Κόσμος

Ουκρανία: Συντηρείται η ένταση στην περιοχή / νέες απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις

Πηγή: Associated Press

Παρά τη χθεσινή μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, η ένταση στην περιοχή παραμένει, με τις ΗΠΑ να απειλούν με κυρώσεις ακόμη και αν δεν γίνει η εισβολή και την ουκρανική κυβέρνηση να αυξάνει την επιθετικότητά της σε βάρος των ρωσόφωνων του Ντονμπάς, διατηρώντας έτσι τον κίνδυνο μία γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης,

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες τον Βλαντίμιρ Πούτιν, να κάνει πίσω από το κατώφλι του πολέμου με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εναντίον των «άσκοπων θανάτων και της καταστροφής» που θα προκαλούσε η Μόσχα αν εισέβαλε. Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Μπάιντεν ανέφερε πως αν και οι αναφορές για απόσυρση ορισμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι καλοδεχούμενες, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει πιθανή. Ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία» καθώς «δεν έχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Ούτε έχουμε σχέδια να τους αναπτύξουμε εκεί».

Εξάλλου, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας είχαν χθες Τρίτη μία νέα τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την ουκρανική κρίση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ακόμη και αν ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να μην εισβάλει στην Ουκρανία.

«Οι πόλεμοι σπανίως ξεκινούν Τετάρτες»

Από την πλευρά της η Ρωσία εξακολουθεί να υποβαθμίζει τις αμερικανικές αιτιάσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας στην Ουκρανία, που υποτίθεται θα ξεκινούσε σήμερα Τετάρτη.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα», σημείωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσίζοφ, σε δηλώσεις του στην Die Welt που δημοσιεύονται στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας που κυκλοφορεί. «Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», πρόσθεσε χαριτολογώντας.

Στο ίδιο πνεύμα και ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, απέρριψε εκ νέου κάθε ισχυρισμό ότι η Ρωσία απειλεί οποιονδήποτε με τον στρατό της.

Σε δηλώσεις του σχετικά με τις ανησυχίες της Δύσης που εξακολουθούν να εκφράζονται για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο διπλωμάτης δήλωσε: «Νομίζω ότι έχουν ανάγκη από έναν καλό γιατρό, τους συνιστώ» να βρουν έναν «ειδικό σε αυτές τις περιπτώσεις παράνοιας».

«Τα στρατεύματά μας βρίσκονται στο έδαφός μας» και «δεν συνιστούν απειλή για κανέναν», επέμεινε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Παράλληλα οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες αναφέρθηκαν στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ρωσία και κυρίως στη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Μόσχα.

Σολτς: Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Σολτς δήλωσε στον Πούτιν ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά η Μόσχα δεν θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά ικανοποιητική και επιμένει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του τώρα. Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, ούτε ο ίδιος ούτε ο Πούτιν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως… δεν γνωρίζει για πόσο καιρό σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία ο Ρώσος Πρόεδρος.

Εξάλλου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Ουκρανού πρέσβη στο Λονδίνο,, σχολίασε πως αν η ουκρανική κυβέρνηση εγκαταλείψει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, «πολλοί θα αναστέναζαν με ανακούφιση, ειδικά στην Ευρώπη». «Νομίζω ότι αυτή η ιδέα θα προχωρήσει σταδιακά», ανέφερε ο Λαβρόφ, ενώ υπογράμμισε τις δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού Αμυνας, Τζ. Χίπεϊ, ότι το Λονδίνο θα στηρίξει την Ουκρανία αν αποφασίσει να μη γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Αναφορές για βομβαρδισμούς στο Ντονμπάς

 

Πάντως ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι υπαρκτός, όσο η παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, που επικαλείται πηγές των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, τα ουκρανικά κυβερνητικά στρατεύματα εκτόξευσαν αρκετές οβίδες σε περιοχές γύρω από το χωριό Ζαϊτσένκο στα νότια της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» (DPR) το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τρεις βολές εκτοξεύτηκαν προς το χωριό από ένα φορητό αντιαρματικό πυροβόλο όπλο που ήταν τοποθετημένο σε θέσεις που κατείχαν ουκρανικά στρατεύματα, ανατολικά της πόλης Μαριούπολη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η DPR ανέφερε τέσσερα περιστατικά βομβαρδισμών με στόχο την επικράτειά της.

Μια άλλη αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία της ανατολικής Ουκρανίας, η «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ» (LPR), δήλωσε ότι αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ σε θέσεις που κατείχαν ουκρανικά στρατεύματα αφού ένας από τους στρατιώτες της σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), δήλωσε την Τρίτη ότι διεξάγει σαρωτικές ασκήσεις αντιδολιοφθοράς στην πλειονότητα των περιοχών της χώρας.

Οι ασκήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Στόχος τους είναι να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας και κυβερνητικών υπηρεσιών, να ενισχύσουν την προστασία εγκαταστάσεων υποδομής ζωτικής σημασίας, να αποκαλύψουν και να κρατήσουν πλασματικές ομάδες δολιοφθοράς, ανέφερε η SBU.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS)

 902.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας