Euroferry Olympia: “Χύτρα που βράζει το πλοίο” – Βίντεο και εικόνες από την καταστροφή
Μικρές εστίες πυρκαγιάς υπάρχουν ακόμη στο πλοίο Euroferry Olympia στο οποίο συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δέκα ανθρώπων που αγνοούνται μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς εν πλω τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Τρεις εξ αυτών είναι Έλληνες, με τις οικογένειές τους να βρίσκονται στην Κέρκυρα ώστε να ενημερώνονται το γρηγορότερο δυνατόν για την πορεία των ερευνών.
H ΕΜΑΚ συνεχίζει τις έρευνες παρά το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες φτάνουν από 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι και τους 300 σε ορισμένα σημεία», με αποτέλεσμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο συντονιστής της ΕΜΑΚ (επιχειρήσεων Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας και νήσων), Δημήτρης Κοντογιάννης στην ΕΡΤ να είναι σαν χύτρα που επιπλέει ενώ βράζει στο νερό.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις από το σημείο που μπαίνουμε για τις έρευνες. Μπαίνουμε από ένα μόνο σημείο, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και αποκτήσαμε πρόσβαση και στο τρίτο γκαράζ», ήταν τα επόμενα λόγια του συντονιστή που προειδοποίησε ότι «αγριεύουν τα πράγματα στον καιρό της Αδριατικής».
Η δύναμη της ΕΜΑΚ που βρίσκεται, ήδη, στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το πλοίο αναμένεται να ενισχυθεί από 42 έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, τα οποία θα επιχειρήσουν σε όλο το πλοίο προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους.
Δεν αποκλείεται να γίνει προσπάθεια για τη διάνοιξη των πορτών στα γκαράζ του πλοίου, όπου οι πόρτες είναι πυροστεγείς και έχουν κλείσει. Εκτός από τη θερμοκρασία μέσα στο πλοίο, οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί είναι ιδιαίτερα τοξικοί.
Την ίδια ώρα σοκάρουν οι εικόνες από το κατεστραμμένο από τη φωτιά πλοίο με τα σχετικά βίντεο να είναι αποκαλυπτικά του πόσο δύσκολο είναι το έργο των πυροσβεστών.
Οι εκκλήσεις των οικογενειών των θυμάτων
Την ίδια ώρα οι οικογένειες των αγνοουμένων συνεχίζουν τις εκκλήσεις τους προς τις αρχές να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια να βγουν ζωντανοί οι δικοί τους άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι, με τις ελπίδες τους να αναπτερώνονται από την δάσωση του 22χρονου Λευκορώσου την Κυριακή.
Εννέα μέλη των οικογενειών των τριών Ελλήνων αγνοουμένων μετέβησαν και διαμένουν στην Κέρκυρα μέχρι και τώρα. Από τη στιγμή της άφιξης των μελών των οικογενειών στο νησί, ο Περιφερειακός Διοικητής του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήρθε σε επαφή μαζί τους και τους ενημέρωνε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση.
Το ρόλο της συνεχής ενημέρωσης των ανθρώπων που ταξίδεψαν στην Κέρκυρα διατέλεσε ο Υπολιμενάρχης Κέρκυρας, τόσο σε τακτική όσο και σε έκτακτη βάση. Προβλέφθηκε και διατέθηκε χώρος εντός του Λιμεναρχείου για την παραμονή των μελών των οικογενειών των αγνοουμένων κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ διατίθενται ροφήματα με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας.
Σε προβλήματα πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης, αναφέρθηκε ο αυτόπτης μάρτυρας της τραγωδίας, Θανάσης Τζουρόπουλος, ο οδηγός φορτηγού που κατήγγειλε ότι οι αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων ήταν μόλις 10 εκατοστών.
«Υπήρχαν και σημεία όπου μπορούσαν να επιβιώσουν άνθρωποι», είπε νωρίτερα στην εκπομπή «Από τις 6» ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κέρκυρας, Γιώργος Γλυκοφρύδης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το διοξείδιο είναι δυσοίωνος παράγοντας.
Το πλοίο έχει πλέον ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κέρκυρας και σε ασφαλή απόσταση από την ξηρά.
Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο υπάρχουν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, πέντε ρυμουλκά, ένα σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα.