Νάουσα

Ξεκινά η Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ στον Δήμο Νάουσας  

 Ξεκινά τις επόμενες ημέρες και στον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, η οποία αποτελεί ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), με σκοπό τη συλλογή αντικειμενικών πληροφοριών με μεγάλη ανάλυση στο σύνολο της χώρας, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Η απογραφή διενεργείται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε δέκα χρόνια, με ενιαία πρότυπα και μεθόδους. Στη χώρα μας έχει ολοκληρωθεί η Απογραφή Κτιρίων, ενώ η αντίστοιχη Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 πρόκειται να διενεργηθεί κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021.

Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών έχει σκοπό τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής του κράτους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας προς την  Ε.Ε. και διεθνείς οργανισμούς.

Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας της νόσου του Covid-19, η συλλογή των στοιχείων τροποποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες Απογραφές.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο πληθυσμός να απογραφεί ηλεκτρονικά μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής εφαρμογής (ηλεκτρονική αυτοαπογραφή) μέσω του ιστότοπου Gov.gr.

Απογραφείς που έχει διορίσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα διανείμουν προσεχώς σε κάθε κατοικία ειδικούς φακέλους, οι οποίοι θα περιέχουν κωδικό πρόσβασης στην ειδική ιστοσελίδα και πληροφοριακό υλικό. Για κάθε ενδεχόμενη ερώτηση ή πρόσθετη πληροφορία που ενδέχεται να χρειαστούν οι απογραφόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με απογραφέα της ΕΛΣΤΑΤ για να τους κατευθύνει. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοαπογραφής, η Απογραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω συνέντευξης, λαμβανομένων όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Eπισημαίνεται ότι  οι Απογραφείς της ΕΛ.ΣΤΑΤ θα είναι εφοδιασμένοι α) με την ταυτότητά τους, β) με την ειδική κονκάρδα της ΕΛ.ΣΤΑΤ και γ) με ειδικό έντυπο που θα έχει τη φωτογραφία τους και την πρωτότυπη σφραγίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, με αφορμή  την επικείμενη έναρξη της Απογραφής, επισημαίνει τα ακόλουθα: «Η Απογραφή είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία που διεξάγεται το έτος 2021,  στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Ως Δήμος στηρίζουμε την διαδικασία και καλούμε τους συμπολίτες μας να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό το έργο των απογραφέων για το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα αυτής της Απογραφής θα είναι καθοριστικά και εξαρτώνται πολλά για τον δήμο μας τα επόμενα χρόνια, καθώς τα αριθμητικά και πληθυσμιακά δεδομένα ενός δήμου είναι καίριας σημασίας για χρηματοδοτήσεις, εντάξεις έργων σε προγράμματα και χρηματοδοτικά «εργαλεία», δράσεις δημόσιας υγείας και λοιπές πρωτοβουλίες που θα μπορεί να αναλάβει η δημοτική αρχή προς όφελος των κατοίκων της. Καλούμε, λοιπόν, τους κατοίκους του Δήμου μας να απογραφούν εδώ, ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον της περιοχής μας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε για να κάνουμε τον τόπο μας δυνατότερο!».

banner-article

Ροη ειδήσεων