Βέροια

Βέροια / Απεργία και συλλαλητήριο από ΑΔΕΔΥ Ημαθίας: “Φτάνει πια! Όχι στην ακρίβεια! Όχι στον πόλεμο”

———

Απεργιακή συγκέντρωση στη Βέροια με διοργανωτή το ΝΤ Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ και με συνδιοργανωτές τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών και εργαζόμενων του Νοσοκομείου Βέροιας. Επίσης συμμετείχαν με πανό εκπρόσωποι των καθαριστριών των σχολείων, καθώς και συνταξιούχοι.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελιάς με μεγαλύτερη παρουσία εργαζόμενων σε σχέση με προηγούμενες.

Πρώτος ομιλητής ο ο πρόεδρος του ΝΤ  Ημαθίας  της  ΑΔΕΔΥ Θόδωρος Κακαγιάννης. Στη συνέχεια πήραν το λόγο η Σταυρούλα Μιχαηλίδου πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ημαθίας, η Βαρβάρα Σαράντη  πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας , ο Ηλίας Νοβάκης πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βέροιας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σάκης Χειμώνας, πρόεδρος των εργαζομένων του Δήμου Βέροιας, καθώς και η Αγνή Μανώλη, πρόεδρος των σχολικών καθαριστριών.

Στην πλειοψηφία τους οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι με τους μειωμένους μισθούς, τη μεγάλη ακρίβεια, την ακραία φτώχεια, αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις  στη Δημόσια Υγεία και Παιδεία, καθιστώντας υπεύθυνη και καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική. Όλοι οι ομιλητές ζήτησαν να γίνουν  μόνιμοι διορισμοί.

Στο μεγάλο θέμα των ημερών, τον πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξαν και τις έμμεσες συνέπειές του στους εργαζόμενους της χώρας μας.

“Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας, ενάντια στις πολιτικές που εξαθλιώνουν καθημερινά τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στη φτώχεια” τονίστηκε από τους ομιλητές

Έκδηλη ήταν επίσης η αγανάκτηση για όσα βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και από την πλευρά των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία με συνθήματα σε κεντρικούς δρόμους της Βέροιας.

Τα γενικά αιτήματα όπως διατυπώθηκαν  από το ΝΤ Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ είναι:

 1. Οικονομικά:
 • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού

 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

 • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17

 • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

 • Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού

 • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

 1. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.

 2. Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

 3. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

 4. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.