Κόσμος

Κολομβία, Ισπανία, Βολιβία «μάχονται» για την ανέλκυση της γαλέρας Σαν Χοσέ με 200 τόνους χρυσού

……………..

Η Κολομβία έκανε το πρώτο βήμα για την ανέλκυση της βυθισμένης γαλέρας που βούλιαξε πριν από τέσσερις αιώνες, αλλά η Ισπανία, η Βολιβία και η ομάδα Kara Kara διεκδικούν επίσης τα λάφυρα.

 Η Κολομβία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την ανέλκυση της χαμένης ισπανικής γαλέρας και του θρυλικού της πλούτου, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο έργο επειδή η Ισπανία και η Βολιβία διεκδικούν επίσης τα λάφυρα. 

Το όνειρο των κυνηγών θησαυρών σε όλο τον κόσμο, το ναυάγιο της γαλέρας Σαν Χοσέ εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα ανοικτά των ακτών της Κολομβίας το 2015, αλλά παρέμεινε άθικτο ενώ η κυβέρνηση καθόρισε τους κανόνες για την ανέλκυση του, γράφει η Hina. 

Η Κολομβία ήταν ισπανική αποικία όταν το Σαν Χοσέ βυθίστηκε και ο χρυσός από όλη τη Νότια Αμερική, ειδικά από το σημερινό Περού και τη Βολιβία, αποθηκεύτηκε στο φρούριο της παράκτιας πόλης της Καρθαγένης, πριν σταλεί πίσω στην Ευρώπη. Η κολομβιανή κυβέρνηση θεωρεί αυτή τη λεία «εθνικό θησαυρό» και θέλει να εκτεθεί σε ένα μελλοντικό μουσείο που θα κατασκευαστεί στην Καρθαγένη. 

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την Πέμπτη, εταιρείες ή άτομα που ενδιαφέρονται να βγάλουν το πλοίο θα πρέπει να υπογράψουν «συμβόλαιο» με το κράτος και να παράσχουν στην κυβέρνηση λεπτομερή κατάλογο των ευρημάτων τους, καθώς και σχέδια σχετικά με την υπόθεση. 

Η μεγάλη λεία, την οποία οι ειδικοί εκτιμούν ότι περιλαμβάνει τουλάχιστον 200 τόνους χρυσού, ασήμι και σμαράγδια, θα είναι το καμάρι της Κολομβίας, δήλωσε η αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Marta Lucia Ramirez. 

Η γαλέρα του Σαν Χοσέ βυθίστηκε από το βρετανικό ναυτικό τη νύχτα της 7ης Ιουνίου 1708, στην Cartagena de Indias. Εκείνη την εποχή, το Σαν Χοσέ μετέφερε χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους που επρόκειτο να παραδοθούν από τις ισπανικές αποικίες στη Λατινική Αμερική στην αυλή του βασιλιά Φιλίππου Ε’. 

Μόνο μερικά από τα 600 μέλη του πληρώματος του Σαν Χοσέ επέζησαν. Στα τέλη του 2015, ο τότε πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε την ανακάλυψη της ακριβής τοποθεσίας του ναυαγίου, κάτι που επιβεβαίωσαν τα μπρούτζινα κανόνια του μοναδικού πλοίου με γκραβούρες δελφινιών. 

Η Κολομβία είπε ότι η επιχείρηση ανέλκυσης του ναυαγίου θα κοστίσει περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος μεταξύ 600 και 1000 μέτρων. 

Η Ισπανία ισχυρίζεται ότι το ναυάγιο είναι ιδιοκτησία της επειδή είναι κρατικό πλοίο και η ιθαγενής ομάδα στη Βολιβία, Kara Kara, λέει ότι ο θησαυρός τούς ανήκει, αφού οι πρόγονοί τους τον εξόρυξαν από το μεγαλύτερο ορυχείο αργύρου στον κόσμο εκείνη την εποχή. 

Πηγή: Kurir.rs  

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

ertnews

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας