Κοινωνία

Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα για τα μέτρα προστασίας του λαού / Κώστας Πελετίδης: Τίποτα δε χαρίζεται, όλα με αγώνες κατακτιούνται!

————

Ήταν εκεί οι πάνω από 130 φορείς της Πάτρας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αγωνιστικής Δημοτικής Αρχής της Πάτρας και του Εργατικού Κέντρου της πόλης για μία μεγάλη διαδήλωση με κάθε μέσο προς την Αθήνα θέτοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεών τους μέτρα προστασίας της ζωής του λαού, κρατική χρηματοδότηση, μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους 33.000 ανέργους της πόλης. Δεκάδες εργατικά σωματεία της Πάτρας, τα καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου Πατρέων που έδωσαν τον δικό τους τόνο με την παρουσία τους και τις διεκδικήσεις τους, οι εργαζόμενοι του δήμου με τα οχήματά τους παρά τη βροχή έφτασαν με το πείσμα και το δίκιο τους στην Αθήνα για να ενωθούν με τους εργαζόμενους της Αττικής.

Αυτά τα αιτήματα μετάφεραν με τους χαιρετισμούς τους ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων και ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σημειώνοντας πως «το δίκιο είναι με το μέρος μας! Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Όσοι μπουν εμπόδιο στην ευτυχία ενός αγωνιστή λαού, θα γνωρίσουν την οργή του. Η ζωή διδάσκει ότι τίποτα δεν χαρίζεται, ότι όλα κατακτώνται, με πείσμα, αγώνα, ανατροπή. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Είναι μοναδικός και θα ‘ναι νικηφόρος!».

Η μεγάλη λαϊκή διαδήλωση που συγκροτήθηκε από εργαζόμενους όλων των κλάδων, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, φτωχούς ΕΒΕ, συνταξιούχους, μαθητές και φοιτητές στο Σύνταγμα έδωσε το μήνυμα: «Τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα κατακτιούνται! Δεν θα γίνει η ζωή μας θυσία για τα κέρδη των λίγων». Έξω από τη Βουλή, στον δρόμο του αγώνα, ακούστηκε η πραγματική «μομφή» σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική. Δίπλα στους διαδηλωτές για ακόμη μία φορά το ΚΚΕ. «Εδώ είναι το ΚΚΕ, μαζί με εκατοντάδες αγωνιστικά εργατικά σωματεία κι άλλους μαζικούς φορείς, απόντες είναι όλοι οι άλλοι για μία ακόμη φορά», σημείωσε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ήταν εκεί με μαζική συμμετοχή και αποφάσεις τους 200 εργατικά σωματεία και συνδικάτα της Αττικής. Μέσα σε λίγα 24ωρα μετέτρεψαν την αγωνιστική υποδοχή της πορείας από την Πάτρα σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, για να μην ξαναζήσει ο λαός όσα έζησε στην πρόσφατη κακοκαιρία, διεκδικώντας  μέτρα προστασίας της ζωής, μέτρα που η απουσία τους έκανε κρότο στις παγωμένες γειτονιές και τα λαϊκά νοικοκυριά, στους χιλιάδες εγκλωβισμένους σε κρατικούς και ιδιωτικοποιημένους δρόμους κ.α. Εκ μέρους των συνδικάτων της Αττικής χαιρέτισαν στην κινητοποίηση ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. «Φτάνει πια. Δεν θυσιάζουμε τις ζωές και τα δικαιώματά μας για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. (…) Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Απαιτούμε εδώ και τώρα άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με επαρκή χρηματοδότηση μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Δεν πρόκειται να σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί», τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων, ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους του Δήμου Πατρέων σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μεγάλη συγκέντρωση, μια πρωτοβουλία του δήμου και του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, καθώς και πάνω από 100 άλλων φορέων, οι οποίοι συνολικά εκφράζουν την επιθυμία του υπέροχου αγωνιστή λαού της Πάτρας. Ενός λαού, που δεν συμβιβάζεται με την αδράνεια, τη μούγκα, τον “καναπέ”, αλλά ρίχνεται στη μάχη, στον αγώνα, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται!!! ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΙ!!!

Ξέρουμε ότι αν δεν παλέψουμε για τη ζωή, τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, δεν έχουμε μέλλον εμείς και τα παιδιά μας. Ξέρουμε ότι οι κυρίαρχοι του πλούτου, που ζουν από την εργασία του λαού, δεν θέλουν να “κουνιέται φύλλο” και αυτό φροντίζουν να το υλοποιούν τα στηρίγματά τους, οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, που η πορεία μας συναντιέται με τη μεγάλη κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων της Αττικής, του λαού της Αττικής, που παλεύει για σύγχρονες υποδομές και μέτρα προστασίας, ώστε να μη μένει αβοήθητος μπροστά σε κάθε λογής καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Τα προβλήματα είναι κοινά, τόσο, που ακόμα και αν δεν είχαμε προγραμματίσει τη σημερινή συγκέντρωση, η ψυχή, η καρδιά μας θα ήταν εδώ.

Απ’ άκρη σ’ άκρη, σ’ όλη την Ελλάδα, πρέπει οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι, οι αγρότες που ξεκληρίζονται, να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να ανατραπεί, να μπει στο περιθώριο η πλουτοκρατία, αυτοί που κάνουν κουμάντο στην οικονομία. Το “διαίρει και βασίλευε” του λαού είναι προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, που παρασιτούν, που ζουν από τον ιδρώτα του λαού.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ο λαός στην Πάτρα, στην Αττική, σ’ όλη την Ελλάδα, δεν ανέχεται άλλο τις συνέπειες μιας πολιτικής που τον καταστρέφει.

Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία. Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι μονόδρομος. Σήμερα, χάριν στις επιστημονικές, τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες, μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία και πλήθος άλλων ασθενειών. Χρειάζεται κατάργηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, να υπάρχει πρόσβαση, παροχή υπηρεσιών δωρεάν σ’ όλο τον λαό.

Τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από την ακρίβεια και τον εφιάλτη των λογαριασμών στην Ενέργεια. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε το 2022 να υπάρχουν νοικοκυριά που ζουν χωρίς ρεύμα.

Δεν ανεχόμαστε να έχει η πόλη μας 33.000 ανέργους, να υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν, να προσφέρουν, να δημιουργήσουν και ένα πανάθλιο σύστημα να τους εμποδίζει από το να έχουν δουλειά, δουλειά με δικαιώματα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ο δήμος μας, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας, υφίσταται, ιδιαίτερα μετά το 2010, άγρια περικοπή της κρατικής χρηματοδότησής τους. Με βάση τους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του συστήματος, υποχρεούνται να δώσουν πάνω από 5 δισ. ευρώ στους δήμους και δίνουν 65% λιγότερα. Αυτό οδηγεί σε αδυναμία ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών σ’ όλους τους τομείς, στη δημοτική οδοποιία, στα πεζοδρόμια, στη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, στους ελεύθερους χώρους, στο σύνολο των αναγκών της πόλης μας.

Με την υπερπροσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και των εργαζόμενων του δήμου, οι οποίοι έχουν στην ιεράρχηση του σχεδιασμού πρώτα τις ανάγκες του λαού, γίνεται ένα πολύ σημαντικό έργο. Δεν φτάνει όμως. Για να καταφέρουμε όσα απαιτούνται, χρειάζονται οι οικονομικοί πόροι που δικαιούμαστε και η κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Απαιτείται άμεση έναρξη της διαδικασίας πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού, μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Δεν δεχόμαστε την “τιμωρία” του δήμου μας, την “τιμωρία” των συμπολιτών μας, μέσω της δεύτερης και τρίτης φορολόγησης, για την παροχή υπηρεσιών που έχουν ήδη πληρώσει και έπρεπε να είναι αυτονόητες. Δεν δεχόμαστε την επιβολή προστίμων, όπως είναι το τέλος ταφής των απορριμμάτων, για να πληρώσει άλλη μια φορά ο λαός την “πράσινη” πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων. Δεν δεχόμαστε την οικονομική αφαίμαξη του δήμων, μέσω της αύξησης των τιμών σε ρεύμα, πετρέλαιο, εφόδια για την αυτεπιστασία κλπ.

Ο πατραϊκός λαός δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα ελάχιστα που περισσεύουν από τους κυρίαρχους του τόπου μας. Γι’ αυτό δεν επιτρέπουμε τη διχοτόμηση της πόλης μας, της παραλιακής ζώνης, από την επιφανειακή διέλευση του τρένου. Με αγώνες και προσπάθεια πετύχαμε την υπογειοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος, μας μένει ένα μικρό τμήμα από την οδό Κανελλοπούλου έως το Ρίο. Συνεχίζουμε! Από το Σύνταγμα δηλώνουμε ότι δεν θα θυσιάσουμε τη ζωή μιας πόλης, χιλιάδων ανθρώπων, για τα κέρδη των λίγων, που το μόνο που τους νοιάζει είναι η μετακίνηση προϊόντων. Το Γραμμικό Πάρκο, ο ποδηλατόδρομος, το υπόγειο τρένο είναι επιλογές που απαιτεί το σήμερα και το αύριο της πόλης μας.

Το ίδιο μήνυμα στέλνουμε και για την παραχώρηση στο δήμο των 140 στρεμμάτων του πρώην σκουπιδότοπου στον Ριγανόκαμπο, για να κάνουμε το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο. Το Υπερταμείο το θεωρεί “χαρτοφυλάκιο”, εμείς το θεωρούμε πνεύμονα πρασίνου, ζωής, ανάπαυσης.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε τα παιδιά μας να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τις αυλές των σχολείων, τις δημοτικές, αθλητικές εγκαταστάσεις, έχοντας δίπλα τους μόνιμους γυμναστές, εργαζόμενους για δημιουργική απασχόληση, επιστασία, επαρκή αριθμό μόνιμων καθαριστών, καθαριστριών.

Δεν ανεχόμαστε την απαξίωση του Πολιτισμού, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των αντίστοιχων δομών. Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.

Τα προβλήματα, που πρόσφατα παρουσιάστηκαν στην Αττική, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων, έβγαλαν στην επιφάνεια και την κουτοπονηριά τους. Ο ένας μετατοπίζει την ευθύνη στον άλλο, ενώ δίνονται στους δήμους ψίχουλα για την Πολιτική Προστασία. Όλοι γνωρίζουμε ότι με το “μάτι” προβλήματα δεν λύνονται, πρέπει να μπει τέρμα στα λόγια. Χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση και προσωπικό στους δήμους για να μπορούν να πράξουν ό,τι χρειάζεται.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αυτά που αναφέραμε πιο πάνω είναι προβλήματα όλων των δήμων. Έχουν αναφερθεί αναλυτικά στα Συνέδρια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όμως, η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, όπως και το σύνολο των δημάρχων, είναι δυστυχώς απόντες, εξαντλούν τις ικανότητές τους στην περιγραφή προβλημάτων, στη δημιουργία επιτροπών, συνεδρίων, συναντήσεων, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένας είναι ο δρόμος που φέρνει αποτέλεσμα, αυτός του αγώνα, που αποκαλύπτει την αιτία και τους υπεύθυνους.

Δυστυχώς, είναι μέρος του προβλήματος, στηρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου. Δεν πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο, έχουν βαριές ευθύνες για εδώ που έχουμε φτάσει. Έχουν μετατρέψει τους δήμους σε αμορτισέρ που απορροφά τους κραδασμούς ενός συστήματος που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αυτή τη στιγμή γίνεται μέσα στη Βουλή συζήτηση περί μομφής. Η μομφή του λαού μας είναι απέναντι σε ένα σύστημα που έπαψε από καιρό να έχει την ικανότητα να ικανοποιεί τις ανάγκες του. Είναι εμπόδιο στην πρόοδο της ανθρωπότητας και του τόπου μας. Αυτό το σύστημα δεν παίρνει σουλούπωμα, γι’ αυτό και αποτυγχάνουν όλες οι εναλλαγές και ο ένας είναι χειρότερος απ’ τον άλλο.

Το δίκιο είμαι με το μέρος μας! Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Όσοι μπουν εμπόδιο στην ευτυχία ενός αγωνιστή λαού, θα γνωρίσουν την οργή του.

Η ζωή διδάσκει ότι τίποτα δεν χαρίζεται, ότι όλα κατακτώνται, με πείσμα, αγώνα, ανατροπή. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Είναι μοναδικός και θα ‘ναι νικηφόρος».

902.gr