Αυτές οι συνομιλίες θα εξελιχθούν στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ αντιπροσωπειών των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών που Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους να διεξαχθούν στην Άγκυρα τον επόμενο μήνα.
Η αεράμυνα των νησιών
Αντιμέτωπες με τη διαρκή τουρκική απειλή, οι κυβερνήσεις και οι στρατιωτικές ηγεσίες των «περασμένων δεκαετιών» είχαν επιλέξει (για επιχειρησιακούς αλλά και άλλους ενδεχομένως ιδιοτελείς λόγους) να θωρακίσουν την αεράμυνα των ελληνικών νησιών με αξιόπιστα ρωσικής κατασκευής οπλικά πυραυλικά συστήματα.
Μέχρι και αυτήν τη στιγμή ο σκελετός της αεράμυνας των ελληνικών νησιών που βρίσκονται κοντά στα μικρασιατικά παράλια (και τα οποία οι Τούρκοι ζητούν να αποστρατιωτικοποιηθούν) βασίζεται κατά 90% σε δύο ρωσικής κατασκευής τύπους οπλικών πυραυλικών συστημάτων. Πρόκειται για:
● Τα ΟSΑ-ΑΚ, τα οποία υποστηρίζουν την αντιαεροπορική ομπρέλα στη Θράκη και σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο.
● Τα RM-70, που κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και συγκεκριμένα στην τότε Τσεχοσλοβακία το 1971.
Τα εν λόγω οπλικά συστήματα έχουν ενταχθεί στο ελληνικό οπλοστάσιο σε πρώτη φάση το 1991 και – κατά κύριο λόγο – από το 1998 (δηλαδή μετά την κρίση των Ιμίων) και έπειτα.
Η επιχειρησιακή αξιοπιστία των εν λόγω οπλικών συστημάτων, τα οποία έχουν κατά καιρούς υποστεί τις ενδεδειγμένες αναβαθμίσεις, αναδεικνύεται από το γεγονός ότι η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, ειδικότερα από το 2020 και την… κρίση του «Ορούτς Ρέις», έχει αναγάγει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών σε μείζονα πολιτική θέση και επιδίωξη.
Είναι προφανές ότι αυτό που «ανησυχεί» και ενοχλεί την Τουρκία δεν είναι γενικώς και αορίστως οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά, αλλά τα συστήματα αεράμυνας και όταν η Άγκυρα διατυπώνει την απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση, στόχο έχει την απομάκρυνση των εν λόγω συστημάτων.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι μια προϋπόθεση για να τερματιστεί η κρίση του 2019 (τότε που το «Ορούτς Ρέις»… ερευνούσε με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων μέχρι και 6,5 μίλια από τις ακτές της Ρόδου και του Καστελλόριζου) ήταν η δημιουργία ενός μηχανισμού (αποσυμπίεσης) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπου Έλληνες και Τούρκοι επιτελείς (υπό αμερικανική εποπτεία) ξεκίνησαν τη συζήτηση για ΜΟΕ.
Από τότε, είναι αξιοσημείωτο, η τουρκική επίμονη ρητορική για «παράνομη στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών όχι μόνο προβλήθηκε με κάθε ευκαιρία σε δηλώσεις της κορυφής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά επισημοποιήθηκε ως θέση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής με επιστολές που κατέθεσε η Άγκυρα στον ΟΗΕ.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η ελληνική πλευρά επιμελώς απέφευγε να προχωρήσει στη διμερή ελληνοτουρκική συζήτηση για ΜΟΕ από τον περασμένο Νοέμβριο, παρά τις «εκκλήσεις» και πιέσεις της Άγκυρας αλλά και της Ουάσιγκτον.
Οι λόγοι της ελληνικής κωλυσιεργίας είναι προφανείς: τι θα μπορούσαν να πουν οι Έλληνες επιτελείς με τους Τούρκους συνάδελφούς τους σε ένα τραπέζι όπου το αντικείμενο της συζήτησης περιστρέφεται γύρω από την υπονόμευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του αμυνόμενου προκειμένου να μην αγχώνεται ο επιτιθέμενος και να είναι ικανοποιημένοι και ήσυχοι για την εύρυθμη λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ οι Αμερικανοί;
Η «πάσα» Μητσοτάκη
Λίγες μόλις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάποια 24ωρα πριν οριστικοποιηθεί η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός φρόντισε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha (Σρόιτερ), να ικανοποιήσει τα αυτιά σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα. Σε μια ερώτηση του δημοσιογράφου που ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χάρηκε» να απαντήσει ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να «ξαλαφρώσει» τα ελληνικά νησιά από τη μόνη αεράμυνα που διαθέτουν. Ας απολαύσουμε τον διάλογο:
Αντώνης Σρόιτερ: «Κύριε πρόεδρε, έχουμε μία σειρά από ρωσικά αμυντικά συστήματα στη χώρα και ήθελα να ρωτήσω αν σας έχουν ήδη εκθέσει τις ανησυχίες τους οι άνθρωποι στον στρατό για τα ανταλλακτικά σε αυτά τα συστήματα. (…) Προφανώς θα χρειαζόμαστε ανταλλακτικά για αυτά. Το λέω αυτό μήπως, ήδη, υπάρχει μία σκέψη να πάμε σε αναθεώρηση των στρατιωτικών μας εξοπλισμών στο ένα κομμάτι, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις που ίσως προκύψουν».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία. Θα διαχειριστούμε την πραγματικότητα όσο καλύτερα μπορούμε. Δεν είναι όμως αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα».
Επιλογή προτεκτοράτου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (καλά ενημερωμένος κατά κανόνα), όταν έδινε τη συγκεκριμένη απάντηση, γνώριζε τη σημασία των ρωσικών οπλικών συστημάτων για την αεράμυνα των ελληνικών νησιών.
Πολύ περισσότερο γνωρίζει ότι δεν έχει υπάρξει φροντίδα για την αντικατάσταση / ανανέωσή τους με οπλικά συστήματα τα οποία θα είναι τουλάχιστον ισάξια ως προς την αποτρεπτική τους ισχύ με αυτήν των υπαρχόντων ρωσικών, τα οποία βαίνουν (μέσω ελληνοτουρκικών ΜΟΕ) προς απόσυρση.
Κάτι που επίσης γνωρίζει (ή θα έπρεπε να γνωρίζει) ο πρωθυπουργός είναι ότι η αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων προϋποθέτει περιορισμούς τους οποίους επιβάλλει ο κατασκευαστής (ΗΠΑ για παράδειγμα) στον αγοραστή. Αυτό, το έχει περιγράψει γλαφυρά ένας καθ’ ύλην αρμόδιος:
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης, καταθέτοντας στις 17.11.2008 ως μάρτυρας σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνούσε τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων που έγιναν επί υπουργίας των Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, είχε πει ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια δεχόταν από τις ΗΠΑ ό,τι περίσσευε, αφού «παίρναμε οπλικά συστήματα τα οποία ήταν σάπια, με τις λεγόμενες βοήθειες και τα προγράμματα FMF. Ό,τι περίσσευε μας δίνανε».
Η μονόπλευρη, συνέχισε ο ίδιος, οδός προμήθειας ορισμένων οπλικών συστημάτων κυρίως από τους Αμερικανούς «μας δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις μας και στις επιχειρήσεις μας, αν κάναμε, με τους Τούρκους. Το ΝΑΤΟ μπορεί να μας κάνει παρεμβολές όποτε θέλει» συνέχισε ο στρατηγός Παναγιωτάκης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη αρκετά όπλα για το ΝΑΤΟ.
«Πρέπει κάποτε να κρατάμε και κάποια οπλικά συστήματα για τη δική μας την άμυνα, γιατί το ΝΑΤΟ, όταν κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία, δεν θα μας βοηθήσει, όπως ξέρετε».
Προς επίρρωση των λεγομένων του στρατηγού, το αμερικανικό αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα Patriot που έχει αγοράσει η Ελλάδα δεν είναι αναπτυγμένο στα ελληνικά νησιά, αλλά έχει προσφερθεί για τις ανάγκες προστασίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας!
Τους περιορισμούς αξιοποίησης των δυνατοτήτων των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που επιβάλλουν στην Ελλάδα οι Αμερικανοί «πωλητές» περιέγραψε στο «Π» αθυρόστομος Έλληνας διπλωμάτης περισσότερο εύγλωττα και παραστατικά απ’ ό,τι ο στρατηγός Παναγιωτάκης: «Αν πάρουμε αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα, δεν θα μπορέσουμε να τα τοποθετήσουμε ούτε στον κώλο μας χωρίς την άδειά τους».