Βέροια Εργασία

Συλλαλητήριο χθες στη Βέροια ενάντια στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και  μεγαλοεργοδοτών

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες στη Βέροια με πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια  στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών, που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Ομιλητής ήταν ο Γιάννης Τσεχελίδης μέλος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ημαθίας.

Ο ομιλητής αφού ανακοίνωσε ότι ταυτόχρονα σ’ όλη τη χώρα πραγματοποιούνται ανάλογα συλλαλητήρια, μεταξύ των άλλων είπε:

Είναι αναγκαίο “να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα.”
Κατάγγειλε  το νέο νόμο “έκτρωμα” Χατζηδάκη και τα εργοδοτικά εγκλήματα με αυτό το τελευταίο στην στην COSCO.

Τόνισε ότι η «δίκαιη  ανάπτυξη»  που ευαγγελίζεται  ο ΣΥΡΙΖΑ και η « βιώσιμη  ανάπτυξη» της  ΝΔ  είναι όψεις  του  ίδιου νομίσματος.

Αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας στο Νομό αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Ημαθίας “τα νοσοκομεία μας έχουν ήδη φρακάρει λόγω έλλειψης προσωπικού  με την  κατάσταση  να χειροτερεύει μετά  τις αναστολές  στο χώρο της Υγείας. Περίπου  120 εργαζόμενοι κι από τα  δυο νοσοκομεία του νομού βρίσκονται σε αναστολή  εδώ και δυο μήνες.”

Στηλίτευσε τον “άθλιο  διαχωρισμό  των εργαζομένων σε  εμβολιασμένους  και  ανεμβολίαστους  που εξυπηρετεί  μονάχα  τους στόχους της κυβέρνησης  και των μεγαλοκλινικαρχών.”

Κατάγγειλε ότι “η κυβέρνηση έχει πάρει σκούπα και σαρώνει τα πάντα στο διάβα της για να μπορέσουν τα μεγάλα μονοπώλια να αναπτυχθούν, να βγάλουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.”

Για να κλείσει λέγοντας ότι “Η λύση  είναι οι αγώνες μας, η οργάνωση μας! Εκεί βρίσκεται η δύναμή μας! Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό”

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Τσεχελίδη έχει ως εξής:

Χαιρετίζουμε σήμερα από αυτό το βήμα όλους τους εργαζόμενους, τους συλλόγους , όλους τους συνδικαλιστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά των σωματείων με σκοπό να οργανώσουμε τα επόμενα μας βήματα ώστε να προβάλλουμε επιθετικά, να παλέψουμε τα δίκαια αιτήματά μας, κόντρα στους νόμους που θέλουν να μας επιβάλλουν η εργοδοσία και το κράτος της.

Σήμερα σε όλη την χώρα διαδηλώνουν εργαζόμενοι, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε κοινή δράση και αγώνα για να μπλοκαριστεί η αντεργατική επίθεση κυβέρνησης και  μεγαλοεργοδοτών και να μείνει στα χαρτιά ο γνωστός νόμος- “έκτρωμα” του Χατζηδάκη.

Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων για ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα.

Δε δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:

  • να δουλεύουν οι εργαζόμενοι  χωρίς ωράριο στο εμπόριο , με εξαντλητικές βάρδιες στην βιομηχανία, εφτά μέρες τη βδομάδα χωρίς ξεκούραση . Να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες με την τηλεργασία όπως στον  κλάδο  της πληροφορικής  πληροφορικής και στις υπηρεσίες.

  • Δεν δεχόμαστε τη στιγμή που οι βιομήχανοι της κομπόστας στο ροδάκινο να κολυμπάνε στα κέρδη , οι εργαζόμενοι να λιποθυμάνε από τη ζέστη, να απολύονται επειδή διαμαρτύρονται για καλύτερους όρους εργασίας , να αγωνιούν για το αν θα πάρουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας για λίγους μήνες.Χωρίς ΣΣΕ με τον κατώτατο μισθό που είναι νόμος στον κλάδο των τροφίμων, ή με μισθούς των 400€ και 500€ με απλήρωτες υπερωρίες .

  • να μετράμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων, και να βλέπουμε, στους χώρους δουλειάς μας, δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους από τον κορονοϊό, αφού ο λαός μας παραμένει απροστάτευτος και το δημόσιο σύστημα υγείας σμπαραλιασμένο.

  • Δε δεχόμαστε το εισόδημα μας να εξαντλείται στο πρώτο δεκαήμερο, με την αύξηση του ενοικίου, του νερού, του ρεύματος, του τηλέφωνου και τώρα τον χειμώνα και της θέρμανσης  .Με  την ακρίβεια  στα βασικά  είδη λαϊκής κατανάλωσης  να καλπάζει  την ίδια στιγμή που οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες βουλιάζουν στα χρέη.

  • Δε δεχόμαστε τα παιδιά μας να είναι καταδικασμένα στην αμορφωσιά σε ένα σχολείο που μετατρέπεται και αυτό σε δυσβάσταχτο κόστος για τις φτωχές οικογένειες. Να πληρώνουν οι γονείς από τη τσέπη τους για βάψιμο, προτζέκτορες , ράπιντ τεστ για τα παιδιά τους .

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Θέλουμε και από εδώ να καταγγείλουμε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα το νέο εργοδοτικό έγκλημα, έγκλημα που μπορούσε να είχε αποφευχθεί, έγκλημα για το οποίο οι εργαζόμενοι και το σωματείο στις προβλήτες της COSCO είχαν προειδοποιήσει.

Αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος μεσαίωνας στο γκέτο της εταιρίας στο λιμάνι του Πειραιά, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών.

Και δεν είναι μόνο στην COSCO, είναι και  τα δεκάδες «ατυχήματα» και εγκλήματα στους διανομείς, τα καθημερινά εργατικά στα εργοστάσια που συγκαλύπτονται από την εργοδοσία  ή  από  το  φόβο των ίδιων των εργατών  για να μη χάσουν τη  δουλειά τους.

Και σε όλα αυτά να προστεθούν  και οι  απολύσεις  πρωτοπόρων  συνδικαλιστών από χώρους δουλειάς όταν μαζί με τον αγώνα για δικαιώματα διεκδικούν και μέτρα ασφαλείας όπως έγινε με τον πρόεδρο  του  σωματείου  στην εταιρεία  που  εκμεταλλεύεται το χρυσό στη Χαλκιδική

Η έλλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η εντατικοποίηση και οι ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους βρίσκονται συνάδελφοι πίσω από τα χιλιάδες εργατικά «ατυχήματα».

Συναδέλφισσες  και  συνάδελφοι,

και  η  «δίκαιη  ανάπτυξη»  που ευαγγελίζεται  ο ΣΥΡΙΖΑ και η « βιώσιμη  ανάπτυξη» της  ΝΔ  είναι όψεις  του  ίδιου νομίσματος .Προϋποθέτουν  ακόμα περισσότερο  ξεζούμισμα   για  τους εργαζόμενους  και  τους  συνταξιούχους. Στο  βωμό του  καπιταλιστικού κέρδους  θυσιάζονται  οι  ζωές  των εργαζομένων.

Τα στοιχεία που αυτοί οι  ίδιοι δημοσιοποιούν είναι τρομακτικά!

Τα τελευταία 17 χρόνια έχουν καταγραφεί συνολικά 107.617 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα 2.039 είναι θανατηφόρα! Με άλλα λόγια, κάθε μέρα συμβαίνουν περίπου 19 εργατικά «ατυχήματα και κάθε τρεις μέρες ένας εργάτης χάνει τη ζωή του!

Αυτήν την εργασιακή ζούγκλα της εντατικοποίησης, της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο, τις απλήρωτες υπερωρίες μέχρι θανάτου, χωρίς μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας των εργαζομένων, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ήρθε να νομιμοποιήσει ο νόμος Χατζηδάκη!

Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO ήδη βρίσκονται σε κινητοποίηση για να μη θρηνήσουν άλλους νεκρούς.

Η θλίψη τους είναι και δική μας, η οργή τους είναι και δική μας, ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας! Ενώνουμε την φωνή μας στα δίκαια αιτήματα τους:

ΤΩΡΑ Να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους για αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα

ΤΩΡΑ Να παρθούν όλα τα Μέτρα Προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και σε κάθε χώρο δουλειάς

Και ταυτόχρονα με τα εργοδοτικά εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά στους χώρους δουλειάς, τα τελευταία χρόνια έχουμε και ζητήματα με την πανδημία, που και εκεί κυβέρνηση και εργοδοσία διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε χιλιάδες κρούσματα καθημερινά. Στην Ημαθία  ξεπερνάμε  τα 100 ημερησίως,  με τα νοσοκομεία μας να έχουν ήδη φρακάρει λόγω έλλειψης προσωπικού  με την  κατάσταση  να χειροτερεύει μετά  τις αναστολές  στο χώρο της Υγείας. Περίπου  120   εργαζόμενοι κι από τα  δυο νοσοκομεία του νομού βρίσκονται σε αναστολή  εδώ και δυο μήνες . Το  υπάρχον προσωπικό έχει  ξεπεράσει ήδη τα  όρια  της ανθρώπινης αντοχής καθώς  καλείται  με χίλια ζόρια να  ανταπεξέλθει στις ανάγκες  των ασθενών  με  τον κορονοϊό. Παράλληλα ασθενείς  με  χρόνια ή άλλης φύσης νοσήματα  περιμένουν  μήνες  για  κάποιο  ραντεβού ή  εξαναγκάζονται  να βάλουν  βαθειά το χέρι  στην τσέπη  για  να  βρουν  την υγειά  τους.

Αποδεικνύεται  πως  ο άθλιος  διαχωρισμός  των εργαζομένων σε  εμβολιασμένους  και  ανεμβολίαστους  εξυπηρετεί  μονάχα  τους στόχους της κυβέρνησης  και των μεγαλοκλινικαρχών  για  να προχωρήσει  γρηγορότερα  η  παραπέρα εμπορευματοποίηση   της  υγείας του  λαού μας. Ο ίδιος ο  πρωθυπουργός  αναφέρθηκε  σε  συγχωνεύσεις  νοσοκομείων  εν  μέσω  μάλιστα  πανδημίας . Η κυβέρνηση  συνεχίζει  την απαράδεκτη  τακτική της ενεργοποίησης  του  κοινωνικού  αυτοματισμού και  την επίκληση της ατομικής ευθύνης στιγματίζοντας  όσους  δεν  έχουν εμβολιαστεί  τη  στιγμή  που όλο  αυτό  το διάστημα  η  διαχείριση και η  αντιμετώπιση  της πανδημίας  από την πλευρά  της μόνο θυμηδία   μπορεί να προκαλέσει. Με υγειονομικά πρωτόκολλα  λάστιχο  κατά πως βολεύει  τους μεγαλοεπιχειρηματίες  του  τουρισμού  και  την μεγαλοεργοδοσία .Την ίδια στιγμή  που τα  παιδιά  μας  στοιβάζονται  σαν σαρδέλες  στα σχολικά λεωφορεία ή   στριμώχνονται   σε  τάξεις κλουβιά  και κοντένειρ .Μάλιστα  το  υπουργείο παιδείας  μετά  το περσινό φιάσκο  με  τις μάσκες  αλεξίπτωτα  και  τα παγουρίνο πέρασε φέτος  σε  πιο …  ρηξικέλευθρα   μέτρα  καταργώντας   και  συγχωνεύοντας  πάνω  από 1000  τμήματα  στα σχολεία  πανελλαδικά.

Και την ώρα που τα νοσοκομεία της Πόλης και του Νομού καλούνται με χίλια ζόρια να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με κορονοϊό, παραμένουν εκτός ασθενείς άλλων παθήσεων.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την ανάγκη να γίνει πράξη άμεσα  η απαίτηση των εργαζομένων και του λαού της πόλης μας που από την πρώτη στιγμή φώναζαν για την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα και την σοβαρή ενίσχυση της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς συναλλαγής ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων.

Με τα  μέτρα που πήρε και συνεχίζει να παίρνει η κυβέρνηση στόχος της είναι να ενισχύσει το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να ξεπλύνει τις εγκληματικές της ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας. Τις ευθύνες της για το τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, για την ανύπαρκτη ΠΦΥ, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η κυβέρνηση έχει πάρει σκούπα και σαρώνει τα πάντα στο διάβα της για να μπορέσουν τα μεγάλα μονοπώλια να αναπτυχθούν, να βγάλουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.  Δεν είναι τυχαίο πως ακριβώς αυτή την περίοδο επιλέξανε για να εφαρμόσουν τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη, έναν νόμο που δημιουργεί το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης, για σαρωτικό χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Αυτό  είναι το  φόντο  της ανάπτυξής  τους  που μας σερβίρουν

Όλο και περισσότερο ξεφτίζει το επιχείρημα πως από την ανάπτυξη θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, πως οι νόμοι που ψηφίζονται μπορούν να είναι καλοί και για τους μεν και για του δε. Ρεκόρ κερδών και αφίξεων φέτος στον Τουρισμό. Και αυτή την περίοδο γυρνάνε οι καραβιές των εργαζόμενων που δούλευαν 12ωρα χωρίς ρεπό στα νησιά και τη Χαλκιδική, και περιμένουν να βγάλουν το χειμώνα τους με επιδόματα, όσοι τα δικαιούνται και αυτά.

Δεν υπάρχει πλέον χώρος για αυταπάτες:

Άραγε πόσο πιο ξεκάθαρο μπορεί να γίνει το τι ακριβώς έχει σαν προτεραιότητα το κράτος των εργοδοτών, όταν διαφημίζει πακέτα επενδύσεων, Ταμεία ανάκαμψης και μεσοπρόθεσμα, την ίδια στιγμή που τα καμένα της Εύβοιας σήμερα είναι πλημμυρισμένα, αφού δεν δόθηκε ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα;

Η κυβέρνηση λειτουργεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα όταν είναι να προασπίσει τα συμφέροντά της και των εργοδοτών, όπως φάνηκε και μπροστά στην ελληνογαλλική συμφωνία, στην αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά είναι πολύ αργή σε ότι αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, αφού δεν έκανε το παραμικρό για να αποτρέψει τις προχτεσινές πλημμύρες στην Β. Εύβοια.

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία, και τίποτα δεν γίνεται μόνο από έναν κακό υπουργό, ή μια κακή κυβέρνηση. Είναι επιλογή ενίσχυσης των επιχειρηματιών. Είναι  καθαρά ταξική  επιλογή.

Συναδέλφισσες  και  συνάδελφοι , η  κυβέρνηση , τα υπόλοιπα  αστικά κόμματα  και τα παπαγαλάκια  τους στα ΜΜΕ θέλουν  να κάνουν το μαύρο άσπρο , να  μας παρουσιάσουν  την  ζοφερή  πραγματικότητα   που ζούμε  οι  εργαζόμενοι  σαν κάτι  φυσιολογικό  έτσι  ώστε  να  αποδεχτούμε  τη μοίρα  μας  και  να σκύψουμε  το κεφάλι. Εμείς λέμε  ότι  αυτή  δεν είναι ζωή  που  να χωράει  τις σύγχρονες ανάγκες μας ,  δεν συμβιβαζόμαστε  με το  μεροδούλι-μεροφάι.

Υπάρχει λύση  για  να βγούμε στο ξέφωτο

Η λύση  είναι οι αγώνες μας, η οργάνωση μας! Εκεί βρίσκεται η δύναμή μας!

Με οδηγό τις μάχες που δώσαμε συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

Να μπουν στο φουλ οι μηχανές για να δυναμώσει το μέτωπο σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης. Να οργανώσουμε σχέδιο μάχης για να εξασφαλίσουμε πως τα συνδικάτα θα φτάσουν και στο τελευταίο χώρο δουλειάς.

Σε όποιον σκέφτεται πως ο νόμος ψηφίστηκε και δεν γίνεται τίποτα πια, να μεταφέρουμε την πείρα από τους εργαζόμενους στην efood, που χωρίς ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, χωρίς 50%+1, χωρίς να λογαριάζουν τους αντισυνδικαλιστικούς νόμους, οργάνωσαν τη μάχη τους και νίκησαν και συνεχίζουν τον αγώνα τους. Αντίστοιχα, σε εκατοντάδες περιπτώσεις, τα συνδικάτα με την αποφασιστικότητα και τη μαζικότητά τους, ακύρωσαν τους νόμους ενάντια στην διαδήλωση, στη λειτουργία τους, όπως οι εργαζόμενοι της Νηματουργίας στο Βαρβαρέσο εδώ στο νομό  μας ,οι οποίοι πέταξαν στο κάδο των αχρήστων ακόμα και τον απεργοκτόνο νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου που η μια κυβέρνηση δίνει προίκα στην άλλη.

Με ένα τέτοιο τρόπο θα κάνουμε πέρα τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, του ΕΚΒ, μιας σειράς ομοσπονδιών, που βιάζονται να αλλάξουν τα καταστατικά τους ώστε να συμβαδίζουν με τις επιθυμίες της εργοδοσίας. Ήδη στο ΕΚ Κατερίνης  έκαναν  συνέδριο με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ένα ΕΚ που ήταν κλειστό 2 χρόνια

Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, ο  μόνος δρόμος για να κάνουμε πράξη το πλαίσιο πάλης μας.

Συντονιζόμαστε για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς γιατί εμείς δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι τον 21ο αιώνα.

  • ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, λέμε όχι στις ατομικές συμβάσεις, και σε όλες τις ευέλικτες μορφές εργασίας που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε μισή ζωή, και μισά δικαιώματα.

  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση – Αχτσιόγλου ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού και όχι της κοροϊδίας του 2%.

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και του πρόσφατου νόμου εκτρώματος Χατζιδάκι.

  • Είναι ώριμο σήμερα να ζούμε με σύγχρονα δικαιώματα και ωράριο, τώρα, σήμερα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

  • Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας και των σύγχρονων μορφών εκμετάλλευσης.

  • Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους, χωρίς αστερίσκους, προϋποθέσεις και εξαιρέσεις.

  • Επιστροφή των κλεμμένων από  τις συντάξεις  τωναπόμαχων της δουλειάς.

Καλούμε τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία στις αντεργατικές διατάξεις.

Κλιμακώνουμε την πάλη μας με συσκέψεις μέσα στους χώρους δουλειάς, με ΓΣ στα σωματεία μας, με αγώνες για τις καθημερινές διεκδικήσεις. Με αγώνα για την δημιουργία νέων μαχητικών επιχειρησιακών σωματείων στους χώρους δουλειάς, που θα υπογράφουν με τον αγώνα τους Ε.Σ.Σ. που θα καταργούν στην πράξη το νόμο Χατζιδάκι.

Κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα τον αγώνα μας, παίρνοντας πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της ακρίβειας που σπάει κόκαλα στην εργατικές οικογένειάς. Μπαίνουμε μπροστά για τα ζητήματα της υγείας και της πανδημίας με πρωτοβουλίες μέσα στους χώρους για ενημέρωση και δράση για την προστασία της υγείας.

Από αύριο κιόλας με όλα τα παραπάνω οργώνουμε όλους τους χώρους δουλειάς, διαφωτίζουμε και οργανώνουμε τους εργαζομένους, δημιουργούμε κλίμα αγωνιστικό σκοπό την οργάνωση απεργίας μέσα στον Δεκέμβρη.

Αυτές οι διεκδικήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο να μπουν μπροστά, γιατί… Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό!!!!

Καλή  δύναμη  στους  αγώνες !

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας