Κορωνοϊός Κόσμος

Κίνα: Έλεγχος όλων των κατοίκων της Τιαντζίν λόγω εντοπισμού κρουσμάτων Όμικρον

——-

9 Ιανουαρίου 2022 – Associated Press

ΠΕΚΙΝΟ – Οι αριθμοί είναι μικροί, αλλά το μεγάλο λιμάνι της Τιαντζίν μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με το πρώτο οποιουδήποτε μεγέθους ξέσπασμα Όμικρον στην Κίνα, λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο κοντινό Πεκίνο.

Η πόλη άρχισε μαζικά τον έλεγχο των 14.000.000 κατοίκων της την Κυριακή, αφού μια συστάδα από 20 παιδιά και ενήλικες εντοπίστηκε θετική στην COVID-19, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 2 με την παραλλαγή Όμικρον. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ιός κυκλοφορεί, οπότε ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί.

Η Κίνα έχει εντείνει την αυστηρή στρατηγική μηδενικής ανοχής εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου. Η κινεζική πρωτεύουσα βρίσκεται 115 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τιαντζίν και πλήθος κόσμου ταξιδεύει τακτικά από και προς αυτήν, με αυτοκίνητο ή με το τραίνο υψηλής ταχύτητας, διαδρομή που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.

Αλλού, εκατομμύρια άνθρωποι περιορίζονται στα σπίτια τους στη Σιάν και τη Γιουζού, δύο πόλεις που βρίσκονται πιο μακριά αλλά έχουν μεγαλύτερες εστίες. Και στις δύο έχει εντοπιστεί η παραλλαγή Δέλτα. Το ξέσπασμα στην Γιουζού επηρεάζει επίσης την Ζενγκζού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν, 70 χιλιόμετρα βόρεια. Η Ζενγκζού διεξάγει μαζικούς ελέγχους και κλείνει τα σχολεία από τη Δευτέρα.

Τα δύο πρώτα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στο Τιαντζίν ήταν ένα 10χρονο κορίτσι και μια 29χρονη γυναίκα, που εργαζόταν στο εξωσχολικό κέντρο. Και οι δύο είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον. Στην  ιχνηλάτηση των στενών επαφών που ακολούθησε, από το βράδυ του Σαββάτου, άλλα 18 άτομα βρέθηκαν θετικά και 767 αρνητικά.

Μεταξύ των μολυσμένων περιλαμβάνονται 15 μαθητές από 8 έως 13 ετών, η υπάλληλος του εξωσχολικού κέντρου και 4 γονείς. Ο έλεγχος σε ολόκληρη την πόλη πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες. Η Τιαντζίν έκλεισε επίσης ορισμένους σταθμούς του μετρό σε δύο γραμμές, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση.

Η Κίνα είχε αναφέρει προηγουμένως περίπου 12 κρούσματα Όμικρον, τα περισσότερα μεταξύ ατόμων που είχαν έρθει από το εξωτερικό, τα οποία και απομονώθηκαν. Σε μία περίπτωση στα μέσα Δεκεμβρίου, η μόλυνση δεν εντοπίστηκε παρά μόνο αφού το άτομο είχε συμπληρώσει δύο εβδομάδες καραντίνας και εξαπλώθηκε σε λίγες στενές επαφές στη νότια πόλη Γκουανγκζού.

Μετάφραση από: apnews.com

banner-article

Ροη ειδήσεων