Γενικά

Γερμανία: Ρεκόρ πωλήσεων σε πολεμικούς εξοπλισμούς

………………..

Ρεκόρ πωλήσεων στον τομέα εξαγωγής όπλων κατέγραψε η Γερμανία το 2021, με έσοδα περίπου 9,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως λόγω της μεγάλης προμήθειας στρατιωτικών εξοπλισμών στην Αίγυπτο.

Αυτό δείχνουν τα προκαταρκτικά ετήσια στοιχεία του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, αφού τα κέρδη της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας αυξήθηκαν κατά 61% σε σχέση με το 2020. Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ της χώρας ήταν το 2019 με έσοδα 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η οικονομική και γεωπολιτική αυτή «επιτυχία» πιστώνεται στην πρώην Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η κυβέρνηση της οποίας σύναψε τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, υπογράφοντας και συμφωνίες τις τελευταίες 9 ημέρες πριν παραδώσει τη σκυτάλη, όταν δηλαδή ήταν «υπηρεσιακή κυβέρνηση». Στο «παρα πέντε» λοιπόν, αναφέρει η DW, η κυβέρνηση Μέρκελ ενέκρινη την πώληση τριών πολεμικών πλοίων από την Thyssenkrupp Marine Systems στην Αίγυπτο και ενός υποβρυχίου στη Σιγκαπούρη, αλλά και την πώληση 16 αμυντικών συστημάτων επίσης στην Αίγυπτο από την Diehl Defence.

Επομένως, μόνο στο Κάιρο πωλήθηκαν όπλα που αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό των συνολικών κερδών, με τις συμφωνίες να φέρνουν 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ στα γερμανικά ταμεία. Η Αίγυπτος έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από ακτιβιστές και οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων για εγκληματικές ενέργειες εις βάρος άλλων λαών, την ώρα που εμπλέκεται σε επεμβάσεις στη Υεμένη και τη Λιβύη, χώρες οι οποίες έχουν παραλυθεί από τον χρόνιο εμφύλιο πόλεμο για τα συμφέροντα της Δύσης.

Ακόμη, η Γερμανία εξήγαγε το 2021 στις ΗΠΑ όπλα αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ προμηθεύει διαχρονικά με πολεμικό εξοπλισμό και την κυβέρνηση του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

efsyn

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας