Βέροια: Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Νόρας Πυλόρωφ “Έρωτας μάγος”- Οι στόχοι της γραφής του και οι συμβολισμοί του
Παρουσιάστηκε απόψε στη Βέροια το 5ο βιβλίο της Νόρας Πυλόρωφ “Έρωτας μάγος”, εκδόσεις Ελληνικά γράμματα από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλέκο Χατζηκώστα κι από την βιβλιοπώλη και φίλη της συγγραφέως Τασούλα Χριστοδούλου. Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε από το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο κι από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας.
Παρόλο που ο κόσμος στον Πολυχώρο της Ελιάς ήταν ελάχιστος, εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των σημερινών κρουσμάτων πανελλαδικά και της σταθερής πρωτιάς που συνεχίζει να κρατάει η Ημαθία στην ξέφρενη κούρσα της πανδημίας, προκαλώντας φόβο, η παρουσίαση ήταν άμεση και ζεστή κι αυτό οφείλονταν και στους ανθρώπους που παρουσίαζαν αλλά και στην προσωπικότητα της ίδιας της συγγραφέως.
Την συγγραφέα αλλά και τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τα βιβλία της αποκάλυψε η Τασούλα Χριστοδούλου, που διατηρεί μια μακροχρόνια φιλία μαζί της, μέσα από εύστοχες ερωτήσει της και ενδιαφέρουσες απαντήσεις που δόθηκαν.
Πέρα από τη συγγραφική δράση της Πυλόρωφ που κλείνεται σε πέντε μέχρι τώρα βιβλία, την κατοχή της γλωσσών που της έδωσαν της ευχέρεια της ικανότατης μεταφράστριας, οι ερωτήσεις αποκάλυψαν τον τρόπο γραφής, το είδος της έρευνας που γίνεται πριν από το βιβλίο, τη διαφορά του πέμπτου βιβλίου από τα προηγούμενα, τους μηχανισμούς με τους οποίους στήνονται και κινούνται οι ήρωές της, τον ρόλο της παιδικής ηλικίας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Νόρα Πυλόρωφ:
– Ξεκίνησα να γράφω το 2004 και αυτή η πρώτη επαφή με τη γραφή μ’ έκανε να αναρωτηθώ πώς ζούσα μέχρι τότε χωρίς να γράφω.
– Γράφω συνειρμικά και αυθόρμητα, πηγαία.
– Οι ήρωές μου κάνουν κουμάντο στο βιβλίο μου και όχι εγώ, αυτοί καθορίζουν και το τέλος της ιστορίας μου. Δένομαι απόλυτα μαζί τους.
– Τα θέματά μου τα αντλώ από την τράπεζα μνήμης που όλοι διαθέτουμε. Όμως διαθέτουμε όλοι κι ένα … συρτάρι, όπου κλειδώνουμε τις ανεπάρκειές μας, όσα μας πόνεσαν και τις ενοχές μας.
– Η παιδική μας ηλικία μάς καθορίζει ή καλύτερα, όπως είπε ο Σαρτρ, “είμαστε η παιδική μας ηλικία”. Ήταν μερικές από τις απαντήσεις της.
Ο Αλέκος Χατζηκώστας, αφού αναφέρθηκε αρχικά στους συγγενικούς δεσμούς της συγγραφέως με τη Βέροια, πέρασε στην προσέγγιση του βιβλίου της, που το χαρακτήρισε πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο, συνδέοντας καταστάσεις του παρελθόντος με το σήμερα.
Εντοπίζοντας την κοινωνιολογική και οικονομική διάσταση που υπάρχει στο βιβλίο της, πέρασε στη χρήση της γλώσσας και τον τρόπο αφήγησης, επιμένοντας στους συμβολισμούς που κρύβουν χαρακτηριστικά μότο που προτάσσονται σε κεφάλαιά της.
Η Νόρα Πυλόρωφ φώτισε περισσότερο το βιβλίο, παίρνοντας στο τέλος το λόγο και μιλώντας για τη δύσκολη σχέση που συνδέει άντρα και γυναίκα, ιδιαίτερα αν κουβαλούν ένα βαρύ παρελθόν που τους συνθλίβει. Ο έρωτας όμως, εφευρετικός και πολυμήχανος, και γι’ αυτό “μάγος”, βρίσκει δρόμους, για να κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τις πληγές τους και να τις ξεπεράσουν, επειδή:
“Οι ουλές μας μάς δείχνουν πού έχουμε βρεθεί, δεν καθορίζουν όμως πού θα πάμε”, όπως γράφει η ίδια στις σελίδες της.
Τη συγγραφέα συνόδεψε στην ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο της ο Γιάννης Γεωργουδάκης με τρυφερούς αυτοσχεδιασμούς στην κιθάρα του.
Φωτογραφίες: faretra.info