Απόψεις Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Η χαρτογράφηση των μητροπολιτών και των απόψεών τους για την πανδημία και τον εμβολιασμό

———

Αυτοί είναι η πραγματική μάστιγα, διότι δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η δράση τους, τόσο από τα εκκλησιαστικά όργανα όσο και από την πολιτεία. Και το μεγάλο στοίχημα παραμένει, να πειστούν οι ίδιοι τουλάχιστον να κρατούν τις θεωρίες για τον εαυτό τους και να μην επηρεάζουν συνειδήσεις με ολέθρια αποτελέσματα

———————–

Δήμητρα Κουνέλη

Διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο της πανδημίας που άλλαξε τη ζωή μας και μας έβαλε στη διαδικασία να αναθεωρήσουμε αξίες και προτεραιότητες και να αναμετρηθούμε με τη λογική και την επιστήμη από τη μία και με το παράλογο και τον σκεπτικισμό από την άλλη.

Η Εκκλησία, θρησκευτικός θεσμός και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, πάντα είχε ρόλο διαμορφωτή αντιλήψεων στο ποίμνιό της, οπότε η πανδημία δεν ήταν δυνατόν να μην αποτελέσει πεδίο επηρεασμού αλλά και αντιπαράθεσης μεταξύ των κληρικών.

Η επίσημη Εκκλησία, μέσω της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του ίδιου του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, τάχθηκε με την επιστήμη, υπέρ των μέτρων προστασίας και του εμβολιασμού και παρότρυνε ιερείς και πιστούς να ακολουθήσουν τις παραινέσεις των γιατρών. Η απόσταση, όμως, ανάμεσα στις προτροπές και την εφαρμογή τους είναι τεράστια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τάχθηκαν κατά της επιστήμης επικαλούμενοι ψευδώς την πνευματικότητα της θρησκείας έναντι του ορθολογισμού της ιατρικής.

Οι υπέρμαχοι της επιστήμης

Εκτός από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που εκ θέσεως και πεποιθήσεως τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της ιατρικής στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (άλλωστε νόσησε και ο ίδιος και νοσηλεύτηκε στον «Ευαγγελισμό»), αρκετοί άλλοι ιεράρχες ακολούθησαν το παράδειγμά του και συντάχθηκαν με την πολιτεία στην πιστή τήρηση των επιστημονικών επιταγών.

1. Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές των ιατρικών οδηγιών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με πρώτη την ανάγκη εμβολιασμού, και ήταν από τους πρώτους ιεράρχες που έσπευσαν να εμβολιαστούν παροτρύνοντας και τους υπόλοιπους ιεράρχες αλλά και τους πιστούς.

2. Ο μητροπολίτης Δωδώνης (πρώην Ζακύνθου) Χρυσόστομος, ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους των «ψεκασμένων», έχει επανειλημμένα δηλώσει την υποστήριξή του στους γιατρούς και μάλιστα είναι και υπέρ της λήψης μέτρων κατά ιερέων που δεν τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες και δεν εμβολιάζονται.

Μάλιστα, ζήτησε «να υπάρξει απαγορευτικό εισόδου στους ναούς, στους πιστούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους παπάδες. Να αποφασίσουμε ότι όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί. Εάν δεν το κάνει, να του κόψουν τον μισθό».

3. Πολέμιος των αρνητών και των συνωμοσιολόγων είναι ο Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, ο οποίος μάλιστα, σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, έστησε έξω από ναούς τις Κυριακές κινητή εμβολιαστική μονάδα ώστε να πειστούν οι πιστοί να εμβολιαστούν και μάλιστα έγινε στόχος των αντιεμβολιαστών που τον προπηλάκισαν.

4. Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, παρά το γεγονός ότι γενικά θεωρείται ότι είναι ένας ιεράρχης συντηρητικών απόψεων, από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της επιστήμης και του εμβολιασμού, δηλώνοντας μάλιστα ότι όσοι ιερείς τάσσονται κατά της επιστήμης στο θέμα του εμβολιασμού είναι σχισματικοί.

5. Πρωτοπόρος στο θέμα του εμβολιασμού θεωρείται και ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος, ο οποίος έστειλε επιστολή στους ιερείς του προειδοποιώντας τους ότι όποιος δεν εμβολιάζεται τίθεται σε αργία άνευ αποδοχών.

6. Δυναμικά υπέρ των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού είναι και ο μητροπολίτης Κοζάνης και Σερβίων Παύλος, που συγκέντρωσε και την μήνιν των αντιεμβολιαστών, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτησή του.

7. Στόχος των αντιεμβολιαστών και ο Πατρών Χρυσόστομος, καθώς καταφέρθηκαν εναντίον του με απρεπείς εκφράσεις επειδή είχε δηλώσει ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. «Εγώ εκφράζω την άποψη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας» δήλωσε ο ίδιος, αποφεύγοντας να δώσει συνέχεια στην κόντρα.

8. Ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος έχει ανάλογη στάση, δηλώνοντας ότι δεν είναι δουλειά των ιερωμένων να ασχολούνται με ιατρικά ζητήματα.

9. Ο Κασσανδρείας Νικόδημος κάλεσε σε απολογία ιερέα που δήλωσε ότι πρόκειται να απαγορεύσει την είσοδο σε πιστούς που είτε έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, είτε φοράνε μάσκα, είτε έχουν κάνει self test.

10. Ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας προπηλακίστηκε το καλοκαίρι από αντιεμβολιαστή όταν κάλεσε τους πιστούς να εμβολιαστούν, όπως έκανε και ο ίδιος, ως πρόεδρος του Γηροκομείου, «για να προστατέψω τους γέροντες αδελφούς μας, που είναι σεβαστά πρόσωπα».

11. Υπέρ του εμβολιασμού στη μάχη κατά του κορωνοϊού είναι ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο οποίος μάλιστα νόσησε ελαφρά από τον ιό και παραδέχτηκε ότι γλίτωσε τα χειρότερα χάρη στο εμβόλιο. «Υπάρχουν ιερείς που πήραν ανθρώπους στον λαιμό τους» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι «είναι μεγάλη πλάνη να ισχυρίζονται ορισμένοι ιερείς πως η χρήση μάσκας μέσα σε ναούς είναι προσβολή προς τον Θεό».

12. Ο Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, ο οποίος διαγνώστηκε με Covid-19 και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ξεκαθάρισε ότι «εμπιστευόμαστε τους ειδικούς. Δεν θα ρωτήσουμε τον ιερέα της ενορίας μας αν θα κάνουμε το εμβόλιο».

13. Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ήταν από τους πρώτους που πήραν ανοιχτά θέση υπέρ του εμβολιασμού ήδη από τον Δεκέμβριο 2020, διακηρύσσοντας ότι «ο Θεός φώτισε τους επιστήμονες και ανακάλυψαν το εμβόλιο, το οποίο είναι μονόδρομος».

14. Ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος προέτρεψε τους πιστούς να εμβολιαστούν, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούν αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα.

15. Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού, δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να αμφισβητούμε τους ιατρούς και την επιστημονική τους κατάρτιση».

16. Ο Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος δηλώνει υπέρ, διότι «το εμβόλιο είναι ένα μέσο προστασίας μας από τον κορωνοϊό, όπως όλα τα εμβόλια τα οποία κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί από την ιατρική επιστήμη».

17. Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων προέτρεψε τους πιστούς να τρέξουν για το εμβόλιο επισημαίνοντας: «Είναι κρίμα να παίρνουν κάποιοι στον λαιμό τους άλλους ανθρώπους».

18. Ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος επισημαίνει ότι «το ζήτημα είναι καθαρά ιατρικό, η Εκκλησία δεν έχει κάποια αρμοδιότητα να αφορίζει το εμβόλιο».

19. Υπέρ του εμβολιασμού είναι και οι μητροπολίτες

Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών Ευσέβιος,

Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος,

Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων,

Αργολίδος Νεκτάριος,

Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος.

20. Ο Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος προχωρά ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας «αμαρτωλούς» όσους δεν εμβολιάζονται.

21. Υπέρ των ιατρικών προσπαθειών είναι και ο Ηλείας και Ωλένης Γερμανός, ο Κορίνθου Διονύσιος, ο Παροναξίας Καλλίνικος και ο Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ.

22. Υπέρμαχοι του εμβολιασμού και της τήρησης των υγειονομικών μέτρων είναι και ο Σύρου Δωρόθεος, ο Σπάρτης Ευστάθιος, ο Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος και ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

23. Ο Κερκύρας Νεκτάριος, ο Κεφαλληνίας Δημήτριος, αλλά και οι Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος, Φθιώτιδος Συμεών και Φωκίδος Θεόκτιστος, είναι θετικοί απέναντι στις επιταγές της επιστήμης για τα οφέλη του εμβολιασμού.

24. Διευκρινίσεις έχει δώσει ο Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομος διαβεβαιώνοντας ότι στη μητρόπολή του τηρούνται τα μέτρα πρόληψης και ότι, επειδή δεν είναι αρνητής των μέτρων, έκανε και τις δύο δόσεις εμβολίου.

25. Στους υπέρ συγκαταλέγονται οι

Κηφισίας Κύριλλος,

Ιλίου Αθηναγόρας,

Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος,

● Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ,

Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιος.

Οι αρνητές

Ο πιο σφοδρός πολέμιος της πανδημίας στις τάξεις των μητροπολιτών ήταν ο μακαριστός πλέον Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, που δεν τηρούσε τα υγειονομικά μέτρα, δεν φορούσε μάσκα και φυσικά δεν είχε εμβολιαστεί. Πλήρωσε με τη ζωή του τις απόψεις του, καθώς προσβλήθηκε από Covid-19, διασωληνώθηκε και κατέληξε ύστερα από έναν μήνα νοσηλείας στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού». «Δεν αφήνει ο Θεός μέσα στον ναό να μολυνθείς» κήρυττε εμφατικά, αλλά τελικά ο ίδιος δεν το απέφυγε.

Στους αρνητές συγκαταλέγονται ακόμη

● ο Κυθήρων Σεραφείμ,

● ο Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας,

● ο Γρεβενών Δαβίδ,

● ο Μάνης Χρυσόστομος,

● ο Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος και ο Ιερισσού Θεόκλητος.

Οι «ναι μεν, αλλά»…

Ο Ιωαννίνων Μάξιμος εμφανίζεται μεν υπέρ του εμβολίου, αλλά πριν από λίγο καιρό είχε τιμωρήσει με αργία δύο ιερείς που κοινώνησαν κόσμο με πλαστικά κουταλάκια, ενώ ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος είχε εκφράσει δυσφορία για τα περιοριστικά μέτρα και είχε μιλήσει για «έξωθεν» και «υπόγειο πόλεμο» κατά της Εκκλησίας.

● Ο Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος δεν παίρνει θέση για τα εμβόλια, αλλά έχει ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών.

● Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ δεν δηλώνει αρνητής ανοιχτά, αλλά τονίζει με νόημα ότι «δεν είμαι εναντίον των μέτρων, των εμβολίων, αλλά να μας εξηγήσουν, να μας λύσουν τα ερωτηματικά».

● Ο Ελασσώνος Χαρίτων δήλωσε ότι ο ιός ήλθε για να αλλάξει τη ζωή μας και προέτρεψε τους πιστούς να μείνουν ενωμένοι και μέσα στην Εκκλησία.

● Ο Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Χρυσόστομος αρνήθηκε να συμβάλει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

● Ομοίως και ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος, διάδοχος του Αμβρόσιου.

● Ο Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος έχει μεν εμβολιαστεί, αλλά εξέφρασε αντιρρήσεις για τα μέτρα υποστηρίζοντας ότι «η Εκκλησία υπέστη μπούλινγκ».

● Ο Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος τάχθηκε υπέρ του εμβολίου «αλλά πρώτα είναι ο Θεός».

Εν τω μεταξύ, πέρα από τις «κεφαλές» των μητροπόλεων, πολλοί είναι οι ιερείς αρνητές και οι πνευματικοί που επηρεάζουν το ποίμνιό τους κατά του εμβολιασμού χρησιμοποιώντας τερτίπια περί πνευματικότητας και, όπως ευρέως λέγεται, «έχουν πάρει στον λαιμό τους» κόσμο που τους ακολουθεί πιστά.

Αυτοί είναι η πραγματική μάστιγα, διότι δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί η δράση τους, τόσο από τα εκκλησιαστικά όργανα όσο και από την πολιτεία. Και το μεγάλο στοίχημα παραμένει, να πειστούν οι ίδιοι τουλάχιστον να κρατούν τις θεωρίες για τον εαυτό τους και να μην επηρεάζουν συνειδήσεις με ολέθρια αποτελέσματα.

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων