Κόσμος

Κλέων Γρηγοριάδης για Ουκρανία: “Η ΕΕ δεν παίζει τον ρόλο ειρηνοποιού – Δίνει ευκαιρία στον Πούτιν για επεκτατισμό”

——-
Αλέξανδρος Πηγαδάς
Ο Κλέων Γρηγοριάδης, ηθοποιός, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 μιλά στο pontiki.gr για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την εκτόξευση τιμών σε ρεύμα και καύσιμα.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 τονίζει ότι «η χώρα μας δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να είναι μπλεγμένη σε αυτόν τον πόλεμο, παρά μόνο ως ειρηνοποιός δύναμη».

Επιπλέον, κρίνει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ε.Ε. διαλέγει να μην παίξει ρόλο ειρηνοποιού δύναμης στην Ευρώπη».

Τέλος, ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στις συνεχόμενες αυξήσεις του ρεύματος, αλλά και των καυσίμων, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πάρει πολλά μέτρα ελάφρυνσης, αλλά δεν το έχει κάνει.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο topontiki.gr:

1) Φοβάστε ότι οι συνεχείς εξελίξεις στην Ουκρανία θα επηρεάσουν άμεσα και τη χώρα μας? Πόσο πιθανή είναι η εμπλοκή της Ελλάδας;

«Δυστυχώς υπάρχει ένα σενάριο, που δεν μπορούμε να το αγνοούμε, όπου η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και η σύγκρουση γίνεται παγκόσμια και πιθανώς πυρηνική. Σε αυτό το σενάριο κανένας στον πλανήτη Γη δεν μπορεί να θεωρεί ότι θα μείνει ανεπηρέαστος, πόσο μάλλον στη χώρα μας!

Και πόσο μάλλον στη χώρα μας που έχει ήδη εμπλακεί κατά τρόπο απαράδεκτο και εντελώς αντιδημοκρατικό, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αποφάσισε, ερήμην της Βουλής και ερήμην ακόμα και του Υπουργείου Εξωτερικών, να αποστείλει πολεμικό υλικό (Καλάζνικοφ κλπ) στη μία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Τη στιγμή μάλιστα που είχε συμφωνηθεί το πρώτο ραντεβού για συνομιλίες, αντί να ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση, υποδαυλίζουμε τη συνέχιση του πολέμου! Ήδη με την παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης ως ενεργής στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ από όπου ξεκινούν μονάδες απέναντι στη Ρωσία, η χώρα έχει ντε φάκτο εμπλοκή σε μία κατάσταση όπου ο Ουκρανικός λαός γίνεται κιμάς εν μέσω της σύγκρουσης Ρωσίας – ΗΠΑ για τον ενεργειακό έλεγχο της Ευρώπης.

Η χώρα μας δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να είναι μπλεγμένη σε αυτό, παρά μόνο ως ειρηνοποιός δύναμη. Ακόμα και πνευματική δύναμη κι ας φαίνεται ρομαντικό. Η δεξιά υποτίθεται ότι ομνύει στη αρχαία μας κληρονομιά. Όμως μόνο επιφανειακά: αλλιώς θα έβλεπε ότι ένας ρόλος που θα τιμούσε τη χώρα μας σήμερα θα ήταν ένας ρόλος εμπνευσμένος από το Δικαιόπολι του Αριστοφάνη.

Δηλαδή ο ρόλος της χώρας που θα επιδίωκε την ειρήνη και με με την επιμονή και το παράδειγμά της θα επηρέαζε και τις υπόλοιπες χώρες προς αυτή την κατεύθυνση. Κι ακόμα κι αν δεν το πετύχαινε, θα έκανε τουλάχιστον το καλύτερο για τους ανθρώπους της.

Αλλά ο μόνος ρόλος που μπορεί να φανταστεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη χώρα, είναι του άμυαλου πολεμοκάπηλου που βιάζεται να ανέβει στο τρένο που οδηγεί πιθανά στη φρίκη ενός Παγκόσμιου Πολέμου, μόνο και μόνο για να δείξει προθυμία στα αφεντικά».

2) Πώς κρίνετε τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία; Ορθώς προέβη σε «σκληρές» κυρώσεις;

«Το ακόμα χειρότερο από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ότι την ίδια στάση κράτησε και το αφεντικό του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη: Η Ούρσουλα Φαν Ντερ Λάιεν που εισηγήθηκε να αγοράσει για πρώτη φορά στην ιστορία της όπλα η Ευρωπαϊκή Ένωση και να τα δώσει στην Ουκρανία.

Εισηγήθηκε ακόμα να κλείσουν και ειδησεογραφικά μέσα ρώσικης ιδιοκτησίας στην Ε.Ε. Άρα η Ε.Ε. διαλέγει να μην παίξει ρόλο ειρηνοποιού δύναμης στην Ευρώπη, να μη δουλέψει ώστε δύο ευρωπαϊκές χώρες να εγγυηθούν η μία στην άλλη τη μη επίθεση, είτε στα εδάφη, είτε στους πληθυσμούς της άλλης.

Αντίθετα, επιλέγει να υποδαυλίζει τη σύγκρουση και να δίνει στον εγκληματία Πούτιν μια ακόμα χρυσή ευκαιρία περαιτέρω επεκτατισμού στην Ουκρανία, με ακόμα περισσότερα θύματα, μέχρι την επόμενη φορά που θα προκύψουν ευκαιρίες συνομιλιών.

Ελπίζω οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας και της Ρωσίας να καταφέρουν να σταματήσουν τη σύγκρουση. Όταν όμως ο μόνος παίκτης της περιοχής που μπορούσε να έχει έρεισμα, δεν παρουσιάζει τώρα ένα σχέδιο απόσυρσης της Ρωσίας, ουδετερότητας της Ουκρανίας και σεβασμού όλων των εκεί πληθυσμών, οι ελπίδες μειώνονται. Από την άλλη, οι έμποροι όπλων, τα καρτέλ της ενέργειας, οι τραπεζίτες και, βέβαια, το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα Αμερικής και Ρωσίας κάνουν χρυσές δουλειές.

Δυστυχώς η ηγεσία της ΕΕ επιλέγει να υπηρετήσει αυτά τα συμφέροντα, και όχι να τηρήσει τη βασική γενέθλια υπόσχεσή της: όχι πόλεμος στην Ευρώπη. Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το αντιπολεμικό κίνημα, τη διπλωματία των λαών. Των λαών που δεν έχουν κανένα συμφέρον από τον πόλεμο».

3) Οι τιμές του ρεύματος, αλλά και των καυσίμων βρίσκονται στα ύψη. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να στηρίξει τους πολίτες και δεν τα έχει πάρει;

«Φυσικά και θα μπορούσε. Τα γράφουμε, τα φωνάζουμε στη Βουλή αλλά κι έξω στους δρόμους: Να καταργήσει άμεσα τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οριακή τιμή τιμολόγησης, το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να καταργηθεί. Δεν μπορεί οι τιμές ενός βασικού αγαθού όπως το ρεύμα να καθορίζονται από τη τζογαδόρικη, αεριτζίδικη κερδοσκοπία που είναι το χρηματιστήριο.

Αν ήξερε ο κόσμος τι σημαίνει οριακή τιμή τιμολόγησης θα τους είχε πάρει με τις λεμονόκουπες: Η τιμή με την οποία τιμολογούμαστε καθορίζεται όχι από το μέσο κόστος παραγωγής του ρεύματος, αλλά από την υψηλότερη τιμή μονάδας που μπήκε στο σύστημα.

Κοινώς ακόμα κι αν το μεγαλύτερο ποσοστό του ρεύματος σε μια δεδομένη στιγμή παραγόταν από ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά, η μικρή συμβολή του φυσικού αερίου, που τυγχάνει να έχει την υψηλότερη τιμή, θα ήταν αυτή που θα καθόριζε την τιμολόγηση των καταναλωτών.

Η μόνη «λύση» που δίνει η κυβέρνηση είναι να επιδοτεί τις μειώσεις σε αυτές τις αυξημένες τιμές. Δηλαδή να δανειζόμαστε όλοι μαζί για να επιδοτούμε τα κέρδη του καρτέλ της ενέργειας, υποθηκεύοντας για μια ακόμα φορά το μέλλον, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά, ένα ακόμα πιο σκληρό 5ο μνημόνιο.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε απευθύνει έκκληση και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να δεσμευτούμε για την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει ανταπόκριση, καθώς οι δεσμεύσεις του κυρίου Τσίπρα είναι από ότι φαίνεται πολύ ισχυρές και δεν έχουν αλλάξει από τότε που χάρισε το ποσοστό του ΑΔΜΗΕ και την πελατεία της ΔΕΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Όσο για τα καύσιμα, εμείς λέμε ότι είναι αδιανόητο να πληρώνουν οι αγρότες ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τη στιγμή που οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από αυτόν. Οι αγρότες μας έπρεπε να έχουν απαλλαγή σε ποσότητα που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της παραγωγής. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση τους δίνει 180 ευρώ συνολική απαλλαγή που θα πάρουν μάλιστα σε 9 μήνες, τη στιγμή που η άμεση επιβάρυνσή τους είναι τόση σε μια-δυο εβδομάδες. Σκέτη κοροϊδία.

Αλλά και για τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση θα έπρεπε να θεσμοθετήσει την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή μισθών κι επιδομάτων. Δηλαδή ο κατώτατος και τα επιδόματα να αυξάνονται αυτόματα για να συμβαδίσουν με βάση τον πληθωρισμό του καλαθιού του νοικοκυριού.

Όσο για τη γενική ακρίβεια, μια αυτονόητη κίνηση θα ήταν ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα βασικά είδη όπως τα τρόφιμα, το ρεύμα, οι πρώτες ύλες και 15% ανώτερο στα υπόλοιπα. Έτσι θα εξοικονομούσε 100-150 ευρώ το μήνα μια τετραμελής οικογένεια.

Δεν μπορεί η χώρα μας με μισθούς υποδιπλάσιους από τη Γερμανία να έχει μεγαλύτερο ΦΠΑ. Μάλιστα η Κομισιόν αποκάλυψε σε ρεπορτάζ ότι δεν έλαβε καν αίτημα μείωσης φόρων από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει δηλαδή ούτε η συνηθισμένη δικαιολογία των μνημονιακών κυβερνήσεων ότι δεν αφήνει η Ευρώπη, αφού ούτε καν το ζητήσανε».

4) Πόσο ρεαλιστική είναι αυτή τη στιγμή η λύση της πράσινης ενέργειας? Θα μπορούσε μέσω αυτής η Ελλάδα να είναι αυτόνομη στον συγκεκριμένο τομέα;

«Η πράσινη ενέργεια χρειάζεται είτε τεχνολογίες αποθήκευσης είτε ένα ορυκτό καύσιμο ως συμπλήρωμα για να είναι ευσταθές το σύστημα. Η χώρα, αν χάρασσε ενεργειακή πολιτική με βάση το δημόσιο συμφέρον, θα είχε κι ένα πλάνο μετάβασης. Αυτό το πλάνο θα περιλάμβανε τη χρήση ορυκτών καυσίμων για όσο καιρό χρειαζόταν να αναπτύξει τεχνολογίες αποθήκευσης, οι οποίες από όσα πληροφορούμαι ως μη ειδικός, είναι τεχνολογίες υδρογόνου.

Η χώρα όμως δυστυχώς δεν έχει ενεργειακή πολιτική άλλη από την εξυπηρέτηση του ενεργειακού καρτέλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγύριζε στη Βουλή για την άνοδο των μετοχών της ΔΕΗ στις πλάτες των καταναλωτών. Δεν είχε όμως ούτε μια συγκεκριμένη δέσμευση για το μέλλον των περιοχών μετά την απολιγνιτοποίηση, για το πλάνο της χώρας στη νέα εποχή. Κι έτσι χωρίς πλάνο και με πανικό μαθητευόμενου μάγου, επαναφέρει τις λιγνιτικές μονάδες εσπευσμένα καθώς οι αμερικάνοι και καταριανοί σύμμαχοί του δεν δεσμεύονται καν να στηρίξουν με καύσιμο την ενεργειακή κρίση που χειροτερεύει.

Μια πολιτική χωρίς αρχή, μέση και τέλος που η αποτυχία της δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον κάτω από το συνηθισμένο επικοινωνιακό μπαράζ της λίστας Πέτσα. Ένα επικοινωνιακό μπαράζ που έχει δημιουργήσει και μύθους που εκμεταλλεύεται η τραμπική ακροδεξιά και στη χώρα μας. Δεν είναι η πράσινη ενέργεια ο λόγος που έχουμε ακριβές τιμές ρεύματος.

Είναι η ιδιοκτησία της που δεν είναι στα χέρια των πολιτών όπως θα έπρεπε αφού αυτοί πλήρωσαν τις επενδύσεις, αλλά στα χέρια των ολιγαρχών. Αυτό το ζήτημα είναι που πρέπει να μας απασχολεί πρώτα αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Να επανέλθει ο δημόσιος έλεγχος, η δημόσια ιδιοκτησία της ενέργειας».

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων