Ο θάνατος στον ΗΣΑΠ
Πρόσφατα, μονοπώλησε το δημοσιογραφικό – και όχι μόνο – ενδιαφέρον η υπόθεση του θανάτου του 41χρονου Πέτρου Γιάμαλη, που σκοτώθηκε στη Γραμμή 1 της ΣΤΑ.ΣΥ., όταν οι εργαζόμενοι που επέβαιναν σε λειαντική μηχανή αναγκάστηκαν να πηδήξουν στις ράγες για να γλυτώσουν από την πρόσκρουσή της με συρμό του ΗΣΑΠ. Άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του μετρό Σπύρο Ρεβύθη, στη συγκεκριμένη μηχανή λείανσης είχε παρουσιαστεί ξανά πρόβλημα εκτροχιασμού στον σταθμό «Βικτώρια». Και η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ευθύνες στη ΣΤΑ.ΣΥ. που πρέπει να αναζητηθούν.
«Οι υπεύθυνοι της ΣΤΑ.ΣΥ. μίλησαν για πρόβλημα στα φρένα του ειδικού οχήματος λείανσης, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις συνάδελφοι, αλλά κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι αυτήν την ώρα γιατί παρουσιάστηκε το πρόβλημα, εάν και πότε είχε συντηρηθεί το όχημα, αν η εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Περιμένουμε από τις αρμόδιες αρχές τη διερεύνηση του δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για το δυστύχημα.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ έβγαλαν μια ανακοίνωση – καταπέλτη για τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ., με την οποία θέτουν πέντε – αναπάντητα προς το παρόν – ερωτήματα:
1. «Ελέγχθηκε το ιδιωτικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών πριν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυό μας; Και αν ναι, από ποιον φορέα;».
2. «Εξετάστηκε εάν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρησή του, πότε και από ποιον;».
3. «Η εργολαβική εταιρεία, που έχει αναλάβει το έργο, τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας;».
4. «Είναι αλήθεια ότι είχε σημειωθεί ξανά βλάβη στο ίδιο μηχάνημα; Εάν ναι, πότε και από ποιον ελέγχθηκε η αποκατάστασή της;».
5. «Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει τη συνοδεία εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. σε μηχανοκίνητες εργασίες αναδόχων;».
«Η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη. Οφείλει να δώσει απαντήσεις και να σταματήσει να βάζει, ανεξέλεγκτα, στο δίκτυο ιδιωτικά, εργολαβικά συμφέροντα, που στον βωμό του κέρδους αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζομένων» καταλήγει η ανακοίνωση.
Νίκη εργαζομένων στον Πειραιά
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στην προβλήτα 2, στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά – τον οποίο διαχειρίζεται ο κινεζικός κολοσσός COSCO –, όταν χτυπήθηκε από γερανογέφυρα.
Οι πρώτες πληροφορίες μάλιστα ήταν κάπως παραπλανητικές, καθώς ανέφεραν ότι ο εργαζόμενος είχε ολοκληρώσει τη βάρδια του και χτυπήθηκε όταν γύρισε να πάρει κάποιο προσωπικό του αντικείμενο που είχε ξεχάσει. Γρήγορα όμως αποκαλύφθηκε η αλήθεια, ότι ο άτυχος άνθρωπος χτυπήθηκε εν ώρα εργασίας, και μάλιστα ύστερα από συνεχόμενες βάρδιες στις οποίες υποχρεώθηκε να εργαστεί.
Οι συνάδελφοι του θύματος ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν δυναμικά να διαλευκανθεί αμέσως η υπόθεση του δυστυχήματος του συναδέλφου τους, να δημιουργηθεί επιτροπή υγιεινής κι ασφάλειας, να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες και τα δωδεκάωρα, να μετατραπεί η πόστα σε εξάωρη και να υπογραφεί ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι πέτυχαν να αποδεχτεί η COSCO τα τρία βασικά αιτήματά τους, δηλαδή τις πεντάωρες πόστες, την κατάργηση των κόντρα βαρδιών και τη δημιουργία επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας.
Τρεις νεκροί στην Εύβοια
Τον περασμένο Απρίλιο τρεις εργαζόμενοι που εκτελούσαν εργασίες εργολάβου στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ έχασαν τη ζωή τους όταν χτυπήθηκαν από 20.000 Volt, ενώ ένας ακόμη τραυματίστηκε. Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν σε βάθος τις συνθήκες και τα αίτια που προκάλεσαν το εργατικό δυστύχημα και να αποκαλύψουν εάν και ποιες ακριβώς ήταν οι ελλείψεις, οι αδυναμίες και τα κενά που υπήρχαν στην ασφάλεια των εργαζομένων που τελικά στοίχισαν τη ζωή τους.
Κατά τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών του εργατικού δυστυχήματος και των ευθυνών που υπάρχουν είναι επιτακτική, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες νέων εργατικών ατυχημάτων στο μέλλον.
«Επειδή οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ έχουν το θλιβερό προνόμιο των εργατικών ατυχημάτων με τον “αόρατο εχθρό”, που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα», η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καλεί όλους τους εργαζόμενους να προνοούν και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, γιατί «τίποτα δεν αξίζει όσο η ανθρώπινη ζωή», καταλήγει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα το 2019 παρουσίασαν μείωση 4,3% σε σχέση με το 2018. Από το σύνολο των 5.107 εργατικών ατυχημάτων του 2019, τα 3.544 αφορούσαν άνδρες και τα 1.563 γυναίκες. Αντίστοιχα το 2018, από το σύνολο των 5.336 εργατικών ατυχημάτων, τα 3.745 αφορούσαν άνδρες και τα 1.591 γυναίκες.
Τα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα ανήλθαν σε 51 το έτος 2019, από τα οποία τα 49 αφορούσαν άνδρες και τα δύο γυναίκες. Αντίστοιχα, το 2018 ανήλθαν σε 46, από τα οποία τα 41 αφορούσαν άνδρες και τα πέντε γυναίκες.
Από τα 5.107 εργατικά ατυχήματα το έτος 2019, τα περισσότερα συνέβησαν σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών (745 ατυχήματα) και σε άτομα της ηλικιακής ομάδας 35-39 ετών (738 ατυχήματα).
Ωστόσο υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό εργατικών ατυχημάτων που δεν καταγράφεται ποτέ, διότι αφορά είτε ανασφάλιστους εργαζόμενους που δεν έχουν καμία προστασία και δεν καταγγέλλουν το ατύχημα είτε εργαζόμενους που δεν αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές το ατύχημά τους εν ώρα εργασίας υπό τον φόβο της απόλυσης.