Κόσμος Οικονομία

Απάτη εκατομμυρίων αποδείχτηκε το κρυπτονόμισμα Squid

……………

Εύη Τσιριγωτάκη

Ένα ψηφιακό νόμισμα εμπνευσμένο από τη δημοφιλή σειρά του Netflix «Squid Game» έχασε σχεδόν όλη την αξία του, καθώς αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για απάτη.

Μέσα σε λίγες ημέρες η τιμή του Squid– όπως ονομάζεται το κρυπτονόμισμα- αυξήθηκε κατά 2.500%. Ωστόσο, πολλοί το επέκριναν επειδή δεν επέτρεπε στους επενδυτές να τα πουλήσουν. Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για μία απάτη γνωστή ως «τράβηγμα» του χαλιού («rug pull»). Αυτό σημαίνει ότι οι δημιουργοί του κρυπτονομίσματος ρευστοποιούν όσα νομίσματα έχουν στην κατοχή τους, με αντάλλαγμα πραγματικό χρήμα. Αυτή η κίνηση οδηγεί σε δραστική πτώση της αξίας του.

Οι προγραμματιστές του Squid έχουν εξαφανιστεί με περίπου 3,38 εκατ. δολάρια σύμφωνα με τον ιστότοπο τεχνολογίας Gizmodo.

Το «Play-to-earn» είναι το κρυπτονόμισμα όπου οι άνθρωποι αγοράζουν μάρκες για χρήση σε διαδικτυακά παιχνίδια και μπορούν να κερδίσουν περισσότερες μάρκες τις οποίες μπορούν αργότερα να ανταλλάξουν με άλλα κρυπτονομίσματα ή εθνικά νομίσματα.

Την περασμένη Τρίτη, το Squid διαπραγματευόταν μόλις στο 1 σεντ. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα η τιμή του είχε εκτιναχθεί σε πάνω από 2.856 δολάρια. Η αξία του έχει πλέον κατακρημνιστεί κατά 99,99%, ανέφερε ο ιστότοπος δεδομένων κρυπτονομισμάτων CoinMarketCap.

Το Squid είχε παρουσιαστεί ως ένα εικονικό νόμισμα το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πληρώσει ένα νέο διαδικτυακό παιχνίδι εμπνευσμένο από τη σειρά του Netflix – η οποία αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που αναγκάζονται να συμμετέχουν σε θανατηφόρα παιδικά παιχνίδια για να κερδίσουν χρήματα.

Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα κρυπτονομισμάτων είχαν επισημάνει διάφορες ενδείξεις ότι επρόκειτο για απάτη. Το πιο ενδεικτικό ήταν ότι οι επενδυτές που αγόραζαν τα Squid δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν μετά. Οι επικριτές είχαν υπογραμμίσει ότι η ιστοσελίδα του κρυπτονομίσματος περιείχε πολλά ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Η ιστοσελίδα και οι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούσαν τα εικονικά νομίσματα, έχουν πλέον εξαφανιστεί.

«Πρόκειται για ένα από τα πολλά συστήματα που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι υποστηρικτές κρυπτονομισμάτων για να παρασύρουν τους αφελείς μικροεπενδυτές», δήλωσε στο BBC ο οικονομολόγος Έσγουαρ Πρασάντ του Πανεπιστημίου Cornell.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι οι αγοραστές θα πρέπει να είναι ενήμεροι όταν αγοράζουν κρυπτονομίσματα, καθώς δεν υπάρχει σχεδόν καμία ρυθμιστική εποπτεία.

Το Squid ήταν διαθέσιμο προς πώληση σε αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων συμπεριλαμβανομένων των PancakeSwap και DODO, τα οποία επιτρέπουν στους αγοραστές να συνδέονται απευθείας με τους πωλητές.

«Στις μέρες μας νέα κρυπτονομίσματα μπορούν να εισαχθούν σε αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια την πρώτη ημέρα της δημιουργίας τους, χωρίς να περάσουν από καμία ρύθμιση ή επιμέλεια», δήλωσε ο Τζίναν Ουγιάνγκ από την εταιρεία Openmining με έδρα τη Σιγκαπούρη.

BBC

ertnews

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ