Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος του ίδιου μήνα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν η καταβολή θα γίνει σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις. Αυτό, ωστόσο, που ενδιαφέρει τους φορολογούμενους είναι τι αλλαγές θα επιφέρει στην τσέπη τους ο νέος ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι χαμηλότερος για την πλειονότητα των φορολογουμένων.
Με δεδομένο ότι τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ αυξήθηκαν, λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και της ένταξης πολλών νέων περιοχών, δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις εκ μέρους του ΥΠΟΙΚ.
Οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν την υιοθέτηση χαμηλότερων συντελεστών φόρου, μεγαλύτερων εκπτώσεων-απαλλαγών και διαφοροποιημένων κλιμάκων για τον νέο ΕΝΦΙΑ.
Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022, για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.
Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από 30% για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αξίας από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για ακίνητη περιουσία 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%. Από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.
Προσφάτως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ δεν θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι το 2022 περισσότεροι Έλληνες να πληρώνουν ακόμα χαμηλότερο φόρο.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα (θα ενσωματώνεται στον κύριο φόρο), αλλά και τη διατήρηση του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα (πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή).
Μένει να διαφανεί, ωστόσο, αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού τους.
Σήμερα πάντως για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰.
Ειδικά, για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.
Για το 2021, όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,2 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,01 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο. Κατά συνέπεια, ο συνολικός φόρος για τα νομικά πρόσωπα εφέτος ανέρχεται σε 494,2 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, 7.180.009 φυσικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.
Αν δεν άλλαζε τίποτε στους συντελεστές, με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, τότε ο συνολικός φόρος θα διαμορφωνόταν σε κάτι περισσότερο από 2,8 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή θα επιβαλλόταν επιπλέον φόρος 200 έως 250 εκατ. ευρώ.
Βέβαια αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, όταν και άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα εξουδετερώσουν τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογούμενους.
Τα «κορωνοχρέη»
Το ενδεχόμενο να παραταθεί κατά έξι μήνες η αποπληρωμή των λεγόμενων κορωνοχρεών για κλάδους όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο, που πλήττονται από την πανδημία, εξετάζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών και των χρεών που δημιούργησε η πανδημία, αντί να ξεκινήσει 1η Ιανουαρίου 2022, να μετατεθεί για την 1η Ιουλίου 2022.
Αναμένονται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση, αφού όχι μόνο δεν μειώνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, αλλά δεν αποκλείεται να δούμε και νέες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής. Η νέα επιδότηση δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και τα 25-28 ευρώ τον μήνα.
Έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας θα ανοίξει μέχρι την προσεχή Δευτέρα 15 Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά το ύψος των τελών κυκλοφορίας, δεν αναμένονται αλλαγές σε σχέση με τα περυσινά ποσά. Η μόνη αλλαγή για φέτος αφορά την πληρωμή τους. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet, και να επιλέξουν την ενότητα «Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων».
Από τους πίνακες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής προκύπτει ότι οι συντάξεις μετά το 2060 βαίνουν μειωμένες… έως και 50%! Και αυτό γιατί καταργούνται οι ελάχιστες εγγυήσεις του προηγούμενου νόμου (νοητό επιτόκιο ύψους 1,3%) και στο εξής, βάσει του άρθρου 61 του νέου νόμου 4826/2021, οι παρεχόμενες εγγυήσεις είναι μόνο έως το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι.