Απόψεις Κορωνοϊός

Στήβεν Κάσπερ, Καθηγητής Ιστορικός Nευροεπιστημών, στις ΗΠΑ: “Η… ήπια παραλλαγή Όμικρον”

………………

Όταν μιλούν οι επιστήμονες πριν τις κυβερνήσεις.  Μπορεί να είναι δυσοίωνες οι προβλέψεις  για την εξέλιξη της πανδημίας του αμερικάνου Καθηγητή Κάσπερ, αλλά ας δούμε και αυτήν την πλευρά. Το τραγικό είναι να αποφασίζουν οι κυβερνήσεις και να επενδύουν με “επιστημονικό” μανδύα οι επιστήμονες. Τα παραδείγματα ουκ ολίγα!

far

———————-

Στήβεν Κάσπερ*

Σύντομα καταφθάνει το 2022. Θα σας κάνω μια πρόβλεψη για το τι θα γνωρίζετε για την Κόβιντ-19 μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.

Κατ’ αρχάς, ψάχνετε για μια σύγκριση και ακούτε συνέχεια για τη γρίπη. Μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα θα συνειδητοποιήσετε ότι η σωστή σύγκριση είναι: η φυματίωση πριν από την ύπαρξη των αντιβιοτικών.

Το Όμικρον θα αλλάξει όλη τη θεωρία μας για την προσαρμογή και θα επιβάλει τη μοιρολατρία. Κατά ένα μέρος, αυτό θα το επιβάλει η κόπωση από την πανδημία, κυρίως όμως, όσο πιο ενημερωμένοι είστε τόσο πιο μοιρολάτρες πιθανότατα θα γίνετε μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.

Αρκετοί παράγοντες θα σας ωθήσουν σε αυτό. Πρώτα-πρώτα το γεγονός ότι οι καλύτερες μάσκες περιορίζουν τη μετάδοση, αλλά δεν είναι σε θέση να παρέχουν διαρκή προστασία σε πολλές περιπτώσεις. Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων θα βοηθήσουν, μα η κυκλοφορία του ιού θα είναι τόσο αδιάκοπη, που θα υπάρχει πάντα διαφυγή από την προστασία τους.

Η φυματίωση θα γίνει η κατάλληλη σύγκριση. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις περίθαλψης για την Κόβιντ-19. Αυτές θα είναι σαν τα σανατόρια των περασμένων εποχών. Δεν θα αρχίσουμε να τα χτίζουμε τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο χρόνο, αλλά αυτή θα είναι πλέον η αναπόφευκτη εξειδικευμένη περίθαλψη.

Μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι το Όμικρον καθυστερεί απίστευτα την ιατρική μας πρόοδο. Έχετε συνηθίσει να σκέφτεστε τον εαυτό σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε ως υγιείς. Όμως όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι θα γράφουν μια νέα ιστορία…

Η ιστορία θα είναι για κάποιον με έναν προηγουμένως θεραπεύσιμο καρκίνο που πέθανε από Κόβιντ-19 ή για κάποιον που έχει κάνει επέμβαση μπάι-πας και πέθανε από Κόβιντ-19. Οι επιπτώσεις θα γίνονται όλο και πιο σαφείς, ότι δηλ. ιάσιμες παθήσεις, που μειώνουν την ανθεκτικότητα, θα ενέχουν πλέον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, θα συνειδητοποιήσετε επίσης ότι όλοι όσοι γνωρίζετε γερνούν. Και ξαφνικά θα υπάρξουν πιο αδρές γραμμές σχετικά με τη θνησιμότητα. Θα είναι τα 50ά γενέθλιά σας ή τα 50ά γενέθλια κάποιου αγαπημένου σας. Και το γεγονός της πραγματικής σημασίας του Όμικρον θα σας χτυπήσει.

Η επιδημιολογία θα το αντανακλά αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο στη μείωση της διάρκειας ζωής. Εκεί που πριν μπορούσαμε όλοι εύκολα να φανταστούμε ότι θα ζήσουμε μέχρι τα 80 μας χρόνια και να σκεφτόμαστε ότι κάτι μας κλέβουν  όταν πεθαίνουμε λίγο πιο νωρίς, ο θάνατος στα 60 μας χρόνια θα φαντάζει πιο φυσιολογικός.

Ο θάνατος στα 70 μας θα θεωρείται πολύ φυσιολογικός.

Καθώς θα διαμορφώνονται όλα αυτά, θα αρχίσουν να εμφανίζονται διάφορα αποτελέσματα. Ένα από αυτά θα είναι ότι οι πόλεις θα αρχίσουν και πάλι να φαντάζουν σαν ανθυγιεινά μέρη.

Ένα άλλο είναι ότι το να κάνεις καριέρα στη νοσοκομειακή ιατρική θα είναι λιγότερο ελκυστικό. Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες και οι κλινικές θα βοηθήσουν, αλλά οι λοιμώξεις στα νοσοκομεία θα είναι συχνά  ανεξέλεγκτες.

Η εργασία από το σπίτι θα είναι ιδιαίτερα επιθυμητή.

Και τέλος, αν είστε κάποιας ηλικίας, τίποτα από όλα αυτά δεν θα σας φαίνεται φυσιολογικό. Αλλά για τα παιδιά σας, όλα θα είναι όπως πάντα. Αυτό σημαίνει προσαρμογή.

Φυσικά, μια πρόβλεψη είναι μόνο. Σωστά;

Του Στήβεν Κάσπερ* – Twitter

(Stephen T Casper @TheNeuroTimes)

26 Δεκεμβρίου 2021

 threadreaderapp.com

* Ο Στήβεν Τρέβορ Κάσπερ είναι ιστορικός των νευροεπιστημών και της νευρολογίας, τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κλάρκσον των ΗΠΑ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας