Κόσμος

Ερωτήματα για τη σφαγή της Bucha

………………

Η Δύση έκανε μια πρόχειρη κρίση σχετικά με το ποιος ευθύνεται για τη σφαγή στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, με εκκλήσεις πλέον για αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αλλά το ζήτημα της ενοχής απέχει πολύ από το να κριθεί, γράφει ο Joe Lauria στο consortiumnews.com.

Ο Joe Lauria είναι αρχισυντάκτης του Consortium News και πρώην ανταποκριτής στον ΟΗΕ για τη Wall Street Journal, τη Boston Globe και πολλές άλλες εφημερίδες, όπως η Montreal Gazette και η Star του Γιοχάνεσμπουργκ. Υπήρξε ερευνητής δημοσιογράφος για τους Sunday Times του Λονδίνου, οικονομικός ρεπόρτερ για το Bloomberg News και έκανε ελεύθερο ρεπορτάζ για τους New York Times.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος στο άρθρο του στο consortiumnews.com, μέσα σε λίγες ώρες από την είδηση της Κυριακής ότι υπήρξε σφαγή στην Μπούτσα, μια πόλη 63 χιλιόμετρα βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, η ετυμηγορία ήταν ειλημμένη: Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν σφάξει αναίτια εκατοντάδες αθώους πολίτες καθώς αποσύρονταν από την πόλη, αφήνοντας τα πτώματά τους στους δρόμους.

Σε αντίθεση με τα δικαστικά τους συστήματα, όταν πρόκειται για πόλεμο, τα δυτικά έθνη απαλλάσσονται από την ανάγκη για έρευνες και αποδείξεις και κηρύσσουν την ενοχή με βάση πολιτικά κίνητρα: Η Ρωσία είναι ένοχη. Η υπόθεση έκλεισε.

Μόνο που η υπόθεση δεν έχει καν ανοίξει ακόμα και η ποινή προτείνεται ήδη. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, ζήτησε να απαγορευτεί ο ρωσικός άνθρακας και το ρωσικό πετρέλαιο από την Ευρώπη. «Υπάρχουν πολύ σαφείς ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου», δήλωσε τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο France Inter.

«Αυτό που συνέβη στην Μπούτσα απαιτεί νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα, γι’ αυτό θα συντονιστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ιδίως με τη Γερμανία». Άλλες φωνές ζητούν πλέον επικίνδυνα από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε πόλεμο με τη Ρωσία για το περιστατικό.  «Πρόκειται για γενοκτονία», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Face the Nation του CBS.

«Οι μητέρες των Ρώσων πρέπει να το δουν αυτό. Να δουν τι μπάσταρδα μεγαλώσατε. Δολοφόνους, πλιατσικολόγους, χασάπηδες», πρόσθεσε στο Telegram.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη σφαγή. 

Από πού να ξεκινήσουμε…

Σύμφωνα με τον Joe Lauria, εάν επρόκειτο να διεξαχθεί μια σοβαρή έρευνα, ένα από τα πρώτα σημεία από τα οποία θα ξεκινούσε ένας ερευνητής είναι να χαρτογραφήσει το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων.

Την περασμένη Τετάρτη, όλες οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την Μπούτσα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη από τον χαμογελαστό Ανατόλι Φεντορούκ, τον δήμαρχο της Μπούτσα, σε ένα βίντεο στην επίσημη σελίδα του δημοτικού συμβουλίου της Μπούτσα στο Facebook. Η μεταφρασμένη ανάρτηση που συνοδεύει το βίντεο αναφέρει: «31 Μαρτίου – η ημέρα της απελευθέρωσης της Μπούτσα. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μπούτσα Ανατόλι Φεντορούκ. Η ημέρα αυτή θα μείνει στην ένδοξη ιστορία της Μπούτσα και ολόκληρης της κοινότητας της Μπούτσα ως ημέρα απελευθέρωσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας από τους Ρώσους κατακτητές».

Όλα τα ρωσικά στρατεύματα έχουν φύγει και παρόλα αυτά δεν γίνεται καμία αναφορά σε σφαγή. Ένας χαρούμενος Φεντορούκ λέει ότι είναι μια «ένδοξη μέρα» στην ιστορία της Μπούτσα, κάτι που δύσκολα θα συνέβαινε αν εκατοντάδες νεκροί πολίτες γέμιζαν τους δρόμους γύρω του.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τις κατηγορίες του καθεστώτος του Κιέβου για την υποτιθέμενη δολοφονία αμάχων στην Μπούτσα της περιφέρειας του Κιέβου. Τα στοιχεία για εγκλήματα στην Μπούτσα εμφανίστηκαν μόλις την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξη στην πόλη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και εκπροσώπων των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης. Όλες οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν πλήρως από την Μπούτσα στις 30 Μαρτίου και ούτε ένας κάτοικος της περιοχής δεν τραυματίστηκε κατά τη χρονική διάρκεια που η Μπούτσα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Telegram.

Τι συνέβη στη συνέχεια;

Τι συνέβη στη συνέχεια την Παρασκευή και το Σάββατο; Ο Joe Lauria επικαλείται άρθρο του Jason Michael McCann στο Standpoint Zero, σύμφωνα με το οποίο οι New York Times βρέθηκαν στην Μπούτσα το Σάββατο και δεν ανέφεραν σφαγή.

Αντιθέτως, οι Times ανέφεραν ότι η αποχώρηση ολοκληρώθηκε το Σάββατο, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του δημάρχου, και ότι οι Ρώσοι άφησαν «πίσω τους νεκρούς στρατιώτες και καμένα οχήματα, σύμφωνα με μάρτυρες, Ουκρανούς αξιωματούχους, δορυφορικές εικόνες και στρατιωτικούς αναλυτές».

Οι Times ανέφεραν ότι οι δημοσιογράφοι βρήκαν τα πτώματα έξι πολιτών. «Δεν ήταν σαφές κάτω από ποιες συνθήκες είχαν πεθάνει, αλλά η πεταμένη συσκευασία ενός ρωσικού στρατιωτικού συσσιτίου βρισκόταν δίπλα σε έναν άνδρα που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι», ανέφερε η εφημερίδα.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε έναν σύμβουλο του Ζελένσκι, ο οποίος είπε: «”Τα πτώματα ανθρώπων με δεμένα χέρια, που πυροβολήθηκαν από στρατιώτες, βρίσκονται στους δρόμους”, δήλωσε ο σύμβουλος, Μικαϊλο Ποντολιάκ στο Twitter.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ανήκαν στον στρατό. Δεν είχαν όπλα. Δεν αποτελούσαν καμία απειλή». Συμπεριέλαβε μια εικόνα την οποία φωτογράφισε το Γαλλικό Πρακτορείο, που δείχνει τρία πτώματα στην άκρη ενός δρόμου, το ένα με τα χέρια προφανώς δεμένα πίσω από την πλάτη.

Οι New York Times δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τον ισχυρισμό του κ. Ποντολιάκ ότι οι άνθρωποι είχαν εκτελεστεί.

Ο Joe Lauria γράφει πως είναι πιθανό ότι το Σάββατο δεν είχε ακόμη διαφανεί η πλήρης έκταση της φρίκης και ότι ακόμη και ο δήμαρχος δεν το γνώριζε δύο ημέρες πριν, αν και οι φωτογραφίες δείχνουν τώρα πολλά από τα πτώματα σε ανοιχτό χώρο στους δρόμους της πόλης, κάτι που πιθανώς δύσκολα θα μπορούσε να διαφύγει της προσοχής.

Στην Μπούτσα οι Times βρίσκονταν κοντά στο νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ, οι στρατιώτες του οποίου εμφανίζονται στις φωτογραφίες της εφημερίδας. Στο άρθρο του, ο McCann υπονοεί ότι το Αζόφ μπορεί να ευθύνεται για τις δολοφονίες:

«Κάτι πολύ ενδιαφέρον συμβαίνει λοιπόν το [Σάββατο] 2 Απριλίου, λίγες ώρες πριν μια σφαγή γίνει γνωστή στα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ο χρηματοδοτούμενος από τις ΗΠΑ και την ΕΕ διαδικτυακός [ουκρανόφωνος] ιστότοπος Left Bank του Ινστιτούτου Gorshenin ανακοίνωσε ότι:

«Οι ειδικές δυνάμεις έχουν αρχίσει μια εκκαθαριστική επιχείρηση στην πόλη Μπούτσα στην περιοχή του Κιέβου, η οποία απελευθερώθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Η πόλη εκκαθαρίζεται από σαμποτέρ και συνεργούς των ρωσικών δυνάμεων».

Ο ρωσικός στρατός λοιπόν, σημειώνεται στο ρεπορτάζ του Joe Lauria, έχει πλέον εγκαταλείψει πλήρως την πόλη, οπότε αυτό ακούγεται για όλο τον κόσμο σαν αντίποινα. Οι κρατικές αρχές θα περνούν από την πόλη ψάχνοντας για «σαμποτέρ» και «συνεργούς των ρωσικών δυνάμεων».

Μόλις την προηγούμενη ημέρα [Παρασκευή], η Εκατερίνα Ουκραϊντσεβα, εκπροσωπώντας την αρχή του δημοτικού συμβουλίου, εμφανίστηκε σε ένα ενημερωτικό βίντεο στη σελίδα Bucha Live Telegram φορώντας στρατιωτική στολή και καθισμένη μπροστά σε μια ουκρανική σημαία για να ανακοινώσει «την εκκαθάριση της πόλης». Ενημέρωσε τους κατοίκους ότι η άφιξη του τάγματος Αζόφ δεν σήμαινε ότι η απελευθέρωση είχε ολοκληρωθεί (αλλά είχε ολοκληρωθεί, οι Ρώσοι είχαν αποχωρήσει πλήρως) και ότι έπρεπε να γίνει «πλήρης εκκαθάριση». Η Ουκραϊντσεβα μιλούσε μία ημέρα αφότου ο δήμαρχος είχε δηλώσει ότι η πόλη είχε απελευθερωθεί.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, ο κόσμος έμαθε για τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε: «Ο πόλεμος ήταν μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχουν γίνει στην περιοχή. Καταδικάζουμε έντονα τις προφανείς φρικαλεότητες των δυνάμεων του Κρεμλίνου στην Μπούτσα και σε ολόκληρη την Ουκρανία. Επιδιώκουμε την απόδοση ευθυνών χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο, καταγράφοντας και ανταλλάσσοντας πληροφορίες για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι». Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε τη Δευτέρα να διεξαχθεί δίκη για «εγκλήματα πολέμου». «Αυτός ο τύπος είναι βάναυσος και αυτό που συμβαίνει στην Μπούτσα είναι εξωφρενικό και όλοι το έχουν δει. Νομίζω ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου».

Ο Joe Lauria εκτιμά ότι το περιστατικό στην Μπούτσα αποτελεί κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο. Μια αμερόληπτη έρευνα είναι επιβεβλημένη, την οποία πιθανότατα μόνο ο ΟΗΕ θα μπορούσε να διεξάγει. Το Τάγμα Αζόφ μπορεί να διέπραξε δολοφονίες εκδίκησης εναντίον Ρώσων συνεργατών ή οι Ρώσοι να πραγματοποίησαν αυτή τη σφαγή. Η βιαστική κρίση είναι επικίνδυνη και η συζήτηση για άμεση καταπολέμηση της Ρωσίας από τις ΗΠΑ, ανεύθυνη.

tvxs

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ