Κοινωνία Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Έκτακτο βοήθημα σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμΕΑ / Ποιους αφορούν οι εξαγγελίες

——

Έκτακτο βοήθημα 900 ευρώ στους υγειονομικούς, αλλά και 250 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο και σε 173.000 πολίτες με αναπηρία, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής όπου διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα των ανατιμήσεων, μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος χαρακτήρισε την παρατηρούμενη παγκόσμια κρίση τιμών πρόσκαιρο φαινόμενο που αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

«Η μεγάλη υπερπροσπάθεια στήριξης εν μέσω του κορονοϊού δημιούργησε και στην Ελλάδα σημαντικά αλλά πρόσκαιρα ελλείμματα. Γι’ αυτό και οι από εδώ και στο εξής οι κινήσεις μας πρέπει να είναι σημαντικές και μετρημένες» είπε ο πρωθυπουργός. «Πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα τις παροχές. Και λυπάμαι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να λέει στο δημόσιο διάλογο πλήρως ακοστολόγητα μέτρα» σημείωσε και πρόσθεσε πως ο ίδιος θα προσθέσει ακόμη 3 πρωτοβουλίες: «Πρώτον, όπως συνέβη και το 2020, 100.000 ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού, ένα μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους καταβληθεί άμεσα εντός Δεκεμβρίου. Δεύτερον, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα, ύψους 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρω για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Το ίδιο ακριβώς επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία».

Τα μέτρα αφορούν σε σχεδόν 1 εκατομμύριο δικαιούχους και κοστολογούνται στα 338,5 εκατ.ευρώ, ενώ θα δοθούν στους δικαιούχους στα τέλη Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα θα λάβουν

1. 90 εκατομμύρια ή από μισό μισθό ο καθένας, περίπου 100.000 υγειονομικοί και εργαζόμενοι ΕΚΑΒ

2. από 250 ευρώ 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και 50 ευρώ επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος

3. από 250 ευρώ πρόσθετο βοήθημα 173.000 άτομα με αναπηρία

Τα κριτήρια υπό τα οποία θα δοθούν, προβλέπουν τα εξής:

Υγειονομικοί “πρώτης γραμμής“: Θα δοθεί επίδομα, ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού. Η πληρωμή θα γίνει με την μισθοδοσία στα τέλη Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ.

Αναμένεται το βοήθημα να λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Ευάλωτοι συνταξιούχοι: Θα μοιραστούν συνολικά 205 εκατομμύρια ή από 250 – 350 ευρώ για τους περισσότερους δικαιούχους, ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη.

Την επιδότηση θα λάβουν περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Τα κριτήρια θα είναι:

· να έχουν δηλώσει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ το πολύ, δηλαδή εισοδήματα από συντάξεις μέχρι και 600 ευρώ μηνιαίως (για συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στο 2021 μπορεί και να δικαιούνται με υψηλότερη σύνταξη)

· ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

· συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού μέχρι 200.000 ευρώ αθροιστικά για όλο το νοικοκυριό.

Και αυτή η ενίσχυση θα καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ύψος ενίσχυσης: 250 ευρώ και, επιπλέον, από 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη.

Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Το κόστος θα ανέλθει στα 205 εκατ. ευρώ.

ΑμΕΑ: Θα δοθεί ενίσχυση 250 ευρώ για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες.

· Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ.

Ωστόσο ανάπηροι οι οποίοι λαμβάνουν μεν την σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα ΟΠΕΚΑ, αλλά όχι το επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, φαίνεται ότι χάνουν το βοήθημα.

· Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου.

Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας