Μπόρις Τζόνσον: Ο βρετανός πρωθυπουργός παραβίασε δικό του νόμο και του επιβλήθηκε πρόστιμο!
Το ερώτημα είναι ρητορικό για χώρες όπου λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών.
Απόδειξη, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου σε βάρος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, του υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, της συζύγου του πρωθυπουργού και άλλων αξιωματούχων, επειδή στις 19 Ιουνίου 2020 συμμετείχαν σε πάρτι που διοργανώθηκε για τα γενέθλια του πρωθυπουργού στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Πρόστιμα τα οποία έχουν ήδη πληρώσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.
-Παραιτηθείτε, κύριε πρωθυπουργέ… -Δεν μπορώ, έχω να δω τι θα κάνω με τον Πούτιν…
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ζήτησε την παραίτηση Τζόνσον, επισημαίνοντας ότι δεν αξίζει στην Βρετανία μία τέτοια διακυβέρνηση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έσπευσε να απολογηθεί, γιατί «υπολειπόταν» ως προς την τήρηση του νόμου στο συγκεκριμένο θέμα. Κατανοώ τον θυμό του κόσμου, αλλά δεν παραιτούμαι, είπε ο Μπόρις Τζόνσον, προβάλλοντας ως δικαιολογία την ανάγκη να μην επιτραπεί στην Ρωσία να πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία!
Δεν συμμερίζονται προφανώς αυτό το σκεπτικό οι Βρετανοί. Σε δημοσκόπηση του YouGov οι απαντήσεις είναι κόλαφος για τον Τζόνσον:
-Το 75% των Βρετανών πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα για την παραβίαση του νόμου για τις συγκεντρώσεις στη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας
-Και το 57% θεωρούν ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί.
Ο Τζόνσον λοιπόν δεν παραιτείται – αλλά είναι άλλο πράγμα οι προθέσεις του και άλλη η πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει.
Τι ακριβώς έχει συμβεί…
Η πραγματικότητα είναι ότι ο κύριος Τζόνσον:
-
είναι ο μόνος πρωθυπουργός στην ιστορία που διαπιστώθηκε ότι διέπραξε αδίκημα ενώ βρίσκεται στο πρωθυπουργικό αξίωμα,
-
ο νόμος που παραβίασε είναι νόμος που συντάχθηκε από την κυβέρνησή του,
-
η οποία καλούσε τους πολίτες να τον σεβαστούν ευλαβικά για να περιοριστεί η πανδημία.
Δηλαδή ο πρωθυπουργός και όχι ο οποιοσδήποτε βουλευτής και ένας κορυφαίος υπουργός του παραβίασαν τον νόμο που έκλεισε εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους, έκλεισε σχολεία και επιχειρήσεις και συντάχθηκε για να αποτρέψει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών εξαιτίας του Covid.
Είναι ο νόμος για τον οποίον ο πρωθυπουργός έλεγε – κοιτώντας τους πολίτες μέσω της κάμερας – ότι είναι κρίσιμη η τήρησή του για την ασφάλεια της χώρας.
Αν δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως να είχε υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας για τον πρωθυπουργό, αλλά το ερώτημα παραμένει στο τραπέζι:
…και τώρα τι γίνεται;
Θα μπορούσαν οι συντηρητικοί βουλευτές, που έρχονται σε επαφή με το εκλογικό σώμα ενόψει των τοπικών εκλογών του επόμενου μήνα, να εισπράξουν ένα τεράστιο παλιρροιακό κύμα θυμού στις περιφέρειές τους, το οποίο θα τους κάνει να ξανασκεφτούν το μέλλον του πρωθυπουργού;
Πόσο θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν αυτές οι εκλογές από το «Πάρτι-γκέιτ» του Τζόνσον;
Η πολιτική χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και στην περίπτωση του «Πάρτι-γκέιτ» τα νερά είναι αχαρτογράφητα. Ουδέποτε άλλοτε έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον στη Βρετανία.
Διότι μπορεί να έχουν συμβεί ανάλογες περιπτώσεις παραβίασης του νόμου από κορυφαίους αξιωματούχους σε χώρες με ανεπαρκή δημοκρατική παράδοση ή στρεβλή αντίληψη για την διάκριση των εξουσιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προφανές και αυτονόητο ότι ο εκάστοτε κύριος Τζόνσον δεν λογοδοτεί, δεν πληρώνει πρόστιμα και κατακεραυνώνει ως λαϊκιστή οποιονδήποτε τολμήσει να κάνει κριτική.
Αβέβαιο το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον
Σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν οι συντηρητικοί βουλευτές δεν έχουν διάθεση να αμφισβητήσουν τον Τζόνσον τώρα, ακόμα και αν το μήνυμα της κάλπης είναι ασαφές, υπάρχει πλέον μια γραμμή στο βιογραφικό του, που ο Μπόρις Τζονσον δεν θα μπορέσει να την σβήσει.
Ένας δημοσκόπος, είπε στο BBC ότι υπάρχουν πολιτικά γεγονότα που χαρακτηρίζονται είτε ως «σημεία καμπής», είτε ως «θέματα για συζήτηση».
Όταν πρόκειται για θέματα προς συζήτηση γίνεται θόρυβος για λίγο καιρό και μετά ξεχνιούνται. Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα αλλάζουν.
Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης: Το Skynews λέει πως μίλησε με αρκετούς υπουργούς και διαπιστώνει κάποια αβεβαιότητα και επιφυλακτικότητα, καθώς έρχονται οι τοπικές εκλογές και οι υπουργοί δεν βιάζονται να κρίνουν και να τοποθετηθούν. Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν πολύ γρήγορα στην πολιτική.