Εργασία Νάουσα

Σωματείο εργαζομένων στη “Βαρβαρέσος”: Είμαστε 5 μήνες απλήρωτοι – Η εργοδοσία έχει αποκομίσει άπειρα κέρδη από τον ιδρώτα μας

——–

Σήμερα στη Νάουσα το Σωματείο εργαζομένων στη “Βαρβαρέσος” έδωσε συνέντευξη τύπου σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγαζόμενοι στην επιχείρηση. Εισηγητης ο Πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Κουτσουπιάς.

Μεταξύ των άλλων ανέφερε:

“Εδώ και 5 μήνες, είμαστε απλήρωτοι. Τίθεται, λοιπόν, ζήτημα επιβίωσης.”

“Οι όποιες κατά καιρούς υποσχέσεις της εργοδοσίας, ποτέ δεν τηρήθηκαν”

“Η εργοδοσίας εκβιάζει τους εργαζόμενους να πάψουν να διεκδικούν”

“Δίνουμε τη μάχη ενάντια σε παλιούς και νέους αντεργατικούς νόμους.”

“Η εργοδοσία έχει αποκομίσει, χρόνια τώρα, άπειρα κέρδη από τον δικό μας ιδρώτα”

“Αξιοποιώντας λοιπόν σήμερα την πείρα των εργαζομένων, του λαού της περιοχής που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σφοδρή επίθεση των βιομηχάνων και των κυβερνήσεων τους, αποκαλύπτεται πως η ευημερία της εργοδοσίας προϋποθέτει βαρβαρότητα και νέα βάσανα για τους εργαζόμενους.”

“Έχουμε ως οδηγό μας τη μεγάλη νίκη των λιμενεργατών της COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά, τον αγώνα της e- food.”

“Παίρνουμε πρωτοβουλίες, μπαίνουμε μπροστά ώστε να αγωνιστούμε για να μην βυθιστεί στην φτώχεια ο λαός και οι εργαζόμενοι της Νάουσας , εξαιτίας της ακρίβειας, των ανατιμήσεων στην ενέργεια , τη θέρμανση και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.”

Τέλος κλείνοντας κάλεσε το επόμενο διάστημα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια, τις διακοπές ρεύματος και την ενεργειακή φτώχεια που φέρνει η περιβόητη πράσινη ανάπτυξη για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ολόκληρη η εισηγητική ομιλία του Προέδρου του Σωματείου, Παναγιώτη Κουτσουπιά, έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, σας καλωσορίζουμε στη σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιείται σε μια περίοδο κινητοποιήσεων με βάση τα οξυμένα προβλήματά μας και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.

Δεν είμαστε μόνο εμείς απλήρωτοι. Δεν έχουμε μόνο εμείς τέτοια προβλήματα. Όπου κι αν βρεθείς, συναντάς απλήρωτους ή και κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Απλήρωτους αγρότες που εγκαταλείπουν τη γη και την παραγωγή, μαγαζάτορες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, νέους που εγκαταλείπουν την περιοχή μας. Τέσσερα (4) χρόνια τώρα, αντιμέτωποι με την απληρωσιά, δύο (2) χρόνια αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, την άρνησή της να ανοίξει συζήτηση για υπογραφή ΣΣΕ, να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός παλιών και νέων εργαζόμενων.

Εδώ και 5 μήνες, είμαστε απλήρωτοι. Τίθεται, λοιπόν, ζήτημα επιβίωσης, μιας και το διάστημα της απληρωσιάς μεγαλώνει και με βάση την τελευταία ανακοίνωση της εργοδοσίας. Δεν έχουμε ,  δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα (λογαριασμοί, δάνεια, σπουδές  παιδιών, ασθένειες κλπ). Πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν λεφτά ούτε για τη μετακίνησή τους στη δουλειά.

Οι όποιες κατά καιρούς υποσχέσεις της εργοδοσίας, ποτέ δεν τηρήθηκαν. Αποχωρούν έμπειροι εργαζόμενοι-τεχνικοί, χάνοντας δικαιώματα. Η αβεβαιότητα, η άσχημη κατάσταση που επικρατεί, είχε ως αποτέλεσμα να μετρήσουμε πρόωρους θανάτους συναδέλφων μας και οξυμένα προβλήματα υγείας, που λόγω των τραγικών ελλείψεων στις μονάδες υγείας, είμαστε αναγκασμένοι να χρυσοπληρώσουμε  ιδιωτικές κλινικές, εξεταστικά κέντρα κλπ.

Πέρα από την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, είμαστε αντιμέτωποι και με την απειλή κλεισίματος του εργοστασίου και την επιδίωξη της να φορτωθεί σε εμάς η ευθύνη, επειδή βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις. Σας θυμίζουμε πως πέρυσι, σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο εργασίας, που έγινε  με δική μας πρωτοβουλία, ο εκπρόσωπος  της εργοδοσίας δήλωσε πως: «…το εργοστάσιο έπρεπε να είχε κλείσει εχθές…». Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, «εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι».

Έχουμε να κάνουμε με ιδεολογήματα της εργοδοσίας, για να εκβιάσει τους εργαζόμενους να πάψουν να διεκδικούν, τη στιγμή μάλιστα που με δική τους ευθύνη απαξιώνεται η παραγωγή, ενώ η επιχείρηση έχει όλες τις δυνατότητες να παράγει άριστα προϊόντα (μηχανήματα, εξοπλισμός, έμπειρο προσωπικό και επιστημονικό δυναμικό κλπ).

Το Δ.Σ του σωματείου μας, με συλλογικές διαδικασίες, 2,5 χρόνια τώρα οργάνωσε την πάλη για την καταβολή δεδουλευμένων, την υπογραφή ΣΣΕ, την κάλυψη απωλειών.

Εξαντλήσαμε όλες τις διαδικασίες με ΣΕΠΕ Ημαθίας, υπουργείο εργασίας. Ενημερώσαμε στη βουλή τις κοινοβουλευτικές ομάδες, συζητήθηκε στη βουλή (με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ), όμως, ο υπουργός έκανε ότι δεν άκουσε,  το πρόβλημα  παραμένει και οξύνεται.

Οργανώσαμε παραστάσεις σε δήμο  και ΔΕΗ (για να μη κοπεί το νερό και  ρεύμα), στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με αίτημα να δοθεί -μέσω του ΟΑΕΔ- επίδομα 3000 ευρώ σε όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους, να μη πλειστηριαστεί σπίτι απλήρωτου εργαζόμενου. Επίσης κάναμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΕΟΔΥ , τεχνική επιθεώρηση εργασίας για να παρθούν μέτρα προστασίας.

Δίνουμε τη μάχη ενάντια σε παλιούς και νέους αντεργατικούς νόμους, ήμασταν μαζί με τους αγρότες στη μάχη για τις καταστροφές, μαζί με το εργατικό κέντρο και άλλα σωματεία στη μάχη ενάντια στις πολιτικές που άφησαν χωρίς γιατρούς-προσωπικό τις μονάδες υγείας. Συμπαραστάθηκαν στο δίκαιο αγώνα μας , σωματεία, εργατικό κέντρο Νάουσας , ομοσπονδία  (ΟΕΚΙΔΕ). Οργανώθηκε συγκέντρωση και πορεία στην πόλη.

Οργανώσαμε Γ.Σ-συζητήσεις, ενημερώναμε τους εργαζόμενους. Πήραμε όλα τα μέτρα που έπρεπε να τηρηθούν για να προστατέψουμε την υγεία τη δική μας και των συναδέλφων μας στο χώρο εργασίας.

Πάρθηκαν μέτρα προστασίας, μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, δε χάθηκαν μισθολογικά-ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καλέσαμε υγειονομικό (μέλος ΠΟΕΔΗΝ) στο εργοστάσιο με βάση τη θέση μας για μαζικό εμβολιασμό και ενάντια στην υποχρεωτικότητα. Έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους κόντρα στην «ομοψυχία», την «ατομική» ευθύνη που παπαγαλίζει η κυβέρνηση μαζί με τους συμβιβασμένους στην ΓΣΕΕ, που απ την έναρξη της πανδημίας δήλωσαν πως όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον κορωνοϊό.

Ενημερώσαμε τους εργαζόμενους για το νόμο που μετά από 100 χρόνια στην χώρα μας καταργεί το 8ωρο,  τσακίζει ό,τι  έχει απομείνει όρθιο από τα δικαιώματά μας, χτυπά το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, ενισχύοντας την εργασιακή εκμετάλλευση.

Νόμοι αντεργατικοί, που αποτελούν συνέχεια όλων των προηγούμενων. Νόμοι κατά παραγγελία των βιομηχάνων,  με τεράστιες  επιπτώσεις στο ήδη πενιχρό εισόδημά μας, στη σωματική-ψυχική υγεία των εργαζόμενων.

Δηλώνουμε πως  δεν συμμορφωνόμαστε με τους αντεργατικούς νόμους. Έγινε υπόθεση των εργαζομένων, γι’ αυτό και οργανώσαμε κινητοποιήσεις και απεργίες, οι οποίες περιφρουρήθηκαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Αγαπητοί μας καλεσμένοι, συναδέλφισσες συνάδελφοι

Το επιχείρημα της εργοδοσίας πριν λίγους μήνες ήταν:….με καθυστερούν οι τράπεζες ….εγώ δεν έχω να σας πληρώσω…..

Εμείς όμως ξέρουμε ότι:

  1. Η εργοδοσία έχει αποκομίσει, χρόνια τώρα, άπειρα κέρδη από τον δικό μας ιδρώτα, βέβαια δεν ξέρουμε σε ποια τράπεζα ή «μπαούλο» βρίσκονται, ξέρουμε όμως πως επένδυσε σε ενέργεια -τουρισμό

  2. Ξέρουμε πολύ καλά πως για να δώσουν λεφτά οι τράπεζες, ο πρώτος όρος που βάζουν είναι η μείωση του εργατικού κόστους, το χουμε ζήσει αυτό.

Τα τελευταία 10 χρόνια πήρε «ζεστό» χρήμα αλλά:

  • Πρότεινε 2 μήνες εκ περιτροπής εργασία «για να σωθεί η επιχείρηση» όπως μας ανακοινώσε και πήγε στους 9.

  • Προσέλαβε νέους εργάτες με 511 και 586 ευρώ και μείωσε στους παλιούς εργάτες 16% δήθεν για ένα χρόνο και φτάσαμε τα 8 χρόνια

  • Πριν ενάμισι χρόνο ξαναπήρε λεφτά, εμείς όμως παραμένουμε απλήρωτοι και πολλοί εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή με 530 ευρώ

Αυτή είναι η πραγματικότητα

Κάθε φορά που η εργοδοσία έπαιρνε λεφτά δήλωνε:…..η επιχείρηση αποκτά βιώσιμη προοπτική…διεισδύει σε νέες αγορές… καινοτόμες δράσεις, λαμπρό μέλλον, εξαγωγές.

ΝΑΙ έτσι είναι. Μόνο που εμείς είμαστε απλήρωτοι 5 μήνες τώρα, μειώθηκε το εισόδημά μας, η ζωή μας χειροτέρεψε.

Η υπομονή που ζητά από εμάς η εργοδοσία ταυτίζεται με την υπομονή που ζητούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Πέρασε από το εργοστάσιο ο Τσίπρας μας είπε  πως βρήκε έναν πολύ καλό επιχειρηματία και ανακοινώσε   ¨δίκαιη ανάπτυξη¨

Μετά ήρθε στην κυβέρνηση ο Μητσοτάκης, ήρθε στο εργοστάσιο ο Γεωργιάδης (υπουργός ανάπτυξης) και ο Βεζυρόπουλος (υφυπουργός οικονομικών) και έταξαν νέα χρηματοδότηση στην εταιρία, διαπίστωσαν λαμπρή προοπτική της επιχείρησης και ανακοίνωσαν «ανάπτυξη για όλους»  Ξέχασαν όμως φαίνεται πως εμείς είμαστε απλήρωτοι!

Έχει καεί η ¨γούνα¨ μας από την ανάπτυξή τους που είτε έτσι- είτε αλλιώς τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους είναι οδυνηρά.

Το βιώνουμε χρόνια τώρα, η επιχείρηση ¨Βαρβαρέσος¨, όπως και όλοι οι βιομήχανοι, ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος  και όταν αυτό εμποδίζεται από τον ανταγωνισμό, την απελευθερωμένη αγορά ή όταν μειώνεται το ποσοστό κέρδους τότε μειώνουν παραγωγή, οδηγούν στην απαξίωση ή και στο κλείσιμο των εργοστασίων.

Ζωντανό το  παράδειγμα στην περιοχή μας με τον «ευεργέτη» Λαναρά, επιδοτήθηκε ξανά και ξανά, αρχικά μετέφερε μεγάλο μέρος της παραγωγής στο εξωτερικό, μαζί με άλλες 270 επιχειρήσεις του κλάδου( κυρίως Βουλγαρία), εκμεταλλεύτηκαν χιλιάδες εργαζόμενους και μετά κλείσανε, στέλνοντας τους στην ανεργία, αφού πρώτα επιδοτηθήκανε με 550 εκατομμύρια ευρώ( στα πλαίσια της τότε ¨οικονομικής ανασυγκρότησης  των Βαλκανίων¨ )

Γνωρίζουμε πολύ καλά τα οδυνηρά, για τους εργαζόμενους αποτελέσματα στην περιοχή μας, όταν ¨σύρθηκαν¨ πίσω από ιδεολογήματα της εργοδοσίας και των ξεπουλημένων της ΓΣΕΕ στο αίτημα…¨δώστε λεφτά στο Λαναρά¨…μείναν άνεργοι και απλήρωτοι, εκατομμύρια χρέη στο ΙΚΑ-εφορία-ΔΕΗ-νερό κλπ, που σήμερα εμείς πληρώνουμε με ασήκωτους φόρους, συντάξεις ψίχουλα κλπ.

Ξέρουμε πολύ καλά τα αποτελέσματα (κυρίως της προηγούμενης κυβέρνησης) που εκμεταλλευόμενη  την μεγάλη ανεργία και στα πλαίσια της ¨κοινωνικής οικονομίας¨ προσπάθησαν να μετατρέψουν τους εργάτες σε αφεντικά. Έτσι χάθηκαν οριστικά δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Ξέρουμε πως οι βιομήχανοι του κλάδου μας, δίπλα στα Γιαννιτσά-Κιλκίς-Θες/νίκη, όπως και σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αβγατίσουν τα κέρδη που αποκόμισαν για 10ετίες από τον μόχθο των εργαζομένων,αφού πρώτα ζήτησαν και πήραν ¨τσάμπα¨ χρήμα, (κλεμμένα από τις δικές μας τσέπες) φοροαπαλλαγές και προνόμια, έκλεισαν τα εργοστάσια και στράφηκαν σε άλλους κλάδους με μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους.

Το τελευταίο ιδεολόγημα της εργοδοσίας, που πρόσφατα ανακοίνωσε, είναι η εύρεση ¨αξιόπιστου επενδυτή¨ ο οποίος θα πληρώσει τους εργαζόμενους, δεν θα απολύσει κανέναν και θα υπογράψει ΣΣΕ. Δηλαδή πάλι υπομονή.Είναι φανερό πως πρόκειται για καθησυχαστικές δηλώσεις γιατί ο όποιος επενδυτής(αν υπάρχει), θα αξιοποιήσει όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο για να μας τσακίσει.

Φίλες και φίλοι

Ο κλάδος της κλωστ/γίας-ιματισμού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα και στην περιοχή μας, για το πώς ένας κλάδος αναγκαίος για τη χώρα μας, ικανός να αναπτυχθεί με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν(κλιματολογικές συνθήκες, βαμβάκι, εργοστάσια, έμπειροι εργάτες, αγρότες, επιστημονικό δυναμικό) τελικά οδηγείται σε εξαφάνιση. Πολύ απλά γιατί μοναδικό κριτήριο των βιομηχάνων είναι το κέρδος.

Αποδεικνύεται πως δεν τους νοιάζει τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι, ούτε πως θα εξασφαλιστεί η επάρκεια ένδυσης στη χώρα μας. Το βιώνουμε και στην περιοχή μας, εκατοντάδες εργαζόμενοι-επιστήμονες άνεργοι, αναξιοποίητοι, κλειστά εργοστάσια.

Από το 1987 που έκλεισε το πρώτο εργοστάσιο(ΥΦΕΝ) μέχρι το 2012 που έκλεισαν όλα τα εργοστάσια των Λαναράδων και 2 μικρά (Κούντη-Παπαφίλλιπα) χάθηκαν 4 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην κλωστ/ργία-ιματισμό στην περιοχή μας.

Η πόλη της Νάουσας από 25 χιλιάδες πληθυσμό έφτασε κάτω από 15 χιλιάδες, η ίδια κατάσταση και στα χωριά.

Πρέπει επίσης να πάρουμε υπόψη πως το κλείσιμο των εργοστασίων δεν το πλήρωσαν μόνο οι απολυμένοι-άνεργοι κλωστ/ργοι, το πλήρωσαν μαγαζάτορες, ελεύθεροι επαγγελματίες.. Το πληρώνουν ξανά με τους εκατοντάδες απλήρωτους. Το πληρώνουν τα παιδιά μας που εγκαταλείπουν την περιοχή

Αξιοποιώντας λοιπόν σήμερα την πείρα των εργαζομένων, του λαού της περιοχής που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σφοδρή επίθεση των βιομηχάνων και των κυβερνήσεων τους, αποκαλύπτεται πως η ευημερία της εργοδοσίας προϋποθέτει βαρβαρότητα και νέα βάσανα για τους εργαζόμενους.

Αγαπητοί μας καλεσμένοι

Έχει σημασία να θυμηθούμε τι έλεγε η ¨Βαρβαρέσος¨ όταν μετακόμιζαν ή έκλειναν τα εργοστάσια στην περιοχή μας… ¨εμείς μένουμε εδώ¨ ,¨πληρώνουμε ¨…¨δίνουμε δουλειά …¨αγαπάμε τον τόπο μας ¨…Τα χρόνια περνάν οι εργάτες όμως δεν ξεχνάν.  Αξίζει επίσης να θυμηθούμε τί δήλωνε στον τοπικό τύπο για τους νόμους που ψηφίζονταν στην Βουλή:

¨…κύριο μέλημά μας είναι η εφαρμογή των νόμων χωρίς να τους χαρακτηρίζουμε φιλεργατικούς ή αντεργατικούς…¨

Δεν έχουμε αυταπάτες, το ίδιο θα κάνει και ο όποιος ¨επενδυτής¨

Αξίζει να θυμηθούμε πως διαχρονικά η επιχείρηση ¨Βαρβαρέσος¨ απέλυσε πρωτοπόρους εργάτες, έκανε ομαδικές απολύσεις , ήταν η πρώτη επιχείρηση στην περιοχή που απασχόλησε ¨νοικιασμένους¨ εργάτες, απέλυσε μωρομάνα , έβαζε  τους εργαζόμενους να υπογράφουν ότι δήθεν παρακολουθούν ¨εκπαιδευτικά σεμινάρια¨ κι εξασφάλιζε τσάμπα χρήμα μέσω ΟΑΕΔ.

Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα πως:

  • ¨Καλοί ή κακοί εργοδότες¨

  • ¨Ευεργέτες ή όχι¨

ΜΑΣ ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ

Αποδεικνύεται πως οι κυβερνήσεις αλλάζουν τα προβλήματα όμως παραμένουν και οξύνονται. Το λέμε αυτό γιατί το ¨εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της χώρας¨ όπως το ¨βάφτισε¨ η σημερινή κυβέρνηση, έφερε νέες ανατροπές στα δικαιώματά μας, ανάκαμψη των κερδών για τους λίγους και όχι για τις ανάγκες των πολλών.

Το Δ.Σ του σωματείου μας κοντά 3 χρόνια τώρα, έδωσε μάχες για το σύνολο των προβλημάτων που μας βασανίζουν. Ο αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα δυνάμωσε. Η οργάνωση αυτών των αγώνων δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Όταν για παράδειγμα πριν μήνες η εργοδοσία με γραπτή ανακοίνωση έλεγε πως με βάση το νόμο η απεργία είναι παράνομη, οι εργαζόμενοι απέργησαν και περιφρούρησαν την απεργία. Όταν πρόσφατα, παραμονή απεργίας, ανακοίνωσαν τον νέο ¨επενδυτή¨ που θα μας ¨σώσει¨, την επομένη μέρα απεργίας αδράχτι-γρανάζι δε γύρισε.

Αποδείχτηκε πως η διέξοδος βρίσκεται στην συσπείρωση των εργαζομένων, πραγματική πρόοδος για μας τους εργαζόμενους είναι να απολαμβάνουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε, γιατί  η ανάπτυξη της τεχνολογίας, της επιστήμης μπορεί να αξιοποιείται για τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

Τις επόμενες μέρες προετοιμαζόμαστε και με την νομική διατύπωση εργοστασιακής ΣΣΕ ,θα ακολουθήσουμε συλλογικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, θέλουμε  να πουν τη γνώμη τους όλοι οι εργαζόμενοι γιατί η υπογραφή ΣΣΕ είναι αποκλειστική ευθύνη των εργαζομένων

Παίρνοντας υπόψη την νέα οικονομική κρίση, τις τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα , τρόφιμα , είναι ανάγκη να έχουμε αυξήσεις στους μισθούς και άλλες παροχές που θα διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.  Να έχουμε ασφαλέστερες συνθήκες δουλειάς , ώστε να προστατεύεται η υγεία μας. Η πρόταση μας για υπογραφή ΣΣΕ δεν θα έχει να κάνει μόνο με τις απώλειες.  Τα δικαία αιτήματα μας είναι ένα βήμα πιο κοντά στις ανάγκες μας. Όμως το δίκαιο δεν φτάνει να το έχουμε, παλεύουμε γι΄ αυτό γιατί κανένας δεν μας χάρισε τίποτα.  Φυσικά η υπογραφή ΣΣΕ θα εξαρτηθεί από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, την συσπείρωση τους στο σωματείο, από την δύναμη και την αντοχή τους.

Φιλές και φίλοι

Μετά από ένα μήνα το υπουργείο εργασίας , η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το δίκαιο αίτημα μας να δοθεί σ΄ όλους τους απλήρωτους εργαζόμενους επίδομα μέσω ΟΑΕΔ 3000 ευρώ.

Φρόντισαν  όμως όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις να δώσουν άπειρο χρήμα μέσω ΟΑΕΔ και στην επιχείρηση  Βαρβαρέσος ( είτε  για προσλήψεις εργαζομένων , είτε για δήθεν εκπαίδευση εργαζομένων.)

Σήμερα πιο εύκολα βγάζουμε σημαντικά συμπεράσματα:

  1. Θα είχαμε φθάσει ως εδώ, αν από την αρχή, από το 2010 είχαμε αντιμετωπίσει αγωνιστικά τις αντεργατικές αλλαγές που επέβαλε η εργοδοσία, βασισμένη στους μνημονιακούς νόμους, στην αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ .

  2. Μπορούμε να αφήνουμε τα δικά μας συμφέροντα, των οικογενειών μας, των παιδιών μας, της νέας γενιάς, τα συμφέροντα της τάξης μας να τα διαχειρίζονται οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις;

Από την πρώτη στιγμή το ΔΣ μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες ,βάλαμε πλώρη με αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να μπει φρένο στα σχέδια της εργοδοσίας, να δοθεί λύση άμεσα στα προβλήματα που αυτή μας δημιούργησε,  έχουμε ως  οδηγό μας τη μεγάλη νίκη των λιμενεργατών της COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά, τον αγώνα της e- food.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τους λέμε το εξής:  μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε ότι οι εργάτες ενωμένοι σαν μια γροθιά, πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια, θα καταφέρουμε να ορίσουμε μόνοι μας χωρίς προστάτες και σωτήρες, χωρίς τα παράσιτα της κοινωνίας , το δικό μας μέλλον.

Βασικά συμπεράσματα από εδώ και μπρος στην πάλη μας, στους καθημερινούς μας αγώνες, για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Για την διεκδίκηση της ικανοποίησης όλων των σύγχρονων αναγκών μας.

Διεκδικούμε:

  • Τα δεδουλευμένα , την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, την κατάργηση του άθλιου Διαχωρισμού παλιών και νέων εργαζομένων.

  • Να μην κοπεί ρεύμα η νερό , να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι απλήρωτου εργάτη.

  • Παίρνουμε πρωτοβουλίες , μπαίνουμε μπροστά ώστε να αγωνιστούμε για να μην βυθιστεί στην φτώχεια ο λαός και οι εργαζόμενοι της Νάουσας , εξαιτίας της ακρίβειας, των ανατιμήσεων στην ενέργεια , τη θέρμανση και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Καλούμε το επόμενο διάστημα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια , τις διακοπές ρεύματος και την ενεργειακή φτώχεια που φέρνει η περιβόητη πράσινη ανάπτυξη για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Κουτσουπιάς Παναγιώτης

Πρόεδρος ΔΣ σωματείου

Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Νάουσας

Αναπληρωτής Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κλωστ/γων – Ιματισμού και δέρματος Ελλάδας

banner-article

Ροη ειδήσεων