό τους, σημειώνοντας ότι περίπου 1.500 μαχητές έχουν παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι μαζί με το τάγμα Αζόφ στην περιοχή πολεμούν περίπου 400 ξένοι μισθοφόροι, ενώ όλοι τους παραμένουν εγκλωβισμένοι στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και δεν υπάρχει οδός διαφυγής. «Σε περίπτωση περαιτέρω αντίστασης, όλοι τους θα εξολοθρευτούν» διεμήνυσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην πόλη, που υπολογίζεται ότι είχε καταστραφεί ολοσχερώς σε ποσοστό 90%, φέρονται να υπάρχουν ακόμη περίπου 100.000 εγκλωβισμένοι κάτοικοι, ενώ σήμερα δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να ξεφύγουν όσοι άμαχοι μπορούν.

Το εργοστάσιο Αζοφστάλ, το οποίο περιγράφεται σαν ένα φρούριο μέσα σε μια πόλη, βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας και εκτείνεται σε περισσότερο από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες κτίρια, υψικάμινοι και σιδηρογραμμές.

Τι σημαίνει για τη Μόσχα η Μαριούπολη

Ρωσικό στρατιωτικό κονβόι σε λεωφόρο της περιοχής που ελέγχεται από τους αυτονομιστές κοντά στη Μαριούπολη.  (AP Photo/Alexei Alexandrov)

Η ρωσική πλευρά έχει κάνει ξεκάθαρο από την έναρξη των συγκρούσεων ότι το στρατηγικό λιμάνι της αζοφικής αποτελεί έναν βασικότατο στόχο των επιχειρήσεων. Γιατί, όμως, η Μόσχα θέλει πάση θυσία να καταλάβει την Μαριούπολη;

  1. Ενώνονται μέσω στεριάς τη Κριμαία με το Ντονμπας. Γεωγραφικά η Μαριούπολη καταλαμβάνει μία πολύ μικρή περιοχή, ωστόσο εάν περάσει υπό ρωσικό έλεγχο, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία αποκτά χερσαία διασύνδεση με τη χερσόνησο της Κριμαίας, κάτι που έχει μεγάλη στρατηγική και στρατιωτική σημασία.

  2. Σφοδρό πλήγμα στην ουκρανική οικονομία: Η Μαριούπολη είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, ενώ έχει τεράστια εργοστάσια σιδήρου και χάλυβα. Είναι επίσης κεντρικό σημείο εξαγωγών για την Ουκρανία σε χάλυβα, άνθρακα και καλαμπόκι. Η απώλεια θα είναι σημαντικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από την ουκρανική οικονομία.

  3. Μία μεγάλη νίκη ψυχολογικά και πολιτικά: Η κατάληψή της θα δώσει τη δυνατότητα στον Βλαντιμίρ Πούτιν να παρουσιάσει μια μεγάλη νίκη στον ρωσικό λαό και να ενώσει «ρωσικά εδάφη». Παράλληλα, θα σημάνει νίκη κατά του τάγματος Αζόφ, το οποίο έχει κατηγορηθεί για σοβαρά εγκλήματα στο Ντονμπάς, την ώρα που ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος μιλά για «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Δεν παραδινόμαστε, η Μαριούπολη δεν έχει πέσει

Στον αντίποδα, το Κίεβο επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η Μαριούπολη δεν έχει πέσει, κάτι που ωστόσο είναι σχεδόν δεδομένο εδώ και καιρό, απλώς δεν έχει επισημοποιηθεί.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, μιλώντας στο ABC, ανακοίνωσε ότι οι εναπομείνασες δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται αψηφώντας το τελεσίγραφο.

«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Ντένις Σμίχαλ στην εκπομπή «This Week» του ABC και πρόσθεσε πως Ουκρανοί στρατιώτες εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα τμήματα της πόλης.

Εάν πέσει η Μαριούπολη τέλος οι διαπραγματεύσεις;

Ο πρόεδρος Ζελένσκι παραδέχθηκε πως η κατάσταση για τους στρατιώτες του είναι πολύ δύσκολη και επανέλαβε το αίτημα να συνδράμει η Δύση με βαρέα όπλα, για να επιμείνει στις αιτιάσεις του πως ένα πυρηνικό χτύπημα από τη Ρωσία παραμένει πιθανό.

Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε ότι εάν πέσει η πόλη τότε θα μπει ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις. «Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukraïnska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».

Σε ανάλογο ύφος και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος χαρακτήρισε τη Μαριούπολη «κόκκινη γραμμή» για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

 efsyn.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ