Κορωνοϊός Κόσμος

Η Κούβα ανοίγει ξανά για τον κόσμο με «όπλο» τον εμβολιασμό

———-

Τα κουβανέζικα εμβόλια βρίσκονται υπό εξέταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως η αποτελεσματικότητά τους είναι εμφανής στα επιδημιολογικά δεδομένα του νησιού. Τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν μειωθεί

Η Κούβα πρόκειται να άρει τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες στα μέσα Νοεμβρίου, έχοντας υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στον πληθυσμό της με τα εγχώρια εμβόλια κατά της CoViD-19.

Από τις 15 Νοεμβρίου, η Κούβα θα ξεκινήσει να ζητά μονάχα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατο PCR τεστ από όσους επιθυμούν να την επισκεφτούν, καταργώντας τα προηγούμενα μέτρα της που ήταν από τα αυστηρότερα στην περιοχή της Καραϊβικής. Το μέχρι τώρα πρωτόκολλο απαιτεί περίοδο καραντίνας και πολλαπλά PCR τεστ.

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, με τουλάχιστον 90% του πληθυσμού να έχει κάνει έστω μία δόση από τα εγχώρια εμβόλια τριών δόσεων ( Κούβα: Στην πρώτη θέση των εμβολιασμών παγκοσμίως με το 90% να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση)..

Τα κουβανέζικα εμβόλια βρίσκονται υπό εξέταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως η αποτελεσματικότητά τους είναι εμφανής στα επιδημιολογικά δεδομένα του νησιού. Τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, έπειτα από μία κορύφωση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Με τέσσερις νέους θανάτους τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, η Κούβα έχει συνολικά 8240 απώλειες από την πανδημία, περίπου της μισές της Ελλάδας, με συγκρίσιμα μεγέθη πληθυσμού.

Αυτό είναι αποτέλεσμα και του σχεδόν πλήρους κλεισίματος του τουρισμού, με την κυβέρνηση να επιλέγει να προτεραιοποιήσει την ασφάλεια του πληθυσμού από τα τουριστικά έσοδα, που το 2019 έφτασαν να αντιπροσωπεύουν το 10,6% του ΑΕΠ. Από τον αριθμό των τεσσάρων εκατομμυρίων τουριστών το έτος πριν την πανδημία, η Κούβα δέχτηκε μόλις 200.000 φέτος, με 100.000 ακόμα να αναμένονται, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χουάν Κάρλος Γκαρσία.

Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι εξαιρετικά σημαντικά για την χώρα και λόγω του σκληρού εμπάργκο από τις ΗΠΑ, που περιορίζει σημαντικά το διεθνές εμπόριο με την Κούβα. Έτσι, η χώρα της Καραϊβικής θα αναμένει μία αναθέρμανση του τουρισμού από το επόμενο έτος, «οπλισμένη» με έναν πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό και έχοντας την ταμπέλα του ασφαλούς προορισμού.

info-war.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων