Πώς η τεχνολογία ωθεί τους αθλητές στα όριά τους
Η αύξηση της επίδοσης και η ώθηση για την υπέρβαση των ανθρωπίνων ορίων, υπήρξε από την κλασική εποχή «λυδία λίθος» αλλά και διακύβευμα στην πορεία εξέλιξης του ανθρώπου.
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας συντελεί σε αυτήν την τάση που έφτασε να γίνει εργαλείο μιας ανεξέλεγκτης διελκυστίνδας. Σήμερα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί της αθλητικής βιομηχανίας έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο πόλεμο επενδύοντας εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα και την προώθηση στην παραγωγή προϊόντων εξοπλισμού των αθλητών με αιχμή την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Στα εργαστήρια τους ανά τον κόσμο, εργάζονται πυρετωδώς επιστήμονες, γιατροί, εργοφυσιολόγοι, εργομέτρες και προπονητές. Το σώμα του αθλητή του κάθε αθλήματος ξεχωριστά, εξομοιώνεται σε ειδικά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου αναλύονται επιστημονικά όλες οι παράμετροι που δυνητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παραγωγή καλύτερου αθλητικού αποτελέσματος.
Από τα παπούτσια ενός σπρίντερ του στίβου, τα γάντια ενός επαγγελματία οδηγού αγώνων φόρμουλα ένα, τα «έξυπνα» γυαλάκια κολύμβησης ή την ισοθερμική φόρμα του χιονοδρόμου, η αλυσίδα της βιομηχανίας των σπορ έχει αμέτρητους κρίκους και πεδία εφαρμογής για να συνδράμει στην επέκταση των ανθρώπινων ορίων.
Η «φορητή τεχνολογία» (wearable technology) που έχει εδώ και καιρό διαβεί το κατώφλι του αθλητισμού, έφτασε σήμερα να είναι το κυρίαρχο ρεύμα του.
Ο Ρεϊβόν Φουσέ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πέρντιου στην Ιντιάνα, πρώην επαγγελματίας ποδηλάτης, στο βιβλίο του Game Changer, στο οποίο εξηγεί γιατί οι άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση πως ο αθλητισμός είναι το τελευταίο προπύργιο της αξιοκρατίας, καταδεικνύει ότι «ο αθλητισμός αφορά στο πώς θα αποκτήσεις και θα εκμεταλλευτείς το μεγαλύτερο δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, νόμιμο ή παράνομο».
Ωστόσο, ο ανταγωνισμός των μεγάλων εταιριών ίσως να μην εξελισσόταν παράλληλα με το ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών, αν ο ίδιος ο κόσμος των επαγγελματιών αθλητών και των διεθνών ομοσπονδιών των αθλημάτων δεν πιέζε προς την κατεύθυνση της αύξησης των ρεκόρ.
Μοιάζει ειρωνικό το γεγονός πως στο όχι και τόσο μακρινό 2009, η διεθνής ομοσπονδία υγρού στίβου είχε απαγορεύσει το ολόσωμο μαγιό πολυουρεθανίου με τη βοήθεια του οποίου είχαν καταρριφθεί περισσότερα από 130 παγκόσμια ρεκόρ σε διάστημα 18 μηνών. Από τότε όμως άλλαξαν πολλά…
Ο Ανταμ Λούτσιο έκανε από μικρός σπορ σε αναπηρικό αμαξίδιο. Έφτασε να παίξει μπάσκετ στην ομάδα του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα και σήμερα προπονείται στο τρίαθλο με την ελπίδα να γίνει επαγγελματίας και να συμμετάσχει στον περίφημο αγώνα Iron Man πλάι σε αρτιμελείς τριταθλητές.
Ο εξοπλισμός του και με προϊόντα φορητής τεχνολογίας, είναι το κλειδί σε αυτό το προπονητικό του πρόγραμμα.
Όταν με το αναπηρικό αμαξίδιο παίζει μπάσκετ, τρέχει σε μαραθώνιο ή παίζει τένις φορά στο χέρι το έξυπνο ρολόϊ του, ενώ στην πισίνα χρησιμοποιεί τα έξυπνα γυαλάκια κολύμβησης.
Τα έξυπνα αυτά γυαλάκια προβάλλουν μπροστά του παραμέτρους, όπως ταχύτητα, απόσταση, βιομετρικά δεδομένα όπως οι καρδιακοί παλμοί, που τον βοηθούν να παρακολουθεί την αντίδραση του σώματός του στην προσπάθεια την ώρα που κολυμπάει .
Όπως εξηγεί ο Ανταμ Λούτσιο: «Αν είσαι σε θέση να καταγράφεις και να παρακολουθείς τον εαυτό σου σε επίπεδο υποδιαίρεσης του δευτερολέπτου σε μιλισεκόντ και αντιληφθείς και διορθώσεις το λάθος σου, τότε δεν έχεις δικαιολογία να μην πιέσεις τον εαυτό σου στο όριό του».
Η εξάπλωση της φορητής τεχνολογίας στους αθλητές είναι πια ταχύτατη. Αυτές οι βοηθητικές συσκευές είναι σχεδιασμένες να καταγράφουν τη φυσική προσπάθεια, με τρόπο που να μετατρέπουν τον επαγγελματικό αθλητισμό σε υπολογιστική επιστήμη.
Όμως το να φοράει κανείς επάνω του την τεχνολογία για αύξηση της επίδοσης, δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ατομικών αθλημάτων. Στα ομαδικά αθλήματα είναι πλέον διαδεδομένο το σύστημα που χρησιμοποιείται από στην Premier League της Αγγλίας αλλά και από όλες τις ομάδες της NFL στις ΗΠΑ.
Μια τεχνολογία που εφαρμόζεται μέσω ενός «έξυπνου γιλέκου» που φορούν οι αθλητές στη διάρκεια της προπόνησης. Ένα πολύτιμο εργαλείο για τους προπονητές που παρακολουθούν και καταγράφουν την υγεία και την απόδοση των αθλητών τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά και το ρίσκο των τραυματισμών.
Μεταξύ των πιο συναρπαστικών καινοτομιών στον τομέα είναι το TESLASUIT (δεν συνδέεται με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου). Πρόκειται για μια έξυπνη ολόσωμη φόρμα που καταγράφει τόσο την κίνηση όσο και τα βιομετρικά στοιχεία και παρέχει απτική ανάδραση (haptic feedback), δηλ. επικοινωνία μέσω επαφής, αγγίγματος.
Για παράδειγμα, αν εντοπίσει ότι ένας μποξέρ χτυπά γροθιές με κακή τεχνική, θα δώσει έναν ηλεκτρικό παλμό για να τον ενημερώσει.
Ο Σάϊμον Μπάρμπουρ, ειδικός στην ανάλυση αθλητικών επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο Loughborough, στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί ότι «οι ελίτ αθλητές και ομάδες χρησιμοποιούν τη «φορητή τεχνολογία» γιατί μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της νίκης και της ήττας».
«Η φορητή τεχνολογία στον αθλητισμό μπορεί να δώσει μια μη επεμβατική μορφή συλλογής δεδομένων και μια ακριβή απεικόνιση του τι συμβαίνει σε ένα παιχνίδι. Στην ουσία, μπορεί κανείς να καταγράψει πολλαπλά σύνολα δεδομένων χωρίς να παρεμβαίνει άμεσα στην απόδοση του αθλητή».
Είναι πρόδηλο πως οι έξυπνες συσκευές έχουν για τα καλά διεισδύσει στον κόσμο των σπορ και πως το μέλλον του παγκόσμιου αθλητισμού θα είναι όλο και περισσότερο συνδεδεμένο με αυτές .