Βέροια Ρεπορτάζ

Ο Ανδρέας Ξανθός στη Βέροια / Συνέντευξη τύπου – ενημέρωση του κοινού για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας

———

Δήμητρα Σμυρνή

Με συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο της Βέροιας και στη συνέχεια με εισήγηση στον Πολυχώρο “Ελιά”, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε διεξοδικά στη Βέροια για τις θέσεις του κόμματος εν μέσω του νέου κύματος της πανδημίας, που δείχνει τα δόντια του.

Πλαισιωμένος από τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Ημαθίας Κώστα Καλδάρα, τον βουλευτή Άγγελο Τόλκα και άλλα στελέχη του κόμματος ο Ανδρέας Ξανθός, γιατρός και πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διεξοδικός στις τοποθετήσεις του ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους αρχικά και τον κόσμο στη συνέχεια για την επικρατούσα κατάσταση στο χώρο της Υγείας και για το σχεδιασμό του κόμματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αφού δόθηκε η πληροφορία πως ο Α. Ξανθός επισκέφτηκε δομές Υγείας της Ημαθίας, έχοντας έτσι πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση, ξεκίνησε με τη φράση “Το σύστημα Υγείας είναι αποδιοργανωμένο. Υπέστη μια τεράστια πίεση, χωρίς να έχει μόνιμο χαρακτήρα η στήριξή του.”

Μιλώντας για την ηθελημένη από τη μεριά της Κυβέρνησης απαξίωση του Ε.Σ.Υ. αφού ο μόνιμος προσανατολισμός της ήταν η Ιδιωτική Υγεία, πέρα από πρόχειρα ημίμετρα που πήρε απέναντι στην πανδημία, έδειξε αλαζονεία, έπαρση και μια αλόγιστη αισιοδοξία, ιδιαίτερα μετά τον ερχομό των εμβολίων.

Αναλύοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι “Ναι στον εμβολιασμό, όχι στον καταναγκασμό”,  εξήγησε πως πως το κόμμα είναι καθολικά στρατευμένο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, όχι όμως χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του την ανάγκη των ανεμβολίαστων υγειονομικών για επιβίωση, αφού χάνουν τη δουλειά τους. “Πρόκειται για κοινωνική αγριότητα και πρέπει να βρούμε τρόπο θωράκισής τους και των ιδίων αλλά και των ασθενών” πρόσθεσε, αφού η απουσία τους από τα νοσοκομεία έχει δημιουργήσει κενά που δυναμιτίζουν το σύστημα.

Ως ένα μεγάλο πρόβλημα χειρισμού στην Πανδημία από τη μεριά της Κυβέρνησης θεώρησε την απουσία προνοσοκομειακής διαχείρισης, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα, την μη ανάληψη  του απαιτούμενου βάρους των νοσούντων από τις ιδιωτικές κλινικές και προπαντός τον μη εντοπισμό των λαθών, που θα οδηγούσαν σε μία καλύτερη αντιμετώπιση.

Το παράδειγμα της Γαλλίας και της Πορτογαλίας ήταν σαφή παραδείγματα για τον Α. Ξανθό για το πώς, απολιτικοποιώντας την καμπάνια του εμβολιασμού, πέτυχαν τείχος ανοσίας με 84% και 88% αντίστοιχα.

“Αγοράσαμε τα Ραφάλ και τις φρεγάτες, ας παίρναμε και τη σωστή διαχείριση της Πανδημίας από τους Γάλλους!’ πρόσθεσε καυστικά.

Τόνισε:  Για να ενισχυθεί έμπρακτα η Δημόσια Υγεία χρειάζεται:

“Μια πολυεπίπεδη υγειονομική στρατηγική, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη της διασποράς, στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και στην καλή επιδημιολογική επιτήρηση.

Στην έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων, στην πρόβλεψη και κατάλληλη φροντίδα (νοσηλευτική-φαρμακευτική) των περιστατικών  με πιθανότητα σοβαρών  παρενεργειών

Στη δραστική ενίσχυση και αναδιοργάνωση των κρίσιμων «κρίκων» του συστήματος (ΠΦΥ, προνοσοκομειακή φροντίδα, ΤΕΠ, κλινικές και ΜΕΘ-covid, αποθεραπεία–αποκατάσταση για το σύνδρομο long covid).

Ενιαία επένδυση στο ΕΣΥ και στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας, με στόχο να συνδυαστεί η ποιοτική  φροντίδα των ασθενών με κορονοϊό και η κάλυψη των άλλων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο το «εσωτερικό lock down» των δημόσιων δομών υγείας.”

Ακολούθησαν ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Στην  ενημερωτική εκδήλωση της “Ελιάς” ο Ανδρέας Ξανθός, πλαισιωμένος από τον γιατρό Πέτρο Τσαπαρόπουλο , υπεύθυνο του Τομέα Υγείας στην Ημαθία, τον Αγγελο Τόλκα, τον Κώστα Καλδάρα και τον υπεύθυνο τύπου του Σύριζα Αντώνη Καραγιάννη, ανέλυσε στο ακροατήριό του  την υπάρχουσα κατάσταση, μετά από χαιρετισμό του Α. Τόλκα και σύντομη προσέγγιση των προβλημάτων της Υγείας από τον Π. Τσαπαρόπουλο.

Περιέγραψε διεξοδικά την εσφαλμένη και επικίνδυνη πολιτική της Κυβέρνησης, που δημιούργησε λειτουργικά κενά και ουσιαστικά δεν έπεισε για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών και τονίζοντας για μια ακόμη φορά τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία, ολοκλήρωσε την εισήγησή του με συζήτηση που ακολούθησε, ενημερώνοντας πληρέστατα το ακροατήριό του.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων