Καθεστώς ουδετερότητας όπως της Αυστρίας: Η πρόταση για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ με σημερινή του δήλωση άφησε ελπίδες για να υπάρξει ένας συμβιβασμός ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, ενώ ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, αποκάλυψε ένα σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι. Σύμφωνα με τη Μόσχα, η Ουκρανία θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα μοντέλο κράτους τύπου Αυστρίας και Σουηδίας και αυτό θα μπορούσε να φέρει το τέλος του πολέμου.
Σημειώνεται πως η Αυστρία έχει μεν δικό της στρατό, αλλά δεσμεύεται σε ουδετερότητα από τη Συνθήκη του 1955 και το Σύνταγμά της. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες και δεν επιτρέπεται η δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο αυστριακό έδαφος.
Η πλευρά της Ρωσίας υποστήριξε πως το εν λόγω σχέδιο αποτελεί και πρόταση του Κιέβου, ωστόσο η ουκρανική προεδρία διέψευσε πως έχει προτείνει ή έχει αποδεχτεί κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε πως «οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μία δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία που θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας που θα την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές». Διευκρινίζοντας το αίτημα για «εγγυήσεις ασφαλείας» ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σημείωσε πως στο πλαίσιο των εγγυήσεων οι συμβαλλόμενοι (τρίτες χώρες) θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.
Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα της ουδετερότητας είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που εγείρει η Ρωσία, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει, όπως φαίνεται, αποδεχθεί ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. «Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ και πρέπει να το αποδεχτούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Σχετικά με το σχέδιο ουδετερότητας, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, φέρεται να έχει δηλώσει τα εξής: «Συζητείται μια σειρά από περίπλοκα ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση και την ανάπτυξη του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το μέγεθος του ουκρανικού στρατού. Η Ουκρανία προσφέρει την αυστριακή και σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατικοποιημένου κράτους, αλλά ταυτόχρονα να έχει τον δικό της στρατό και ναυτικό».
«Όλα αυτά τα θέματα συζητούνται στο επίπεδο των επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας», είπε ο Μεντίνσκι. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας υπενθύμισε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει ουδέτερο καθεστώς: «Υπό την προϋπόθεση της ουδετερότητας που η Ουκρανία αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και αυτή η ουδετερότητα είναι γραμμένη στη Διακήρυξη της Κυριαρχίας της Ουκρανίας».
Ρωσία: Αν η Ουκρανία αποστρατικοποιηθεί όπως η Αυστρία ίσως τελειώσει ο πόλεμος
Η ιδέα να δημιουργηθεί μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία όπως η Αυστρία θα μπορούσε να είναι ένας συμβιβασμός που θα έφερνε το τέλος του πολέμου, δήλωσε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι μια περίπτωση που συζητείται και η οποία θα μπορούσε πραγματικά να είναι ένας συμβιβασμός» είπε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ria.