Κόσμος

Πλήγμα για τη Ρωσία η «απώλεια» του καταδρομικού Moskva / Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για την αιτία

———-

Μεγάλο χτύπημα χαρακτηρίζουν Ουκρανοί – αλλά και Ρώσοι – την μεγάλη φωτιά στο «Moskva», το κύριο πυραυλοφόρο καταδρομικό του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βυθίζεται

Είναι το μοναδικό σημείο που συμφωνούν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές: Ότι πρόκειται για μεγάλο πλήγμα. Από εκεί και έπειτα οι γνώμες διίστανται. Ατύχημα, λέει η Μόσχα, πολεμικό χτύπημα ισχυρίζεται το Κίεβο.

Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι το πλοίο υπέστη «σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά», την οποία όμως απέδωσε σε έκρηξη πυρομαχικών.

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί λένε ότι το πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους.

«Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε αλλά όλο και περισσότερο φαίνεται ότι οι Ουκρανοί κατάφεραν μία όχι ασήμαντη νίκη στη θάλασσα» αναφέρει ο Μικόλα Μπελιέσκοφ, στρατιωτικός σύμβουλος του Ζελένσκι.

Οι Ουκρανοί φέρονται να χρησιμοποίησαν τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar για να αποσπάσουν την προσοχή της αντιπυραυλικής άμυνας του πλοίου, επιτρέποντας σε δύο πυραύλους Neptune που εκτοξεύτηκαν από παράκτια συστοιχία να πλήξουν το πλοίο, με αποτέλεσμα να γείρει και να πάρει νερά. Υπό τον φόβο έκρηξης των πυρομαχικών του ρωσικού καταδρομικού, διατάχθηκε η εκκένωση του Moskva

Το Moskva είναι – ή μάλλον ήταν –  η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και παρότι λίγο γηρασμένο, αποτελούσε σύμβολο της ρωσικής ναυτικής δύναμης.

Ο ίδιος ο Μπελιέσκοφ λέει ότι οι Ουκρανοί απώλεσαν την περισσότερη από τη ναυτική τους δύναμη κατά τις ρωσικές επιχειρήσεις προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 οπότε «αυτό είναι σημαντικό συμβολικά επειδή στο κάτω – κάτω δείχνει ότι είναι ακόμα ικανοί να καταφέρουν πλήγμα κατά της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης με τρόπους που πραγματικά πονάνε τη Μόσχα»

https://youtu.be/SXyWBbE5brQ

Ισχυρότατη έκρηξη

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη επί της ναυαρχίδας του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η οποία προκάλεσε «σοβαρές ζημιές» στο πολεμικό πλοίο των 186 μ. και 12.500 τόνων.

Κατά την ίδια πηγή, αιτία είναι φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο προκάλεσε έκρηξη στο χώρο αποθήκευσης των πυρομαχικών. Δόθηκε εντολή εγκατάλειψης του πλοίου.

Στην ουκρανική πλευρά ωστόσο δηλώνουν σίγουροι για το τι προκάλεσε την έκρηξη, καθώς όπως ανακοινώθηκε, επλήγη με πυραύλους Neptune.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι κατά στόχων επιφανείας Р-360 Нептун είναι «παιδί» της σύγχρονης ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας, που εντάχθηκε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μόλις πέρυσι, τον Μάρτιο του 2021. Αποτελεί μετεξέλιξη του σοβιετικού Zvezda Kh-35 με εξελιγμένα ηλεκτρονικά και βεληνεκές.

Η «Δόξα» της – πάλαι ποτέ – Σοβιετικής Ένωσης

Το Moskva υπήρξε ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου. Είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με ρώσους αιχμαλώτους.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.

topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων