Κοινωνία Κορωνοϊός Τοπικά

Κορωνοϊός / Νέα μέτρα: Μάσκα παντού, ματαίωση εκδηλώσεων, νέο “κύμα” μέτρων μετά τις 3/1

——–

Στο πλαίσιο που λίγο-πολύ ήταν ήδη γνωστό από την Τετάρτη, κινήθηκαν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε για την περίοδο των γιορτών ο υπουργός Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης, αφού «ξόρκισε» με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο λοκντάουν, ανακοίνωσε δύο δέσμες μέτρων.

Η πρώτη αρχίζει από τις 6 το πρωί της Παρασκευής και η δεύτερη αφορά σε διάστημα 15 ημερών από τις 3 Ιανουαρίου και εντεύθεν.

Όσον αφορά στα μέτρα άμεσης εφαρμογής, αυτά είναι τα εξής:

– Υποχρεωτική μάσκα σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους: μάλιστα, ο Θ. Πλεύρης είπε ότι τα διοικητικά πρόστιμα για παράβαση του μέτρου ισχύουν κανονικά.

– Χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν95 σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων δήμων, αλλά και ιδιωτικών, σε δημόσιους χώρους

– Ισχυρή σύσταση στους επισκέπτες από το εξωτερικό, πέραν του PCR 72 ωρών, και για δύο rapid test τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

– Επίσης, ισχυρή σύσταση για rapid test πριν από εξόδους για διασκέδαση.

Όσον αφορά στο δεύτερο στάδιο των μέτρων (από 3/1 και μετά), ο υπουργός Υγείας είπε ότι ακόμα δεν έχουν σχηματοποιηθεί πλήρως, ωστόσο θα αφορούν στους εξής τομείς:

– Διασκέδαση και ψυχαγωγία, με έμφαση στο ωράριο

– Περιορισμούς σε αθλητικές εκδηλώσεις

– Αύξηση της τηλεργασίας.

Αυτό που υπγραμμίστηκε σε όλους τους τόνους είναι ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου, ώστε να κάνει μια αποτίμηση της εφαρμογής των νέων μέτρων και να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα για μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Κατά τον υπουργό Υγείας, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και απλώς η Επιτροπή θα εξετάσει αν χρειάζονται επικαιροποίηση τα πρωτόκολλα, ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά την επαναφορά του SMS για τις μετακινήσεις. Επίσης, είπε ότι οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι κατακόρυφα.

Όσον αφορά στις εκκλησίες, ο Θ. Πλεύρης είπε ότι ισχύει η υποχρεωτικότητα της μάσκας και εκεί, ενώ υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη εμβολιασμού -είτε αρχικού είτε ενισχυτικής δόσης- για τη μεγαλύτερη προστασία από την μετάλλαξη Όμικρον, για την οποία είπε ότι η εικόνα σχετικά με τη νοσηρότητά της θα είναι ξεκάθαρη σε διάστημα 10-15 ημερών.

banner-article

Ροη ειδήσεων