Εμβόλιο / Στο τρίμηνο η τρίτη δόση - Γιατί επισπεύδεται η χορήγησή της / Ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 18

-------

Από τα μεσάνυχτα, σταδιακά, μέχρι τα ξημερώματα, ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση, τρεις μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Η απόφαση επιταχύνθηκε από την αύξηση του ρίσκου λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, σε συνδυασμό με την έλευση του χειμώνα και την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και αφορά όλους τους ενήλικες από 18 ετών οι οποίοι τις επόμενες ώρες θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση.

Επιπλέον, στην απόφαση συνέβαλαν και τα θετικά αποτελέσματα των μελετών στο Ισραήλ για την ενίσχυση της κυτταρικής ανοσίας του πληθυσμού, μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με την επίσπευση της τρίτης δόσης, μετά το σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν η κυβέρνηση, γνωστοποίησε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης.

Όπως ανακοίνωσε, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα καταλήγει στην χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης από τους έξι στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω.

Όσον αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ για ραντεβού, ενώ υπάρχουν και αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Εκτίμησε δε σε 2 εκατ. τους πολίτες που μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 97 ακόμη θανάτους από κορωνοϊό και σχεδόν 700 διασωληνωμένους. Στα 6.201 τα νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.699 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.032 στη Θεσσαλονίκη και 308 στην Κρήτη.

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 41501 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

Ειδήσεις με Διάρκεια

Send this to a friend