Απόψεις Κοινωνία

«Άλλη μια δικαίωση / Αναδρομική καταβολή επιδομάτων που κόπηκαν μετά το 2012» / γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Νέα δικαίωση ήρθε για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες εξέτασαν προσφυγές για περικοπές ελέω μνημονιακών νόμων.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με έξι αποφάσεις του προβλέπει την αναδρομική καταβολή επιδομάτων εορτών και άδειας, που κόπηκαν μετά το 2012, καθώς και επικουρικών συντάξεων για περικοπές 11μηνου και μάλιστα με τόκο 6%.

Μάλιστα, ακόμη και σε περιπτώσεις που βάσει νεότερων αποφάσεων έγινε επιστροφή των περικοπών, το δικαστήριο, σύμφωνα με τις αποφάσεις που δημοσίευσε το ΕΝΥΠΕΚΚ, ορίζει πως θα πρέπει να καταβληθούν και τόκοι για το διάστημα από την προσφυγή των συνταξιούχων, ενώ δέχεται και την επιβολή αποζημιώσεων για ηθική βλάβη.

Ειδικότερα το δικαστήριο προβλέπει την αναδρομική καταβολή (σε 2.500.000 συνταξιούχους) επιδομάτων εορτών και αδειών, που κόπηκαν μετά το 2012, καθώς και επικουρικών συντάξεων για περικοπές 11μηνου, με τόκο 6%. Πρωτοποριακά, δέχεται και την επιβολή αποζημιώσεων για ηθική βλάβη.

Στο σκεπτικό του το δικαστήριο αναφέρει ότι:

«Προκειμένου, δε, να καθίσταται εφικτός ο δικαστικός έλεγχος των οικείων νομοθετικών μέτρων από τις ανωτέρω συνταγματικές απόψεις, κρίθηκε ότι ο νομοθέτης, όταν λαμβάνει μέτρα συνιστάμενα σε περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών, οφείλει, εν όψει και της γενικότερης υποχρέωσής του για “προγραμματισμό και συντονισμό της οικονομικής δραστηριότητας για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης” (άρθρο 106 παρ. 1 του Συντάγματος), να έχει προβεί σε ειδική, εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, από την οποία να προκύπτει αφενός μεν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι πράγματι πρόσφορα, αλλά και αναγκαία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, εν όψει και των παραγόντων που το προκάλεσαν, έτσι ώστε η λήψη των μέτρων αυτών να είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, αφετέρου δε ότι οι επιπτώσεις από τα μέτρα αυτά στο βιοτικό επίπεδο των πληττόμενων προσώπων, συνδυαζόμενες με άλλα τυχόν ληφθέντα μέτρα (φορολογικά κ.ά.), αλλά και με το σύνολο των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών της δεδομένης συγκυρίας, δεν έχουν, αθροιστικά λαμβανόμενες, αποτέλεσμα τέτοιο που να οδηγεί σε ανεπίτρεπτη παραβίαση του πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος σε κοινωνική ασφάλιση».

Ιδιαίτερα σημαντική κατάκτηση θεωρείται η επιδίκαση αποζημίωσης για ψυχική οδύνη, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν οι συνταξιούχοι.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο αναφέρει πως, παρά το γεγονός ότι οι παράνομες περικοπές δεν υποδηλώνουν ηθική απαξία, ωστόσο «εξ αιτίας αυτών υποχρεώθηκαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να τους επιδικαστεί η διαφορά μεταξύ των ποσών που τους καταβλήθηκαν και εκείνων που δικαιούνταν, γεγονός που τους προκάλεσε, κατά κοινή πείρα, αγωνία και αβεβαιότητα για την έκβαση των ενεργειών τους».

Πέμπτοι πιο κακοπληρωμένοι στον εργαζόμενο κόσμο οι Έλληνες

Στην 5η θέση των χειρότερα αμειβόμενων παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας αναζήτησης εργασίας «Lensa», που χρησιμοποίησε συγκριτικά στοιχεία ανάμεσα σε 35 χώρες σε όλον τον κόσμο, βρίσκονται οι εργαζόμενοι Έλληνες!

Σύμφωνα με την έρευνα οι Έλληνες αμείβονται χαμηλότερα από τους Εσθονούς, τους Λιθουανούς και τους Πολωνούς, αν και εργάζονται πολύ περισσότερο! Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εργάζονται 33 ώρες και 12 λεπτά την εβδομάδα κατά μέσο όρο και παίρνουν 15 δολάρια και 74 σεντς την ώρα.

Στην πρώτη θέση είναι οι Μεξικάνοι, που εργάζονται 40 ώρες και 48 λεπτά κατά μέσο όρο την εβδομάδα και πληρώνονται 7 δολάρια και 64 σεντς την ώρα.

Στον αντίποδα, οι πιο καλοπληρωμένοι του πλανήτη είναι οι Ισλανδοί, που εργάζονται 27 ώρες και 36 λεπτά κατά μέσο όρο την εβδομάδα και παίρνουν 47 δολάρια και 3 σεντς την ώρα. Μετά είναι οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, οι Δανοί, οι Ελβετοί, οι Ολλανδοί, οι Νορβηγοί και οι Γερμανοί.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας