Βέροια

Περί «Κωδίκων της Μουφτείας»

———-

Αναδείχθηκε πρόσφατα από συμπολίτη μας η ανάγκη μετάφρασης των Κωδίκων της Μουφτείας που φυλάσσονται στο υποκατάστημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη πόλη μας.

Η προσπάθεια είναι εξαίρετη και οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε με όποια μέσα μπορούμε στην υλοποίηση της.

Θα ήθελα όμως με την ευκαιρία ανάδειξης του θέματος, το οποίο ομολογώ ότι αγνοούσα πλήρως, να θέσω μία παράμετρο η οποία πιστεύω ότι ίσως είναι σημαντικότερη και από αυτήν της μεταφράσεως των Κωδίκων.

Πιστεύω ότι πρωταρχικό μέλημα όλων μας θα πρέπει να είναι η ψηφιοποίηση των τόσο σημαντικών εγγράφων ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η διάσωσή τους και η δυνατότητα μετάφρασής τους και επεξεργασίας τους ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.

Θα ήταν έγκλημα από κάποιο τυχαίο καταστροφικό γεγονός να χαθούν αυτά τα τεκμήρια της Ιστορίας στην πρωτότυπη τους μορφή.

Από όσα γνωρίζω το κτίριο το οποίο φυλάσσονται δεν είναι και το ασφαλέστερο από άποψη πυροπροστασίας και αντισεισμικής θωράκισης.

Εν πάση περιπτώση, επειδή πολλά μπορεί να συμβούν και να αναζητούμε ευθύνες κατόπιν εορτής, πιστεύω ότι είναι άκρως απαραίτητη η ψηφιοποίηση των «Κωδίκων της Μουφτείας» ΑΜΕΣΑ.

Με σεβασμό

σε αυτούς που προσπαθούν να σώσουν το παρελθόν

για να εξασφαλίσουν το μέλλον

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

Πολίτης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας