Τοπικά

Η Π.Ε. Ημαθίας σχετικά με τη γρίπη των πτηνών

——-

Ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής για τη  Γρίπη των πτηνών       (Βέροια, 22.03.2022)

    Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ημαθίας ανακοινώνονται τα εξής  σχετικά με την γρίπη των πτηνών.

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (512/72814/17.03.22) σας ενημερώνουμε πως  έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών σε αργυροπελεκάνους στις Π.Ε. Φλώρινας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Σερρών καθώς και σε κύκνους στην Π.Ε. Καστοριάς. Τα συγκεκριμένα ευρήματα καταδεικνύουν την κυκλοφορία ιών της γρίπης  των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.

     Η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δήλωσης. Μεταδίδεται σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά (σε αιχμαλωσία, εκτρεφόμενα ή άγρια) ή προϊόντα αυτών. Κατά κανόνα, η χαμηλής παθογονικότητας μορφή της νόσου προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ η υψηλής παθογονικότητας μορφή της προκαλεί πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Η εν λόγω νόσος μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία της πτηνοτροφίας και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μολονότι ο κίνδυνος είναι γενικά πολύ περιορισμένος.

        Οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών επιβάλλεται να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας και παρακολούθησης των πτηνών για την πρώιμη ανίχνευση της παρουσίας της νόσου. Πληροφορίες για τη γρίπη των πτηνών και τα μέτρα βιοασφάλειας αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ (WWW.minagric.gr àΑγρότης Επιχειρηματίαςà κτηνοτροφίαà Πτηνάà Ασθένειες πτηνώνàΓρίπη των πτηνώνà)

Ενημερώνουμε επίσης όσους έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης εσωτερικών υδάτων, κ.τ.λ.) σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών λόγω δραστηριότητάς τους σε περιοχές κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμού, λιμνοθάλασσες:

1) να ειδοποιούν άμεσα την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία για να ληφθούν δείγματα από εκπρόσωπο αυτής ή προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες για τη λήψη δειγμάτων και

2) να παραδίδουν άμεσα τα δείγματα που έχουν λάβει στις κατά τόπο αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

banner-article banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας